Gyömbér (Zingiber officinale)

A (be)sugárzás és a gyógynövények II. rész

Az előző bejegyzésben Suzanne Catty (holisztikus aromaterapeuta és oktató) az Aromatherpay Today ausztrál kiadású aromaterápiával foglalkozó szaklapban megjelent Radiation and Plant Medicine, vagyis A gyógynövények és a sugárzás címmel megjelent cikkéről írtam. A cikkben azokról a természetben található gyógynövényekről is ír, amelyeknek bizonyítottan szerepük lehet a sugárzások, illetve a rákkezelés során alkalmazott sugárterápia mellékhatásai elleni védekezésben. Ezekről Catty bővebben ír, amelyet az alábbiakban foglalok össze. Catty megjegyzi, hogy gyermekek esetén mindig a felnőtteknek szánt adagok felével szabad számolni.

Hinoki (Chamaecyparis obtuse)

A Hinoki a ciprusfélék családjába tartozó Japánban őshonos, lassan növő örökzöld-féle, amelyet elsősorban a faipar hasznosít. A fa rothadással szembeni ellenálló képessége miatt fürdőszobai bútorokhoz, spa-k berendezéseinek gyártásához használják. A fában található illóolaj fő kémiai összetevője a hinokiol amely eredményes védelmet biztosít az UVA és UVB sugarak rákkeltő tulajdonságai, illetve a légköri ionizált sugárzás ellen. Az illóolaj a hajszálerek fejlődését gátolja – a rákos szövetek által a környezetére gyakorolt hatás, amely fejlődésükhöz elengedhetetlen -, gyulladásgátló és a rákosodást gátló tulajdonságai miatt a méhnyakrák elleni gyógyszerek előállításához kutatják. Nagyobb mennyiségben sem toxikus, nem irritál. Illata fás, balzsamos. Catty napi használatra javasolja. A már leírt recepthez akár a teafa illóolaj helyettesítésére is alkalmas. Ruhára és a hajra is permetezhető.

Szent bazsalikom (Ocimum sanctum)

A bazsalikom Indiában ismert változatát (Tulsi) említi Catty. A szent bazsalikomot elsősorban antioxidáns hatásai miatt tartják számon és az Ájurvéda orvoslás egyik alapgyógyszerének számít. A levelekből készített kivonatról és az illóolajról klinikai kísérletek is bebizonyították, hogy hatékony sugárzás elleni védőanyag. A szent bazsalikom kivonata a csontvelőben található őssejteket jobban (<20%) megvédte a sugárzástól, mint a hagyományos gyógyszerek és kontrollhoz használt Withania somnifera – ashwaganda vagy indiai ginzeng – kivonat. Illóolajat is előállítanak de szárított formában is hozzáférhető. Az illóolaj esetén a helyileg történő alkalmazáshoz Catty 5%-os hígítást javasol. Teának elkészítve mind a szárított, mind a friss alapanyag megfelel, napi 3 alkalommal javasolja megelőzéshez.

Tulsi (Ocimum tenuiflorum) vagy szet bazsalikom, forrás: Wikimedia szabad felhasználás

Tulsi (Ocimum tenuiflorum) vagy szet bazsalikom, forrás: Wikimedia szabad felhasználás

Gyömbér (Zingiber officinale)

A hétköznapi fűszerként is alkalmazott növény rizómájából készített kivonatokat az élelmiszeripar és a gyógyszeripar is széles körben alkalmazza. A gyömbérről in vitro és in vivo (laboratóriumban és gyakorlatban) kimutatták, hogy szabad gyököket gátló és sugárzás ellen védő tulajdonságokkal rendelkezik. A gyömbért használhatjuk főzéshez, ihatjuk frissen teának elkészítve, ehetjük frissen és kandírozva is.

Borsmenta (Mentha x piperita)

A borsmenta a növények sugárzásvédő tulajdonságait vizsgáló kutatások egyik legtöbbet használt növénye. Több, mint 20 publikált tanulmányban bizonyították antioxidáns, a rákosodást gátló, nehézfém megkötő és sugárzás ellen védő tulajdonságait. A növényből készült illóolaj, alkoholos kivonat, hidrolátum és maga a növényi anyag is hatásosnak bizonyult az emésztőrendszeri hámszövetek, a csontvelő, az abban található őssejtek és az ivarmirigyek sugárzás elleni védelmében. Catty leírja, hogy a teljes testet érintő gamma sugárterápiát megelőző 3 napon át szájon át szedett borsmenta illóolajjal megelőzhető volt a sugárterápiát követő émelygés, az 5 napos megelőző kúrával pedig a viselkedésben beállt változások és egyéb fiziológiás elváltozások is megszűntek.

