Tamanu - Calophyllum inophyllum - fotó: copyright Ahmad Fuad Morad, flickr.com

Tamanu olaj – egy hordozó a déltengerről

Ebben a bejegyzésben egy olyan növényi olajról olvashatnak, amely egyenlőre a hazai aromaterápiában kevésbé ismert sőt a legtöbbek számára ismeretlen. Ez pedig a tamanu olaj. A tamanu név a polinéziai szigetvilág őslakosainak nyelvéből ered. Európában leginkább ‘alexandriai babér’ néven ismert. Több egyéb elterjed néven is ismeretes magyarul pedig hívjuk csak eredeti megbecsült nevén tamanunak. A latin névben a Calophyllum jelentése ‘szép levél’, amely a görög kalos (szép) és phullon (levél) szavakból ered.

Calophyllum inophyllum, szerző: Ahmad Fuad Morad, copyright, Flickr.com

Calophyllum inophyllum, szerző: Ahmad Fuad Morad, copyright, Flickr.com

A tamanu fa Ázsia trópusi vidékein őshonos pontosabban Polinézia és Melanézia szigetvilágában de Ausztráliában, Vanutaun, Thaiföldön, Vietnamban, Mianmarban, Malajziában, Dél-Indiában, Srí Lankán de még Afrika egyes részein is fellelhető. A déltengeri szigeteken elsősorban a tengerparti sávokban és a megfelelően vizes területeken termesztik. A fa 2-3 méterre, esetenként akár 8 méterre is megnőhet. Kérge sötétbarna és vastag, erősen barázdált, levelei elegánsak, húsosak és vastagok. Virágai fehérek és illatosak, erősen a hárs virágaira emlékeztetnek. Gyümölcse az almára hasonlít, amelynek vékony sárga héja van. A puha magházban található a halványsárgás színű mag, amelyből az olajat nyerik. Éréskor ráncosodik és bebarnul.

Calophyllum inophyllum éret gyümölcse - szerző: David Eickhoff, copyright, Flickr.com

Calophyllum inophyllum éret gyümölcse – szerző: David Eickhoff, copyright, Flickr.com

A vizsgálatok szerint a növény legtöbb része valamilyen terápiás felhasználásra alkalmas. A kéregből zöldes gyantát vonnak ki, amelyet calaba balzsamnak neveznek és vérzéscsillapításra, valamint helyi fájdalomcsillapításra használnak. Az olaj a magok napon szárítása során képződik. A száradás során a magok bebarnulnak és jellegzetes szagot bocsájtanak ki. A termés kb. 75%-nyi olajat ad. A tamanu olaj finomítatlanul sötétzöld, erős és jellegzetes szagú. A fixált vagy finomítatlan olaj világosabb sárgászöld. Alacsonyabb hőmérsékleten besűrűsödik, megdermed.

Összetevők: 92%-ban természetes lipideket, ezen belül monoacil-glicerolokat (1,8%), telítetlen zsírsavakat (7,4%), triacil-glicerolokat (82.3%) és szterolokat, szterol-észtereket valamint szénhidrogéneket (3,5%), 6,4%-ban glükolipideket és 1,6%-ban foszfolipideket tartalmaz.

Az olaj terpéneket és fenolvegyületeket – pl. benzoesav – az elszappanosíthatatlan összetevők pedig kumarin származékokat is tartalmaznak – pl. calophyllic sav.

