Méhviasz - Cera flava kép: Anna Danfelt, Body & mind Balance

A méhviasz (Cera flava)

A méhviaszt (Cera flava) leggyakrabban a házi készítésű krémekben, kenőcsökben, ajakírekben használják, mint állományjavítót de a kozmetikai cikkekben és készítményekben is kedvelt összetevő s mivel az aromaterápia is alkalmaz ilyen készítményeket, így érdemes egypár szót ejtenünk e csodálatos alapanyagról.

A méhviaszt a méhek a lép építésére használják. Magát az anyagot a dolgozó potrohának alsó részén található viaszmirigyekből választják ki pelyhek formájában. A kiválasztott viasz átlátszó anyag, amelyet a méhek rágással képlékennyé tesznek és fehér színű lesz. Sárgás, sárgás-barnás színét a méhek által begyűjtött pollenekben található olajoknak és a propolisznak (méhszurok) köszönheti. A méhviaszt már legalább kétezer éve használja az ember bőrápoló készítményekben. Hasmenés ellen a népi gyógyászat méhviaszból főzött teát javasol inni.

Nyers méhviasz mézzel - Kép: richardoyork on Flickr.com

Nyers méhviasz mézzel – Kép: richardoyork on Flickr.com

A méhviasz a kozmetikai készítményeknek ‘tartást’ ad, pl. a kenőcsökben a felhasznált mennyiség csökkentésével vagy növelésével ‘vékonyabb, vagy ‘vastagabb’ végterméket kapunk. Az ajakíreknél érdemes számba vennünk, hogy nyáron több méhviaszt érdemes használni a meleg miatt, télen a ‘vékonyabb’ termék is megfelelő állagú lesz a hűvösebb idő miatt.

A méhviasz 60 Celsius fok körül olvad, kéz melegre lágyul. A bőrre semleges hatással van, viszont előnye, hogy az illóolajokat könnyen megköti, így a méhviasszal készült termékek hosszabb ideig őrzik meg azokat.

A nyers méhviasz tehát tartalmaz pollent és egyéb növényi maradványokat de gyakran az elhullott méhek vagy testrészeik is beleragadnak, sőt gyakran tartalmaz méz zárványokat is! Én magam olyan viaszt szeretek használni, amely tisztítatlan, természetesen maradványok nélkül de a pollen és a propolisz maradhat, hiszen csupa értékes összetevőről beszélünk! A méhviaszt mechanikailag vízzel tisztítják, de gyakran iparilag fehérítik is (Cera alba). A fehérített méhviasz nem más, mint egy ‘herélt’ változat, megfosztják savától-borsától.

Tisztítatlan méhviasz elhullott méhhel - kép: Anna Danfelt, Body & mind Balance

Tisztítatlan méhviasz elhullott méhecskével – Kép: Anna Danfelt, Body & mind Balance

Egyik kedves svéd aromaterapeuta barátom blogjában leírta a méhviasz otthon is elvégezhető tisztítását. Anna Danfelt Luxemburgban él, természetes kozmetikumokat készít és aromaterápiával foglalkozik.

Először is a nagy darabokban érkező nyers méhviaszt kisebb darabokra törjük. Egy kifelé táguló szájú edénybe 2-3 ujjnyi tisztított, vagy desztillált vizet töltünk, ebbe tesszük bele a méhviasz darabokat úgy, hogy a víz félig lepje el a viaszt. Közepes lángon melegítsük az edényt és gyakran nézzünk rá, nehogy a víz túlforrjon. Amikor a viasz felolvadt, zárjuk le a tűzhelyet és néhány perc múlva takarjuk le az edényt egy konyharuhával, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A folyamat lassú de megéri kivárni a végét. Az egész helységben finom méhviasz szag terjeng majd! A kihűlés után a viasz halvány-sárgás színű lesz. A folyamat lényege, hogy a  felolvadást követően az üledékek az edény aljára süllyednek. A teljes kihűlés után vegyük ki a viaszt és az alján található üledékes réteget egy késsel vakarjuk le.

