Melissza officinalis vagy mézelő citromfű

Mézelő citromfű vagy méhfű művésznevén Melissa: méregdrága de csodákra képes illóolaj

Számos klinikai kísérletben bebizonyították antivirális tulajdonságait, több forrás szerint hatásos a herpesz ellen (Herpes simplex és Herpes zoster, – Robert Tisserand,, Dr Wabner német orvos kísérleteiről 1989) amely saját tapasztalataim is alátámasztanak, több ismerősnek segítet már az aktuálisan kiújuló kellemetlen szerzeményeket visszaszorítani teafa és niaouli (Melaleuca quinquenervia) kombinációjával. Kiemelkedően hatásos idegrendszeri nyugtató és antidepresszáns (Fisher-Rizzi, 1990, Arctander 1994). A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a növényből készített forrázat hatásosnak bizonyult a mumpsz, a herpesz és más vírusokkal szemben, amelyet a növényi drogban található tanninoknak és polifenoloknak tulajdonítanak. (Leung, A, Foster S, 1996)

Hétköznapi név: méhfű, citromszagú mézfű, mézelke, melissafű, orvosi méhfű

Latin név: Melissa officinalis

Angol neve: melissa, lemon balm, common balm, bee balm

Botanikai család: ajakosak (Lamiaceae)

Illóolaj: halványsárga vagy enyhén borostyános színű, vékony olaj, intenzíven friss, édes-citrusos és aromás illattal.

Az illóolaj tipikus kémiai összetétele: (aldehidek, szeszkviterpének) neral (24,1%), geranial (37,2%), kariofillén (9,5%), kopaén (4%), trans-ocimén, cis-ocimén, 3-oktanon, metil-hepenon, cisz-3-hexanol, 3-oktanol, citronellal, linalool, béta-burbonén, alfa-humulén, geranil-acetát stb.

Illatprofil: fejjegy

Tulajdonságok: antidepresszáns, antivirális, antibakteriális, görcsoldó, szélhajtó, lázcsillapító, élénkítő, féreghajtó, idegnyugtató, izzasztó, tonik,

A méhfű illóolaja igen erős antivirális és szedatív, antidepresszáns illetve nyugtató hatású hatású

Előállítása: vízgőz lepárlással a növény leveleiből és virágzó hajtásaiból nyerik. Mivel a növény illóolaj tartalma meglehetősen alacsony – 0,01-0,02% – ezért rengeteg drog alapanyagot kell felhasználni akár 1 ml előállításához is. Ebből következőleg az eredeti olaj rendkívül drága. Ennek pedig egyenes következménye, hogy előszeretettel hamisítják, illetve vágják más olcsóbban kivonható olajokkal, amelyek összetevőikben hasonlóak pl.: indiai citromfű, citromos verbéna, citronella stb.

Biztonság
Nem toxikus viszont esetlegesen szenzibilitást és bőrirritációt okozhat, különösen ha a hamisított változatokat tekintjük, sérült bőrfelületen egyáltalán nem ajánlott használni.

Energetika és kifinomult jelentéstartalom

A méhfű a gyásszal való megküzdésnél kiemelkedően hatékony segítséget nyújthat, a szívcsakra támogatója, útmutató a feltétel nélküli szeretethez. A Hagyományos Kínai Orvoslás rendszerében a méhfű hűvös és száraz, a stagnáló csí elmozdítását segíti. Nicholas Culpeper angol herbalista a mézelő citromfüvet a Rák csillagképhez rendelte.

melissa

Irodalom
Mojay, Gabriel: Aromatherapy for Healing the Spirit, Healing Arts Press, USA, 1997
Rácz János: A növénynevek enciklopédiája, Tinta könyvkiadó, Budapest, 2010
Battgalia, Salvatore: The Complete Guide To Aromatherapy, The International Centre for Holistic Aromatherapy, Brisbane, Australia, 2003

Szólj hozzá te is!

Hozzászólás