rozsakosar_belyeg

Rózsa lepárlás Bulgáriában 2. rész

A megérkezést követően Elena várt minket a lepárlóüzemnél. Hagyományos bolgár szokás szerint egy kosár rózsaszirmot nyújtott orrunk elé.

Rózsa szirmok a megérkező vendégeknek. Kazanlak, Bulgária, fotó: Copyright 2013 Aroma Botanica

Rózsa szirmok a megérkező vendégeknek. Kazanlak, Bulgária, fotó: Copyright 2013 Aroma Botanica

A lepárlás aznap már reggel óta folyt, és épp az üstöket kezdték kiüríteni. 6 darab 500 literes üst állt sorban egymás mellett, bonyolult csőrendszer szőtte át a termet. A csövek a lepárló üstökből a hűtőtoronyba, onnan a szeparátorba vezettek. A szeparátor végén lévő cső alatt nagyobb üvegpalack állt, amelybe cseppenként csorgott bele a ‘folyékony arany. Egy-egy üstbe a szedők által műanyag és vászon zsákokba összehordott rózsafejekből és szirmokból kb. 500 kilogrammot helyeznek, melyet előzőleg hagyományosan ‘mázsás’ mérlegen lemérnek.

A lepárló mellet a hegyekből érkező kristálytiszta forrásvizet használják a lepárláshoz.

A lepárló mellet a hegyekből érkező kristálytiszta forrásvizet használják a lepárláshoz.

A begyűjtött rózsaszirmok és fejek zsákokban lemérve várják, hogy az üstbe kerüljenek – fotó: Copyright 2013 Aroma Botanica

A begyűjtött rózsaszirmok és fejek zsákokban lemérve várják, hogy az üstbe kerüljenek – fotó: Copyright 2013 Aroma Botanica

Az üstöket a felső töltőnyílás gondos lezárása után előre hevített gőzzel táplálják.

Minden egyes üstöt kb. 500 kg növényi alapanyaggal töltenek fel – fotó: Copyright 2013 Aroma Botanica

Minden egyes üstöt kb. 500 kg növényi alapanyaggal töltenek fel – fotó: Copyright 2013 Aroma Botanica

A forráspont alatt tartott gőz az üstbe kerülve a növényi anyagon keresztül haladva felfelé áramlik és a virágokban tárolt illatmolekulákat magával ragadja. A folyamatot és az ideális hőmérsékletet folyamatosan ellenőrzik.

A folyamatot és az ideális hőmérsékletet folyamatosan ellenőrzik -  fotó: Copyright 2013 Aroma Botanica

A folyamatot és az ideális hőmérsékletet folyamatosan ellenőrzik – fotó: Copyright 2013 Aroma Botanica

Folytatás a következő bejegyzésben…itt

http://blog.aroma-botanica.hu/?p=814

 

 

Szólj hozzá te is!

Hozzászólás