A tisztított és a tisztítatlan méhviasz kép: Anna Danfelt, Body & mind Balance

A tisztított méhviasz – Kép: Anna Danfelt, Body & mind Balance

A tisztított viaszt kisebb darabokra vagy egységekre vágva tárolhatjuk, míg fel nem használjuk. Eltarthatósága igen-igen hosszú, nem kell aggódni szavatosság miatt!

Hindu templomok a Krisna folyónál, Wai Satara, Kép forrása: Flickr.com The Commons, no copyright restrictions

Szantálfa illóolaj – indiai vagy melyik?

Ebben a bejegyzésben a szantálfa illóolajat, pontosítva illóolajokat foglalom össze. Noha a legtöbben a szantálfát mint indiai olajat ismerik, az utóbbi évtizedekben veszélyeztetett státusba sorolt növény botanikai családjába tartozó alternatívákat használja az aromaterápia.
 
A bejegyzés kiemelt képének forrása: Southern Methodist University, Central University Libraries, DeGolyer Library

 

A szantálfa a szantálfafélék családjába tartozó évelő gyökérzeten élősködő parazita növény. A családban több faj is tartozik. A legismertebb és a közelmúltig leggyakrabban használt illóolajat a Santalum album fajból nyerték. A Santalum album Indiában őshonos, de más országokban is megtalálható. A mizori (Mysore) szantálfa számít a legkiemelkedőbb minőségűnek. A szantálfát ősidők óta, de legalább 4000 éve használják spirituális szertartásokhoz – pl. füstölőkhöz – és gyógyításra. Kétségtelenül a meditálók számára alapvető fontossággal bír.

SZANTÁLFA – Santalum ssp.

Hétköznapi név: szantálfa

Szanszkrit neve: chandala¹

Angol neve: sandalwood

Botanikai név: Santalum ssp.

Botanikai család: Szantálfafélék (Santalaceae)

Felhasznált növényi rész: faanyag (geszt)

Kivonási eljárás: gőz- vagy vízlepárlással

Illóolaj színe: halványsárga, sárga

Illatjegy: lábjegy

Eltarthatósága: akár 6-7 év

Santalum album, forrás: Wikipedia, Köhler's Medicinal Planzen

Santalum album, forrás: Wikipedia, Köhler’s Medicinal Planzen

A Santalum album fontos kereskedelmi fafajta, amely leginkább Indiában, Indonéziában, Srí Lankán, Malajziában, Kínában és Ausztráliában elterjedt. Népszerűsége a túlzott kitermeléshez vezetett és a vörös könyves, vagyis veszélyeztetett fajok közé sodródott. Ezért az indiai kormány szigorú intézkedéseket vezetett be védelme érdekében. Az utóbbi negyven évben az indiai szantálfa termelés az új ültetvények létrehozására, és a meglévők kivágására vonatkozó tiltásnak köszönhetően évi 4000 tonnáról mindössze 400 tonnányira esett vissza. Úgy jó tíz éve az indiai kormány rájött, hogy a korlátozások miatt az iparág haldoklásnak indult, ezért lazítottak a szabályozáson és a termelőket újabb ültetvények létrehozására buzdította. Gujarat, Madhya Pradesh és Maharasta államokban lázasan kezdtek az ültetvényezésbe. Sajnos azonban a termelők nem számíthatnak nagy haszonra, hiszen összesen három állami vállalatnak értékesíthetik a faárut fixált, kilogrammonkénti 3500 rúpiás áron, míg azt az állami cégek kilónként 16000 rúpiás áron értékesítik tovább. Mivel az ültetvényeket gyakran fosztogatják, a termelőknek éjjel-nappali őrzést is fizetniük kell. A zárt piac miatt a faanyag és az abból készült termékek ára a csillagos égbe szökött. A helyzetet kihasználva Ausztrália lassan az őshazájában veszélyeztetett státusú indiai szantálfa termelés piacán vezető helyre kerülhet.² Shirley és Len Price Aromatherapy for Health Professionals (Aromaterápia az egészségügyben dolgozóknak) című könyvében Dürbecket idézik, aki a tulajdonképpen a veszélyeztetett státusz miatt hivatalosan nem forgalmazott olajok között sorolja fel az mizori szantálfa olajat is és ezeket az olajokat ‘fantom’ olajakként aposztrofálja, hiszen mégis sok helyen megvásárolhatók.³