Hétköznapi név: tamanu

Latin név: Calophyllum inophyllum

Botanikai család: Calophyllaceae

Calophyllum inophyllum azaz tamanu - szerző: Forestt & Kim Starr, http://www.starrenvironmental.com/

Calophyllum inophyllum azaz tamanu – szerző: Forestt & Kim Starr, http://www.starrenvironmental.com/

Terápiás felhasználás

Mivel bőrregeneráló és sejtmegújító tulajdonságokkal rendelkező növényi olaj ezért elsősorban sebgyógyításhoz kiváló, de ajánlott vágások, horzsolások, égések, rovarcsípések, akné okozta hegek, psoriasis, cukorbetegség miatt kialakult fekélyek, aranyér, leégés, száraz vagy repedezett bőr, kiütések, ekcéma, szájherpesz kezelésére, illetve a kellemetlen lábszag elfedésére. Ülőzsába, idegzsába, reuma, neuralgia és ideggyulladás okozta fájdalmak enyhítésére.Antimikrobiális tulajdonságai miatt a bőr gombás fertőzéseinek (pl. tinea) kezelésére is kipróbálható. Magas antioxidánstartalma miatt védi a bőrt a szabad gyököktől. Több aromaterápiás szakember szerint a sebgyógyulás támogatására a legkiválóbb keverék a tamanu és a csipkerózsamag olaj kombinációja. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, ezért a Herpes zoster kezelésénél Ravintsara (Ravensara – Cinnamonum camphora) és/vagy teafa (Melaleuca alternifolia) illóolajokkal kombinálva alkalmazzák. Schnaubelt a Ravintsara (Ravensara) illóolajjal kombinálva az övsömör (Varicella zoster) kezelésére javasolja.A visszér kezeléséhez Schnaubelt a tamanu, a csipkerózsamag olajok és a babér (Laurus nobilis) illóolaj keverékét ajánlja, amelyet külsőleg 7-14 napos kúrával javasol alkalmazni.

A gyógyszeripar repedezett bőrre, égési sérülésekre és operáció utáni hegkezelésre összeállított készítményekben alkalmazza. Az olaj terpéneket és fenolvegyületeket – pl. benzoesav – is tartalmaz.

Gyulladáscsökkentő, antibiotikus és antiszeptikus tulajdonságai miatt a kozmetikai ipar kedvelt összetevője krémek, testápolók és kenőcsök, szőrtelenítés utáni kezelésekre készült krémek, naptejek, rovarcsípés elleni készítmények összetevőjeként. A tamanu olajat nem használják masszázsolajnak viszont specifikus panaszokra összeállított készítmények alapanyagaként kiváló.

Calophyllum inophyllum virága - szerző: David Eickhoff, copyright, Flickr.com

Calophyllum inophyllum virága – szerző: David Eickhoff, copyright, Flickr.com

A tamanu és a legendák

Számos legenda kering a fa gyógyító és mágikus erejéről. A polinéz őslakók ‘szent ligetet’ ültettek belőle. Az istenek a kerekre kialakított hely fáinak árnya alatt figyelték a helyiek kannibál rituáléit, akiknek az áldozat egyik szemét tamanu levélen kínálták fel, majd a testet a fára lógatták fel. Ez a történet nem éppen romantikus vetülete!

Biztonság

Helyi vérbőséget okoz.

Belsőleges alkalmazásra nem alkalmas, különösen a vérhígítókkal kombinált terápiák esetén nem javallott.

TAMANU OLAJ AZ AROMA BOTANICA-TÓL ITT

Felhasznált irodalom

Kilham, C.: Tamanu oil: A Tropical Topical Remedy. Herbal Gram, 63, 2004, 26-31. p.

Schanubelt, K.: Advanced Aromatherapy, Healing Arts Press, 1995

Kusmirek, J.: Liquid Sunshine, Floramicus, Glastonbury, England, 2002

Kék gumifák a mocsárban - Powerhouse Museum-Collection Fflick.com - no know copyright restrictions

Borús nedves őszi napok? A válasz: eukaliptusz 1. rész a kék gumifa (Eucalyptus globulus)

Eukaliptusz? Igen ám, de melyik. A Mirtuszfélék családjába tartozó Eukaliptusz nemzettség több mint 700 különböző fajt számlál. Minden egyes fajnak megvan a csak rá jellemző aromája, illóolajuk, pedig a főbb összetevők mennyiségére nézve is különbözhetnek, tehát felhasználásuk is eszerint változik. Az aromaterápiában a következő hat faj, a levelekből lepárlással nyert illóolaját használják: kék gumifa (Eucalyptus globulus); keskenylevelű gumifa (Eucalyptus radiata); citromillatú eukaliptusz (Eucalyptus citriodora); széleslevelű gumifa (Eucalyptus dives); Smith gumifa (Eucalyptus smithii); vaskérgű citromos gumifa (Eucalyptus staigeriana). Sorozatomban egyesével bemutatom őket.

