Eucalyptus dives - fotó: copyright Tony Rodd

Eukaliptusz 4. rész: Eucalyptus dives – a mentolos illatú

‘Eu Kalyptos’

A főként örökzöld, és főként Ausztrália, Tasmánia területén élő fák leveleinek gyógyító erejét az idők kezdete óta használja az emberiség. Egyes változatait Európa déli részén, Madagaszkár szigetén vagy Spanyolországban termesztik. Sokat elárul a koalák kedvencéről, hogy a helyiek csak lázfának hívják, hiszen a leveleiből főzött tea segít a lázas megbetegedésekben is. A megfázásra, meghűlésre készített gyógyszerek és inhalálószerek kedvelt összetevője, erősen antiszeptikus, immunerősítő, nyákoldó, köhögés, influenza, felső légúti fertőzések ellen használt szer. Görög eredetű neve jól (eu) fedett-et (kalyptos) jelent, utalva a bimbót védő membránszerű kalapra, melyet a virágok nyílásukkor ledobnak. Maga a növény igen gyorsan nő, nagy vízigényű, így a mocsarak lecsapolásakor is hasznukat vették. Az eukaliptusz erdők világosak, hiszen a kékeszöld színű levelek élükkel a nap felé fordulnak, hogy ne érje őket a közvetlen, erős fény.

Széleslevelű gumifa (Eucalyptus dives Schauer)

A széleslevelű gumifa, azaz az Eucalyptus dives faj három kémiai típusú (kemotípus) illóolajat produkál. A leggyakrabban kereskedelmi forgalomban kapható a ct. piperiton, amely az illóolaj ‘mentolos’, kissé ‘borsos’ illatáért felelős. Ez a típus akár 50% százalékban is tartalmaz ketonokat, amelyekkel azért nem árt elővigyázatosan bánni. A másik két kémiai típus az E. dives var. ‘C’, amely 1,8-cineolban gazdag és a legtöbbek számára ‘eukaliptuszos’ illatot ad, míg a harmadik típus az E. dives var. ‘A’, amely alfa-fellandrénben gazdagabb (akár 60%) de piperitont is tartalmaz 2-8%-ban.

Kellemes illata miatt a széleslevelű gumifa leveleit már az első ausztrál telepesek is használták, teát ízesítettek velük, amely ‘Billy tea’ néven vált ismertté.

Az Eucalyptus dives főként Ausztrália délkeleti részén, Sydney-től nyugatra, a Kék-hegységben őshonos. Közepes termetű fa, amely átlagosan 25 méteres magasságot ér el. Törzse szürkésbarna, erős, szálas, levelei szélesek és erősen aromásak. Illóolajáért – melyet vízgőz desztillációval nyernek ki – hatalmas ültetvényeken termesztik.

Eucalyptus dives - Fotó: Copyright - Tony Rodd on flickr.com

Eucalyptus dives – fotó: Copyright – Tony Rodd on flickr.com

Gyulladáscsökkentésben az egyik legjobb

Az illóolajat az aromaterapeuták jó eredménnyel használják főként alsó légúti fertőzések kezelésére, hörghurut, vagy tüdőgyulladás esetén. Belégzéskor önbizalom növelő, nyugtató hatású. Lassú, mély belégzésekkel segít a hörgőknek kitágulni.

Ahogy említettem, a széles levelű eukaliptusz illóolaja a legjobb választás, ha alsó légúti megbetegedésekről van szó, de a váladékos köhögésnél nyákoldóként is nagy segítséget jelent, ha például inhalálunk vele. Megfelelő hígításban (3%) hordozóba helyezve bedörzsölő szerként a melléküreg gyulladások kezelésében, a torok- és fülgyulladásnál alkalmazhatjuk sikerrel. Mivel remek gyulladás és fájdalomcsillapító tulajdonságú olajról van szó, húgyúti fertőzésekre, nőgyógyászati problémákra is használják alhasi tájékra bedörzsölve, borogatással esetleg ülőfürdőben.

Hétköznapi név: eukaliptusz Dives, széleslevelű gumifa

Latin név: Eucalyptus dives Schauer in Walp.

Angol név: broad-leadved peppermint, blue peppermint, peppermint gum

Botanikai család: Mirtuszfélék (Myrtaceae)

Illóolaj: halványsárga vagy színtelen, élénk, friss, kámforos, fűszeres és mentolos illatú

Tipikus kémiai összetétel: piperiton 50%+, α-fellandrén, alkoholok, terpének és oxidok

Fiatalkori akné

Széleslevelű eukaliptusz (Eucalyptus dives)                                             1ml

Széleslevelű levendula (Lavandula latifolia)                                            1ml

Teafa (Melaleuca alternifolia)                                                                     2ml

Rozmaring ct. verbenon (Rosmarinus officinalis ct. verbenone)         1ml

A keveréket helyileg, pontszerűen alkalmazzuk naponta legalább kétszer.

