Lavandula angustifolia - Dörigcse - fotó AB

Egy gyönyörű, hamisítatlan és megbízható magyar levendulaolaj

„2010-ben ismerkedtem meg Demján Ildikóval, akitől dörgicsei földjén termesztett valódi levendula (Lavandula angustifolia) illóolajat vásároltam. Ahogy kézbe vettem az üvegcsét, rögtön beleszagoltam és rögtön tudtam, hogy közelebbi kapcsolatba is kell hogy kerüljek ezzel az olajjal. Hazaérve leültem és ismét kiszabadítottam az illatmolekulákat a csavaros kupak alól. Elsőre kissé fülledt, enyhén szénás illat simogatta az orrom, aztán a szellőztetésnek köszönhetően kezdett kibontakozni az illat. Édeskés, mint a legtöbb levendula, virágos de mégis valamiféle misztikus tónussal megáldott olaj ez. S ha azt is tudom, amint Ildikó elárulta, hogy a címkén látható öreg épület szomszédságában termesztik a töveket, akkor talán a régi idők, elfeledett történetek is benne rejtőzhetnek az olaj aromájában. S hogy megismertem a termesztőt is még nagyobb önbizalommal merem bárkinek ajánlani ezt a párlatot.”

Ezeket a mondatokat immár majdnem 3 éve írtam. Azóta Ildikóval még jobban megismertük egymást. A dörgicsei földeken sok munka folyt azóta, immár a harmadik aratáson vannak túl, az egyiken ha rövid ideig is de én is részt vehettem. Az angustifolia aratásból az ismerősök apraja nagyja is kivette a részét.

Az angustifolia mellett hibrid levendulát vagyis lavendint (Lavandula x intermedia) termesztenek, amely szintén kiemelkedő minőségű olajat ad a mesés környék talajának és atmoszférájának köszönhetően. Ildikó tervei szerint, amelyek, mondja már a küszöbön toporognak, nemsokára saját lepárlóval is büszkélkedhet. A lepárlás művészet és tudomány egyben. Az kiváló alapanyag és a szeretet már biztosan megvan.

Ildikó igazi levendula rajongó, szíve-lelke a ‘birtok’ része. Igen kevés olyan termesztőről tudok, aki ennyire elkötelezett a hamisítatlan és eredeti illóolajok iránt. Amelyeket ha megfelelő tudással használunk, csodákra képesek. 2 éve jelent meg Levendárium, képek és gondolatok című kötete, amelyet Munkácsi Gabriella gondolatai mellett Ildikó szebbnél szebb a dörgicsei levendulákról készült képei díszítenek.

Levendula a sokoldalú gyógynövény

Levendula a sokoldalú gyógynövény

Szólj hozzá te is!

Hozzászólás