 

‘Eu kalyptos’

 

A főként örökzöld, főleg őshazájában Ausztráliában és Tasmániában élő fák leveleinek gyógyító erejét az idők kezdete óta használják a kontinens őslakói. Egyes fajait Európa déli részén, Madagaszkár szigetén vagy Spanyolországban is termesztik, de Olaszországban is megtaláljuk, sőt Dél-Amerikától egészen Kínáig elterjedt. Sokat elárul a koalák kedvencéről, hogy a helyiek csak lázfának hívják, hiszen a leveleiből főzött tea segít a lázas megbetegedések kezelésében is. Eredetileg megfázásra, meghűlésre készített gyógyszerek és inhalálószerek kedvelt összetevője volt, azonban ma már inkább az egyik fő összetevőjének laboratóriumban előállított változatát alkalmazzák. Erősen antiszeptikus, immunerősítő, nyákoldó, köhögés, influenza, felső légúti fertőzések ellen használt szer. Görög eredetű neve jól (eu) fedett-et (kalyptos) jelent, utalva a bimbót védő membránszerű kalapra, amelyet a virágok nyílásukkor ledobnak.

Maga a növény igen gyorsan nő, nagy vízigényű, így az Ausztrál mocsarak lecsapolásakor is hasznukat vették.

Kék gumifák a mocsárban - Powerhouse Museum-Collection Fflick.com - no know copyright restrictions

Kék gumifák a mocsárban – Powerhouse Museum-Collection Fflick.com – no know copyright restrictions

Nagy vízigénye miatt azonban sok helyen nem kedvelik, mert a többi dísznövénytől és a környező vegetációtól túl sok vizet von el. Az eukaliptusz erdők világosak, hiszen a kékeszöld színű levelek élükkel a nap felé fordulnak, hogy ne érje őket a közvetlen, erős fény. A túl erős napfénynél a növény a leveleken keresztül fehér viaszt csap ki, vagyis ‘izzad’. Illóolaját a levelekből lepárlással nyerik. 1,7 kg levél három órás lepárlást követően kb. 11,50 g tiszta olajat ad.

Eukaliptusz - Eucalytus globulus, fotó: Aroma Botanica

Viaszt izzadó eukaliptuszfa – Eucalyptus globulus, fotó: Aroma Botanica

A kék gumifa (Eucalyptus globulus)

Eucalyptus globulus, Cabrillo Beach. San Pedro California – fotó: Anthony Mendoza, Flickr.com

Az Eucalyptus globulus gyorsan és magasra nő, elérheti a 35 méteres magasságot is. A növény Ausztráliában őshonos, de Franciaország déli területein, és Spanyolországban is találkozhatunk vele. Leveleiből, lepárlással nyerik értékes olaját, mely általában színtelen, karakterisztikus illatú. Az olaj legfőbb összetevője az 1,8 cineol, (más néven eukaliptol), amelyet átlagban 70%-ban tartalmaz.

Két fő betegségcsoportban alkalmazható jól. Egyrészről a kék gumifa olaja antibakteriális, antiszeptikus, antivirális, fungisztatikus (gombák növekedését gátló) mind a megelőzésben, mind pedig a kezelések során jól használható. Fertőtlenítő hatása révén bizonyos fertőző, járványos megbetegedések elleni egyik legkedveltebb olaj. Fájdalomcsillapító, jó köptető és légúti stimulálószer mely kiváló a légzőszervi megbetegedések kezelésére (torokgyulladás, influenza, köhögés, nátha, hörghurut).