Felnőttek krónikus hörghurutjára

Széleslevelű eukaliptusz (Eucalyptus dives)                                     2 csepp

Teafa (Melaleuca alternifolia)                                                             2 csepp

Rosalina (Melaleuca ericifolia)                                                           2 csepp

Oldjuk fel az alábbi illóolajokat egy evőkanál bázisolajban, amelyhez jó választás a sárgabarackmag és a mogyoró olaj keveréke, majd masszírozzuk be vele a mellkast és a hátat naponta legalább ötször.

Homloküreg gyulladás

Széleslevelű eukaliptusz (Eucalyptus dives)                                      2 ml

Teafa (Melaleuca Alternifolia)                                                              2 ml

Ravintsara (Cinnamomum camphora)                                              2 ml

Borsmenta (Mentha x piperita) 1 ml

Dörzsöljünk a homlokra és a halántékra két cseppet az alábbi keverékből  naponta legalább négyszer. Szemünket becsukva inhaláljunk a keverékkel.

Eucalyptus dives - Fotó: copyright Donald Hobern on flickr.com

Eucalyptus dives – fotó: copyright Donald Hobern on flickr.com

Biztonság

›  Tisserand és Young szerint használata biztonságos.

›   Nem szenzibilizáló, nem fototoxikus, nem bőrirritáns.

›   Dr. Penoël szerint a piperiton keton tartalma miatt óvatosan kell használni.

›   Terhesség és szoptatás, epilepszia esetén használatát nem javasolják.

Felhasznált irodalom

Battgalia, Salvatore: The Complete Guide To Aromatherapy, The International Centre for Holistic Aromatherapy, Brisbane, Australia, 2003

Tisserand R., Balacs T: Essential Oil Safety, 1st ed., Churchill Livingstone, Edinburgh, UK, 1995

Tisserand R., Young R.: Essential Oil Safety, 2nd ed., Churchill Livingstone, Edinburgh, UK, 2014

Képek forrása / Image source: © Tony Rodd és Donald Hobern on flickr.com

Tamanu - Calophyllum inophyllum - fotó: copyright Ahmad Fuad Morad, flickr.com

Tamanu olaj – egy hordozó a déltengerről

Ebben a bejegyzésben egy olyan növényi olajról olvashatnak, amely egyenlőre a hazai aromaterápiában kevésbé ismert sőt a legtöbbek számára ismeretlen. Ez pedig a tamanu olaj. A tamanu név a polinéziai szigetvilág őslakosainak nyelvéből ered. Európában leginkább ‘alexandriai babér’ néven ismert. Több egyéb elterjed néven is ismeretes magyarul pedig hívjuk csak eredeti megbecsült nevén tamanunak. A latin névben a Calophyllum jelentése ‘szép levél’, amely a görög kalos (szép) és phullon (levél) szavakból ered.

Calophyllum inophyllum, szerző: Ahmad Fuad Morad, copyright, Flickr.com

Calophyllum inophyllum, szerző: Ahmad Fuad Morad, copyright, Flickr.com

A tamanu fa Ázsia trópusi vidékein őshonos pontosabban Polinézia és Melanézia szigetvilágában de Ausztráliában, Vanutaun, Thaiföldön, Vietnamban, Mianmarban, Malajziában, Dél-Indiában, Srí Lankán de még Afrika egyes részein is fellelhető. A déltengeri szigeteken elsősorban a tengerparti sávokban és a megfelelően vizes területeken termesztik. A fa 2-3 méterre, esetenként akár 8 méterre is megnőhet. Kérge sötétbarna és vastag, erősen barázdált, levelei elegánsak, húsosak és vastagok. Virágai fehérek és illatosak, erősen a hárs virágaira emlékeztetnek. Gyümölcse az almára hasonlít, amelynek vékony sárga héja van. A puha magházban található a halványsárgás színű mag, amelyből az olajat nyerik. Éréskor ráncosodik és bebarnul.

Calophyllum inophyllum éret gyümölcse - szerző: David Eickhoff, copyright, Flickr.com

Calophyllum inophyllum éret gyümölcse – szerző: David Eickhoff, copyright, Flickr.com

A vizsgálatok szerint a növény legtöbb része valamilyen terápiás felhasználásra alkalmas. A kéregből zöldes gyantát vonnak ki, amelyet calaba balzsamnak neveznek és vérzéscsillapításra, valamint helyi fájdalomcsillapításra használnak. Az olaj a magok napon szárítása során képződik. A száradás során a magok bebarnulnak és jellegzetes szagot bocsájtanak ki. A termés kb. 75%-nyi olajat ad. A tamanu olaj finomítatlanul sötétzöld, erős és jellegzetes szagú. A fixált vagy finomítatlan olaj világosabb sárgászöld. Alacsonyabb hőmérsékleten besűrűsödik, megdermed.