Római kömény (Cuminum cyminum)

A római kömény, hinidül jeera Indiában őshonos fűszernövény amelyet curryben, fűszerkeverékekben használnak, de a mexikói konyha is alkalmazza a csilihez. A növény levelei és magjai esetén is kimutatták azok sugárzásvédő tulajdonságait (emésztőrendszeri hámszövetek, csontvelő és őssejtek védelme, sugárkezelést követő émelygés csökkenése). A római kömény magjainak és a belőlük lepárlással előállított illóolaj is kifejezetten egyedi ízű és illatú. Catty javasolja napi rendszeres fogyasztását fűszerként vagy az illóolaj olíva olajban esetleg homoktövis olajba keverve kevesebb mint 2% hígítási arányban borsmenta olajjal kombinálva, napi rendszerességgel belső fogyasztásra.

Római kömény (Cuminum cyminum) vagy jeera

Római kömény (Cuminum cyminum) vagy jeera

Homoktövis (Hippophae rhamnoides)

A homoktövis magjából és a maghéjból is esszenciális zsírsavakat tartalmazó olajat nyernek ki. Ez a hordozóolaj egyedülállóan magas karotinoid (antioxidáns) tartalmú, emellett Omega 3 és Omega 7 zsírsavtartalommal büszkélkedhet. A homoktövis kivonat és juice hatékony sugárzásvédő eredményeket produkált a vizsgálatok során. Sajnálatos módon a homoktövis kivonatok eléggé instabilak ezért az esetek többségében a forgalmazás előtt pasztörizálják azokat. Az olajat széles körben forgalmazzák, hiszen a pasztörizálás ellenére is kiemelkedő szabad gyök megkötő tulajdonságú és karotin tartalma magas. Catty napi belsőleges fogyasztásra ajánlja.

Homoktóvis (Hippophae rhamnoides), forrás: Wikipedia,szerző: beentree

Homoktóvis (Hippophae rhamnoides), forrás: Wikipedia, szerző: beentree

Gingko biloba (Gingko biloba)

A csernobili atomreaktorban történt katasztrófát követően számos vizsgálat készült az emberi szervezetet ért sugárzásokkal kapcsolatban. Az egyik ilyen vizsgálat során 47 likvidátortól (a romok eltakarításában részt vett munkások) vett vérmintájából kinyert vérplazmában 33-ban találtak klasztogén – a klasztogén anyagok törést okoznak a DNS-ben – anyagokat különösen magas értékekben. Az Örmény Egészségügyi Minisztérium közreműködésével 30 munkást kezeltek 2 hónapon keresztül Gingko kivonattal. A kezelés végén a munkások vérében a klasztogén anyagok szintje a sugárzástól nem érintett kontroll csoport szintjére csökkent és 7 hónapon át ott is maradt. A kezelést újra megismételték. A tapasztalatok kiemelkedő jelentőségűnek számítottak, mert előtte kizárólag sugárszennyezést megelőző kísérleteket végeztek.

Catty olyan további kiegészítőket sorol fel megelőzésre, mint a fokhagyma, a cink, a szelén, a kasvirág kivonat, a cordyceps gomba, az olajfalevél kivonat, a C-vitamin, az E-vitamin és a napraforgó olaj (szájban forgatva méreganyagokat és nehézfémeket ‘húz’ ki a nyálkahártyán keresztül).

Nemrégiben Hegedűs István bükkszentkereszti ‘füves embert’ és fitoterapeutát a rákkezeléssel járó besugárzás melléhatásainak minimalizálásáról kérdeztem. Ő az orbáncfű teát javasolja, illetve a besugárzások helyének kezelésére orbáncfű olajat ajánl.

 

Irodalom

Suzanne Catty: Radiation and Plant Medicine, Aromatherapy Today, (51), 2011 augusztus, 28-31-ik oldal.

Szólj hozzá te is!

Hozzászólás