2004 óta a WHO (World Health Organistaion) is elismeri hivatalosan az Eucalyptus globulus illóolajat, mint olyan szert mely lázcsillapító, nyákoldó, köptető hatású.¹

Másrészről remek antireumatikus szer. Frissítő, stimuláló hatású. Végül, de nem utolsó sorban a levegőbe porlasztva a rovarok, főként a szúnyogok ellen is hatásosnak tartott illóolaj.

Héköznapi név: eukaliptusz, kék gumifa

Latin név: Eucalyptus globulus

Angol név: Eucalyptus, blue gum tree

Botanikai család: Mirtuszfélék (Myrtaceae)

Illóolaj: színtelen, halványsárga színű. intenzív, enyhén kámforos-cineolos, balzsamos, karakteres

Tipikus kémia összetétel

oxidokban (1,8-cineol syn. eucalyptol) és monoterpénekben gazdag (α-pinén, δ-limonén, kamfén, ρ-cymén stb.) valamint szeszkviterpánek (aromadendrén, globulol) és egyéb triterpének, adehidek és ketonok

 

Ízületi gyulladás és reuma ellen

Keverjünk el 10 ml növényi olajban (lehet a napraforgó is) öt csepp Eucalyptus globulus-t, öt csepp gyömbér (Zingiber officinale) olajat és öt csepp borsmentát (Mentha x piperita), majd a keveréket naponta masszírozzuk be finoman a fájó tagokba, ízületekbe.

Hörghurut

Kezdődő hörghurut esetén keverjünk 4 csepp Eucalyptus globulus, 3 csepp ravintsara (Cinnamonum camphora) illóolajat 5 milliliternyi növényi hordozóba, majd a keveréket masszírozzuk a hátba és a mellkasba naponta legalább három alkalommal.

Lázcsillapítás

Lázas állapotban keverjünk össze 3 csepp Eucalyptus globulus-t 5 csepp ravintsara (Cinnamonum camphora) olajjal és ezt a keveréket masszírozzuk gyengéden a torok és a fül mögötti felületekre, illetve a talpakba.

Melléküreg-gyulladások és nátha

A halántékra, torok tájékra készíthetünk bedörzsölőszert 1 csepp Eucalyptus globulus-ból, 1 csepp rozmaringból (cineol kémiai típus) és 3 csepp ravintsara (Cinnamonum camphora) olajból. Naponta négyszer ötször alkalmazzuk.

Sebek, horzsolások

Keverjünk össze 4 csepp Eucalyptus globulus-t, 2 csepp bergamott (lehetőleg a bergaptén mentes változatból), 10 csepp valódi levendulát (Lavandula angustifolia) 25 ml növényi hordozó olajban (pl. makadámia vagy körömvirág macerátum) majd óvatosan kenjük rá az érintett felületre és kössük be.

Remek inhaláló szer

A nátha és megfázás tüneteinek enyhítésére cseppentsünk 1 csepp Eucalyptus globulus olajat, 2 csepp Eucalyptus dives (ct. piperiton) és 3 csepp borsmenta (Mentha x piperita) olajat kb 60 fokosra visszahűlt felforralt vízbe, majd egy törölközővel a fejünket leterítve lélegezzük be mélyen a gyógyító illatokat, naponta kétszer háromszor, tíz percnél ne tovább. Ügyeljünk rá, hogy szemünket tartsuk becsukva!

Szúnyogriasztónak sem utolsó

Keverjünk el 10 ml növényi olajban (pl. édesmandula) 5 csepp Eucalyptus globulus illóolajat, majd a keverékkel kenjük be a karjainkat, lábainkat, hogy távol tarthassuk a vérszívókat!

 

Biztonság:

Az Eucalyptus globulus illóolaja nem fototoxikus, nem irritáló és nem szenzibilizáló, viszont használatát várandós nők, szoptatós anyák és 7 év alatti gyermekek esetén nem javasolják. A homeopátiás készítményeket használók figyelmét felhívják rá, hogy az igen finom információkat hordozó készítmények hatását az olaj gyengítheti!

