Grapefruit (Citrus x paradisi)

Minden citrus illóolaj fototoxikus?

tt a nyár, és a nap hét ágra süt. Bizonyos illóolajok azonban napfény hatására elváltozásokat okoznak a bőrünkön, mely jelenséget fototoxicitás vagy fotoszenzibilizáló hatásként ismerünk. Az ökölszabály szerint a citrusos illóolajak általában fototoxikusak. Azonban léteznek kivételek. Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk dönteni, mely illóolajakat alkalmazzuk bizonyos krémekbe, masszázsolajokba, akár napozás szoláriumozás előtt is, íme, egy gyors áttekintés a citrusfélékből kivont, ám fényérzékenységet (fototoxicitás) nem okozó illóolajokról, illetve a toxikus illóolajokról.

‘fototoxikus – phos+toxikon’

 

A nyár közeledtével egyre több időt tölthetünk végre a szabadban. Azonban ezzel egy időben át is kell gondolnunk, milyen natúrkozmetikai termékeket használunk, és azokban milyen illóolajak vannak. Hiszen ha az arcbőrünkre, kezünkre, dekoltázsra olyan testápolót, krémet, olajat teszünk, melyekben fényérzékenyítő olajak is jelen vannak, akkor sajnos akár maradandó bőrelváltozások jelenhetnek meg az érintett területeken, foltok formájában.

Mi az a fototoxicitás?

A fototoxikus vagy fotoszenzibilizáló, magyarul fényérzékenységet bizonyos vegyületek UV (UVA tartományban) sugárzás hatására produkálnak, amelyek viszkető kiütésekben, piros, barnás foltokban jelenhetnek meg. Az illóolajok esetében a fényérzékenységet a furanokumarin (FC) vegyületek okozzák, melyek egyes citrus olajokban akár 1-2%-ban is előfordulhatnak.

A fényérzékenyítésért felelős bergaptén molekula képe - Kép: Wikimedia Commons

A fényérzékenyítésért felelős bergaptén molekula képe – Kép: Wikimedia Commons

Bergaptol, amely egy alkohol és nem okoz fényérzékenységet - Kép: Wikimedia Commons

Bergaptol, amely egy alkohol és nem okoz fényérzékenységet – Kép: Wikimedia Commons

A fényérzékenység kialakulása erősen függ attól is, hogy ezek a vegyületek milyen mennyiségben találhatóak meg a bőrben, amikor az UV sugárzás éri a kezelt felületet. A fényérzékenység azért alakul ki, mert miközben a bőrben a 310 nm és e feletti hullámhosszúságú UV-sugarak elnyelődnek, sejtmembránt károsító oxigén gyökök keletkeznek. Ez okozza az irritációt. A folyamat a reakciót követő 36-72 órában csúcsosodik ki, és hiperpigmentációt okoz, amely hetekig, akár hónapokig is eltarthat, szélsőséges esetekben hosszú évekig.

Éppen ezért fontos, hogy ha napozni, szoláriumozni, vagy csak hosszabb ideig szeretnénk a szabadban tartózkodni, akkor a nap érte szabad bőrfelületeken ne alkalmazzunk semmiféleképpen fényérzékenyítő illóolajokat, még bázisolajban hígítva sem. Ha pedig fényérzékenyítő olajakat használtunk, akkor legalább 12 órán át ne menjünk a napra, vagy szoláriumba.

A legtöbb fototoxikus vegyületet a citrusfélék illóolajai tartalmazzák, azonban nem mindegyik. A toxikus vegyületek jelenlétét továbbá meghatározza az is, hogy az adott illóolajat milyen technológiával nyerték ki. Bizonyos citrus olajok eltérő kinyerési technológiával akár a fényérzékenyítő hatásukat is elveszíthetik. A lepárlással kinyert limett olaj például nem tartalmaz fototoxikus vegyületeket, és fura módon, még az illata is intenzívebb, mint a hideg sajtolással kinyert olajnak.

Limett (Citrus aurantium) - Fotó: Phuong Tran on flickr.com https://www.flickr.com/photos/phuonglovejesus2782010/

Limett (Citrus aurantium) – Fotó: Phuong Tran on flickr.com
https://www.flickr.com/photos/phuonglovejesus2782010/

Nem fényérzékenyítő citrus illatok

Alapjában véve a citrus olajok tartalmaznak fototoxikus vegyületeket, de nem mindegyik. Így bizonyos citrus olajok nem fényérzékenyítőek. Ezek közül néhány példa:

  • Sajtolt édes narancs (Citrus sinensis); fontos tudni, hogy a desztillált édes narancs olaja viszont fototoxikus. Az édes narancsot nem szabad összekevernünk a keserű naranccsal (Citrus aurantium var. amara) mely szintén fototoxikus.
  • Desztillált lime (Citrus aurantifolia) – jegyezzük meg, hogy a hidegen sajtolt lime olaj fototoxikus!
  • Bergapténmentes bergamott -FCF vagy BF (Citrus bergamia)
  • Desztillált citrom (Citrus limon)
  • Citrom levél v. citrom petitgrain (Citrus limon)
  • Mandarin (Citrus reticulata) – sem a desztillált sem a sajtolt
  • Yuzu (Citrus junos)
Yuzu (Citrus junos) - fotó: Edsel Little on flickr.com https://www.flickr.com/photos/edsel_/

Yuzu (Citrus junos) – fotó: Edsel Little on flickr.com
https://www.flickr.com/photos/edsel_/

Fototoxikus citrus illóolajok

  • Citrom (Citrus limon) – hidegen sajtolt
  • Mandarin levél v. mandarin petitgrain (Citrus reticulata)
  • Bergamot (Citrus bergamia) – hidegen sajtolt, nem frakcionált
  • Grapefruit (Citrus x paradisi) – sajtolt
  • Keserű narancs (Citrus aurantium var. amara) – sajtolt változat
  • Sajtolt lime (Citrus aurantifolia)
  • Desztillált édes narancs (Citrus sinensis)

 

Bergamott (Citrus bergamia) - fotó: Vincenzo_ Caico on flickr.com https://www.flickr.com/photos/kokopelli71/

Bergamott (Citrus bergamia) – fotó: Vincenzo_ Caico on flickr.com
https://www.flickr.com/photos/kokopelli71/

Továbbá lényeges ismernünk más, nem citrusos illóolajat, melyek szintén fototoxikusak, vagy esetlegesen fototoxikus illóolajokat, például:

Ismerten fototoxikusak:

  • Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica) – gyökér illóolaja
  • Fűszerkömény (Carum carvi)
  • Római kömény (Cuminum cyminum)
  • Verbéna (Aloysia triphylla)
  • Orvosi lestyán (Levisticum officinale)

Esetlegesen fototoxikusak:

  • Combava levél v. petitgrain (Citrus hystrix) – egyéb neve: kaffír lime
  • Petrezselyem levél (Petroselinum crispum)

 Felhasznált irodalom:

Tisserand, R. & Young, R.: Essential Oil Safety, 2nd ed., Churchill Livingstone Elsevier, 2014

 

Szólj hozzá te is!

Hozzászólás