Összetevők: 92%-ban természetes lipideket, ezen belül monoacil-glicerolokat (1,8%), telítetlen zsírsavakat (7,4%), triacil-glicerolokat (82.3%) és szterolokat, szterol-észtereket valamint szénhidrogéneket (3,5%), 6,4%-ban glükolipideket és 1,6%-ban foszfolipideket tartalmaz.

Az olaj terpéneket és fenolvegyületeket – pl. benzoesav – az elszappanosíthatatlan összetevők pedig kumarin származékokat is tartalmaznak – pl. calophyllic sav.

Hétköznapi név: tamanu

Latin név: Calophyllum inophyllum

Botanikai család: Calophyllaceae

Calophyllum inophyllum azaz tamanu - szerző: Forestt & Kim Starr, http://www.starrenvironmental.com/

Calophyllum inophyllum azaz tamanu – szerző: Forestt & Kim Starr, http://www.starrenvironmental.com/

Terápiás felhasználás

Mivel bőrregeneráló és sejtmegújító tulajdonságokkal rendelkező növényi olaj ezért elsősorban sebgyógyításhoz kiváló, de ajánlott vágások, horzsolások, égések, rovarcsípések, akné okozta hegek, psoriasis, cukorbetegség miatt kialakult fekélyek, aranyér, leégés, száraz vagy repedezett bőr, kiütések, ekcéma, szájherpesz kezelésére, illetve a kellemetlen lábszag elfedésére. Ülőzsába, idegzsába, reuma, neuralgia és ideggyulladás okozta fájdalmak enyhítésére.Antimikrobiális tulajdonságai miatt a bőr gombás fertőzéseinek (pl. tinea) kezelésére is kipróbálható. Magas antioxidánstartalma miatt védi a bőrt a szabad gyököktől. Több aromaterápiás szakember szerint a sebgyógyulás támogatására a legkiválóbb keverék a tamanu és a csipkerózsamag olaj kombinációja. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, ezért a Herpes zoster kezelésénél Ravintsara (Ravensara – Cinnamonum camphora) és/vagy teafa (Melaleuca alternifolia) illóolajokkal kombinálva alkalmazzák. Schnaubelt a Ravintsara (Ravensara) illóolajjal kombinálva az övsömör (Varicella zoster) kezelésére javasolja.A visszér kezeléséhez Schnaubelt a tamanu, a csipkerózsamag olajok és a babér (Laurus nobilis) illóolaj keverékét ajánlja, amelyet külsőleg 7-14 napos kúrával javasol alkalmazni.

A gyógyszeripar repedezett bőrre, égési sérülésekre és operáció utáni hegkezelésre összeállított készítményekben alkalmazza. Az olaj terpéneket és fenolvegyületeket – pl. benzoesav – is tartalmaz.

Gyulladáscsökkentő, antibiotikus és antiszeptikus tulajdonságai miatt a kozmetikai ipar kedvelt összetevője krémek, testápolók és kenőcsök, szőrtelenítés utáni kezelésekre készült krémek, naptejek, rovarcsípés elleni készítmények összetevőjeként. A tamanu olajat nem használják masszázsolajnak viszont specifikus panaszokra összeállított készítmények alapanyagaként kiváló.

Calophyllum inophyllum virága - szerző: David Eickhoff, copyright, Flickr.com

Calophyllum inophyllum virága – szerző: David Eickhoff, copyright, Flickr.com

A tamanu és a legendák

Számos legenda kering a fa gyógyító és mágikus erejéről. A polinéz őslakók ‘szent ligetet’ ültettek belőle. Az istenek a kerekre kialakított hely fáinak árnya alatt figyelték a helyiek kannibál rituáléit, akiknek az áldozat egyik szemét tamanu levélen kínálták fel, majd a testet a fára lógatták fel. Ez a történet nem éppen romantikus vetülete!

Biztonság

Helyi vérbőséget okoz.

Belsőleges alkalmazásra nem alkalmas, különösen a vérhígítókkal kombinált terápiák esetén nem javallott.

TAMANU OLAJ AZ AROMA BOTANICA-TÓL ITT

Felhasznált irodalom

Kilham, C.: Tamanu oil: A Tropical Topical Remedy. Herbal Gram, 63, 2004, 26-31. p.

Schanubelt, K.: Advanced Aromatherapy, Healing Arts Press, 1995

Kusmirek, J.: Liquid Sunshine, Floramicus, Glastonbury, England, 2002