Kurkuma virágja

Kurkuma – gyulladáscsökkentés mesterfokon

A kurkuma igen erős antiszeptikus hatású, az Ájurvéda gyógyításban fontos, széleskörűen használt gyógy- és fűszernövény. Akár 1 méterre is megnövő évelő növény. Eredetileg Dél-Ázsiában őshonos, ma elsősorban Indiában, Kínában és Indonéziában termesztett, vadon nem igazán él meg. Elsősorban bőrápoláshoz (zsíros, olajos bőrtípusok), méregtelenítő programokban használatos, emellett az indiai konyha elengedhetetlen fűszere. A curry por erős aromáját is az illóolajnak köszönheti.

Hétköznapi név: kurkuma, hamis sáfrány

Latin név: Curcuma longa

Angol neve: turmeric

Szanszkrit, hindi neve: harida, haldi

Botanikai család: Gyömbérfélék (Zingiberaceae)

Illóolaj

mélysárga színű, csípős, kesernyés ízű viszkózus, sűrű, a gyömbérre és agalangal-ra emlékeztető aromájú olaj

Tipikus kémiai összetétel

(szeszkviterpének, ketonok) tumeron (30%), α-tumeron (23,6%), zingiberon (25%), 1,8-cineol (1%), alfa-fellandrén (1%), szabinén (0,6%), borneol (0,5%)

Illatprofil:

lábjegy

Tulajdonságok

gyulladásgátló, antioxidáns, emésztést serkentő, enyhe vízhajtó, vérnyomáscsökkentő, baktériumölő

A Haldi-ceremónia

Indiában a házasságkötés előkészületek része, lényege, hogy a menyasszony teljes testét csicseriborsó lisztből, kurkuma és szantálfa őrleményből készült péppel borítják. Miután a pakolás megszárad, fürdő után a menyasszony bőre bársonyosan simává és üdévé varázsolódik.

Kurkuma por - aranysárga egészség

Kurkuma por – aranysárga egészség

Hagyományosan selyem és gyapjú színezésére, festésére használják Indiában, a buddhista papok narancssárga ruhájának festéséhez is kurkumát használnak.

Klinikai tesztek

Amerikai kutatók szerint a kurkuma – a curry porok egyik alap összetevője – jellegzetes élénksárga színanyagát biztosító kurkumin az in vitro vizsgálatokban a melanoma sejtek szaporodását gátolja. A texasi egyetem (University of Texas) a laboratóriumban tenyésztett melanoma sejtekhez kurkumint adagoltak és megfigyelték, hogy minél többet adagoltak a tenyészethez annál több rákos sejt pusztult el. A kutatók véleménye szerint a kurkumin egy olyan aktív fehérje működését gátolja. amely abnormális gyulladásokért felelős, amelyek végül olyan betegségek kialakulásához vezetnek, mint a rák vagy ízületi gyulladások (artritizmus) és a köszvény.

Felhasznált irodalom:

Battaglia, Salvatore: The Complete guide to Aromatherapy, Second Edition, The International Centre of Holistic Aromatherapy, Brisbane, Australia, 2003 Farida Irani: Turmeric, Aromatherapy Today,  Vol.48. August, 2010, Australia

Szólj hozzá te is!

Hozzászólás