A Santalum album illóolaja kb. 70-90%-ban tartalmaz egy szantalol nevű alkoholféleséget (α- és β-szantalol). Ez az az összetevő, amelyet a parfümkészítők édeskés, fás illatáért leginkább értékelnek az olajban. A főleg Ausztráliában és Új-Kaledóniában elterjedt szantálfafaj a Santalum spicatum, amely szantalol tekintetében viszont csupán 20-30 %-nyit tartalmaz. Az ausztrál szantálfa illóolaja édeskés, fás, fűszeres fejjegyekkel kombinált illatú. További népszerű alternatíva az új-kaledóniai szantálfa (Vanutau szantál) – az Új-Kaledónia szigetvilágában és a Csendes óceán délnyugati részén fekvő Vanutau szigetén elterjedt (4) – latin nevén Santalum austrocaledonium amelynek a szantalol tartalma az spicata-éhoz hasonló. Mindhárom fajt vadon gyűjtik. (5)

Santalum austrocaledonium, kép forrása: Copyright 2006, Permanent Agriculture Resources

Santalum austrocaledonium, kép forrása: Copyright 2006, Permanent Agriculture Resources

Az aromaterápiában legújabban a hawaii szantálfa fajokat kezdik felfedezni: Santalum ellipticum, S. freycinetianum, S. haleakalae, S. paniculatum.

Az indiai szantálfa olaja ma már elképesztően drága, a másik két olaj ára azonban megfizethetőbb. Mivel az olajok terápiásan többek között a bőrápolásra kiválóak. Az illóolajat kozmetikai termékek, parfümök és piperecikkek előállításához, a faanyagot többféle módon, a vallási rituáléktól kezdve a szépészeti kezelésekig, valamint a gyógyszeriparban hasznosítják. Az indiai változat nagyon magas ára miatt széles körben hamisítják. Az olcsó, szintetikus másolatok, amelyek poli-szantalolt, β-szantalolt vagy izobornil ciklohexanolt tartalmaznak vonzóbb alternatívát jelentenek a piperecikkeket gyártó cégek számára.

A S. spicatum a szantalol mellett bizabololt is tartalmaz, ami különösen a bőr gyulladásainak kezelésénél erősebb gyulladáscsökkentő hatást biztosít. A szantálfa illóolaját régóta alkalmazzák genitourináris pl. húgyhólyaggyulladás (cisztitisz) esetén. A S. spicatum illóolajáról in vitro a herpes simplex 1 és 2 típusok elleni antivirális tulajdonságot mutatták ki. A vizsgálatok megállapították, hogy az illóolaj valószínűsíthetően a vírus szaporodását gátolja. (6)

A szantálfa illóolaj főbb terápiás felhasználási területei a bőrápolás (repedezett, száraz bőr, érzékeny bőr, bőrgyulladás, ekcéma 7), idegrendszeri panaszok (idegnyugtatás, álmatlanság, ideges állapotok 8, klinikai tanulmányok mutatták ki, az α- és β-szantalol összetevők szedatív vagyis nyugtató hatását 9), a légúti problémák (felső légúti fertőzések, krónikus bronchitis 10, gégegyulladás 11),

Terápiás hatások: gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, görcsoldó, bőr feszesítő, vízhajtó, szélhajtó, köptető, nyugtató, tonik

Főbb kémiai összetevői (minden típusnál, kivéve ahol egyébként jelölt): alkoholok (α- és β-szantalol, cisz-transz-α-bergamotol, β-bizabolol és nuciferol – S. spicatum), terpének (α- és β-szantalén)

Biztonság:

Nem fototoxikus, nem szenzibilizáló, nem irritáns. (12,13)

Santalum album, kép forrása: Copyright 2006, Permanent Agriculture Resources

Santalum album, kép forrása: Copyright 2006, Permanent Agriculture Resources

Ayurvéda

Az Ajurvéda évezredek óta alkalmazza a szantálfát különböző kezelésekben. Az ayurvédikus filozófia szerint a szantálfa illóolaja nyugtató, hűsítő, hőt szétoszlató, szárító és tápláló, főleg a Pitta típusú személyiségeknek megfelelő. A jógik szerint használata a meditációs állapot elérését segíti, valamint az istennel való kapcsolatot erősíti.

HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás)

A HKO szerint a szantálfa hűsítő és blokkoldó, ezért a forró, meleg állapotokra, gyulladásos és hurutos jellegű, különösen a vizeletkiválasztó és légzőrendszerrel kapcsolatos betegségekre ajánlja. Eleme a Föld.

 

Felhasznált irodalom:

1. Battaglia, S.: The Complete Guide To Aromatherapy, The International Centre of Holistic Aromatherapy, Brisbane, Australia, 2003, p. 264.

2 forrás: http://timesofindia.indiatimes.com/city/bangalore/Demise-of-sandalwood/articleshow/12078008.cms?intenttarget=no, India Times, letöltve: 2013. október 1.

3 Price, S., Price, L.: Aromatherapy for Health Professionals, 4th ed., Elsevier Churchill Livingstone, 2012, p. 40.

4 Santalum austrocaledonicum and S. yasi (sandalwood), Traditional Tree Initiative – Species Profiles for Pacific Island Agroforestry, www.traditionaltree.org, letöltve: 2013. 06.15.

5 Professional Reference Guide, Essential Therapeutics, Melverton Drive, Australia, 2012, p. 30-31.

6 HerbalGram #57.,American Botanical Council, Austin, Texas, USA, 2003, p. 50-56 .

7,8,9,10 lsd ¹ uo.

11 Lawless, J.: The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils, Element Books ,Rockport, Massachusetts, USA, 1995, p. 56-67.

12 ld ¹ p. 264-265.

13 Tisserand, R.: Essential Oil Safety, Churchill Livingstone, United Kingdom, 1995, p. 210.

14 Irani, F.: An Encounter With Ayurveda Aromatherapy, Aromatherapy Journal, 2003 (3-4), NAHA, USA, 2003, p. 29.

15 Mojay, G.: Aromatherapy for Healing the Spirit, Healing Arts Press, Rochester, Vermont, USA, 1997, p. 116.

Eucalyptus smithii, Fotó: Tony Rodd on Flickr.com

Eukaliptusz 2. rész: Smithii, a gyerekek eukaliptusza

‘Eu Kalyptos’

A főként örökzöld, és főként Ausztrália, Tasmánia területén élő fák leveleinek gyógyító erejét az idők kezdete óta használja az emberiség. Egyes változatait Európa déli részén, Madagaszkár szigetén vagy Spanyolországban termesztik. Sokat elárul a koalák kedvencéről, hogy a helyiek csak lázfának hívják, hiszen a leveleiből főzött tea segít a lázas megbetegedésekben is. A megfázásra, meghűlésre készített gyógyszerek és inhalálószerek kedvelt összetevője, erősen antiszeptikus, immunerősítő, nyákoldó, köhögés, influenza, felső légúti fertőzések ellen használt szer. Görög eredetű neve jól (eu) fedett-et (kalyptos) jelent, utalva a bimbót védő membránszerű kalapra, melyet a virágok nyílásukkor ledobnak. Maga a növény igen gyorsan nő, nagy vízigényű, így a mocsarak lecsapolásakor is hasznukat vették. Az eukaliptusz erdők világosak, hiszen a kékeszöld színű levelek élükkel a nap felé fordulnak, hogy ne érje őket a közvetlen, erős fény.

Smith gumifa (Eucalyptus smithii)

Az Eucalyptus smithii illóolaját a levelekből lepárlással nyerik. 1,7 kg levél három órás lepárlást követően kb. 11,50 g tiszta olajat ad.

A legenyhébb összetételű az eukaliptusz-félék olajai közül. Nem szenzibilizáló, nem fototoxikus, akár az egészen kis gyerekeken is biztonságosan alkalmazható! Az eukaliptusz `Smithii’ hétköznapi nevei angol nyelvterületen a `gully gum’ és `white iron bark’, azaz `árokparti gumifa‘ vagy `fehér nyersvas kérgű‘. H.G. Smith, az illóolajok első ausztrál úttörőjének neve után `Smith gumifának‘ is nevezik. Ezt a fajt sikeresen termesztik Dél-Afrikában, leveléből gőzlepárlással állítják elő az illóolajat.