 

Felhasznált irodalom

Battgalia, Salvatore: The Complete Guide To Aromatherapy, The International Centre for Holistic Aromatherapy, Brisbane, Australia, 2003

Blumenthal et al.: Expanded Commission E monographs: Eucalyptus oil, American Botanical Council, Integrative Health Communications, Austin, Texas, USA, 2000

Shutes, J. –  Weaver C.: Aromatherapy Bodyworkers, Pearson Prenctice Hall, Upper Saddle River,  New Jersey, USA, 2008

Rácz János: A növénynevek enciklopédiája, Tinta Könyvkiadó, Budapest, 2010

 

Kurkuma virágja

Kurkuma – gyulladáscsökkentés mesterfokon

A kurkuma igen erős antiszeptikus hatású, az Ájurvéda gyógyításban fontos, széleskörűen használt gyógy- és fűszernövény. Akár 1 méterre is megnövő évelő növény. Eredetileg Dél-Ázsiában őshonos, ma elsősorban Indiában, Kínában és Indonéziában termesztett, vadon nem igazán él meg. Elsősorban bőrápoláshoz (zsíros, olajos bőrtípusok), méregtelenítő programokban használatos, emellett az indiai konyha elengedhetetlen fűszere. A curry por erős aromáját is az illóolajnak köszönheti.

Hétköznapi név: kurkuma, hamis sáfrány

Latin név: Curcuma longa

Angol neve: turmeric

Szanszkrit, hindi neve: harida, haldi

Botanikai család: Gyömbérfélék (Zingiberaceae)

Illóolaj

mélysárga színű, csípős, kesernyés ízű viszkózus, sűrű, a gyömbérre és agalangal-ra emlékeztető aromájú olaj

Tipikus kémiai összetétel

(szeszkviterpének, ketonok) tumeron (30%), α-tumeron (23,6%), zingiberon (25%), 1,8-cineol (1%), alfa-fellandrén (1%), szabinén (0,6%), borneol (0,5%)

Illatprofil:

lábjegy

Tulajdonságok

gyulladásgátló, antioxidáns, emésztést serkentő, enyhe vízhajtó, vérnyomáscsökkentő, baktériumölő

A Haldi-ceremónia

Indiában a házasságkötés előkészületek része, lényege, hogy a menyasszony teljes testét csicseriborsó lisztből, kurkuma és szantálfa őrleményből készült péppel borítják. Miután a pakolás megszárad, fürdő után a menyasszony bőre bársonyosan simává és üdévé varázsolódik.

Kurkuma por - aranysárga egészség

Kurkuma por – aranysárga egészség

Hagyományosan selyem és gyapjú színezésére, festésére használják Indiában, a buddhista papok narancssárga ruhájának festéséhez is kurkumát használnak.

Klinikai tesztek

Amerikai kutatók szerint a kurkuma – a curry porok egyik alap összetevője – jellegzetes élénksárga színanyagát biztosító kurkumin az in vitro vizsgálatokban a melanoma sejtek szaporodását gátolja. A texasi egyetem (University of Texas) a laboratóriumban tenyésztett melanoma sejtekhez kurkumint adagoltak és megfigyelték, hogy minél többet adagoltak a tenyészethez annál több rákos sejt pusztult el. A kutatók véleménye szerint a kurkumin egy olyan aktív fehérje működését gátolja. amely abnormális gyulladásokért felelős, amelyek végül olyan betegségek kialakulásához vezetnek, mint a rák vagy ízületi gyulladások (artritizmus) és a köszvény.

Felhasznált irodalom:

Battaglia, Salvatore: The Complete guide to Aromatherapy, Second Edition, The International Centre of Holistic Aromatherapy, Brisbane, Australia, 2003 Farida Irani: Turmeric, Aromatherapy Today,  Vol.48. August, 2010, Australia