Az aromaterápiában többek között izomfájdalmakra, légúti panaszokra, lázcsillapításra és fejfájásra alkalmazzák. Igazi immunrendszeri stimuláns, hiszen több mint 80% 1,8 cineol-t tartalmaz. Citrusos illata vonzó, a citromos eukaliptuszéra emlékeztető. Kiváló szaunaolaj, légfrissítő és fertőtlenítő, különösen az influenzás, köhögős időszakokban. Párologtatásra, és inhalálásra is kiváló!

Francia nyelvterületen velúrkesztyűbe bújtatott vaskéznek nevezik, mert hatékonysága elismerésre méltó, míg illata és aromája annyira lágy, annyira friss.

Hétköznapi név: eukaliptusz Smitthii, árokparti gumifa, fehér nyersvas kérgű

Latin név: Eucalyptus smitthii

Angol név: white ironbark, gully gum,

Botanikai család: Mirtuszfélék (Myrtaceae)

Illóolaj: halványsárga, színtelen, kellemesen citrusos, eukaliptuszra emlékeztető, lágy illatú

Tipikus kémiai összetétel: 1,8-cineol (syn. eukaliptol) 70-80%, α-pinén, globulol, terpinén-4-ol és egyéb mono- és szeszkviterpének

Eucalyptus smithii - Fotó: Rony Rodd on Flickr.com

Eucalyptus smithii – Fotó: Rony Rodd on Flickr.com

Térfertőtlenítő

Nátha, köhögés, kifejezetten téli betegségek idején érdemes 4-5 csepp E. smithii illóolajat párologtatni, vagy még inkább a levegőbe porlasztani. Nem csak fizikai panaszokat enyhíti, hanem rendet tesz a gondolatok között, és visszaadja az önbizalmat.

Mellkas-kenőcs nem csak gyerekeknek (50 ml)

20% kókuszolaj

20% sheavaj

40% szőlőmagolaj

15% méhviasz (kb. 3-3,5 gramm)

2,5% illóolaj szinergia (kb. 25 csepp)

3 csepp niaouli (Melaleuca quinquinervia)

10 csepp Eucalyptus smithii

2 csepp borsmenta (Mentha x piperita)

7 csepp ravintsara (Cinnamomum camphora)

2 csepp mezei kakukkfű (Thymus serpyllum)

2 csepp mirtusz (Myrtus communis)

Olvasszuk fel a növényi vajakat, olajokat és a méhviaszt. Adjuk hozzá az illóolajokat. Tegyük tégelybe és tároljuk hűtőszekrényben. Megelőzésként naponta kétszer, reggel és este kenjük a napfonat csakra területére, illetve végig a gerincoszlop mentén. Akut esetben akár kétóránként is használhatjuk.

Házi fertőtlenítőszer

Antibakteriális, fertőtlenítő, főleg munkafelületekre. Vegyünk egy alaposan kimosott régi szórópisztoly fejű flakont, melyet töltsünk meg 2/3-ad-ig háztartási alkohollal, és 1/3-ad vízzel, majd adjunk hozzá 10 csepp Eucalyptus smithii illóolajat és 10 csepp másik hasonló hatással bíró olajat (pl.: citrom, levendula, teafa). Rázzuk össze, permetezzük a tisztítandó felületre, majd hagyjuk hatni 20 percen keresztül.

Biztonság

›   Az illóolaj gyermekeken is biztonsággal alkalmazható!

›   Nem szenzibilizáló, nem fototoxikus, nem bőrirritáns.

›   A homeopátiás szerek hatását gyengítheti.

Felhasznált irodalom

Battgalia, Salvatore: The Complete Guide To Aromatherapy, The International Centre for Holistic Aromatherapy, Brisbane, Australia, 2003

Tisserand R., Balacs T: Essential Oil Safety, 1st ed., Churchill Livingstone, Edinburgh, UK, 1995

Képek forrása / Image source: © Tony Rodd on Flickr.com