Rosa damascena - damaszkuszi rózsa bio földek, Kazanlak, Bulgária, fotó: Aroma Botanica

Rózsa lepárlás Bulgáriában 1. rész

800 kilométer vezetés után érkeztem Szófiába. Bár az utóbbi években sokat jártam Bulgáriában, most mégis jelentős változásokon kezd átmenni a város. Építkezések, útépítés, de a szocialista hangulat nem változott. Bolgár barátom Mariana kora reggeli indulást javasolt, mert Kazanlak – amely egyébként Nagykanizsa testvérvárosa – még jó 180 kilométerre fekszik Szófiától keletre a Balkán lábainál.

Szófia mondhatni koszos, posztkommunista külvárosait elhagyva a régi transz-balkán út kisebb hágókon keresztül a hegyek lábainál kanyarog. Egy-egy csúcson, a fenyőerdők árnyékában, erdei utak bújnak meg a főút mellet, ahol öreg nénikék árulják a fenyőmézben eltett szamócát és az erdei bogyókból készült lekvárokat potom 2-3 levás áron. A fenyőmézben rengeteg antiszeptikus és gyulladáscsökkentő alkotórész van, amely kiváló a felső légúti megbetegedésekre, torokgyulladásra és általában immunerősítésre.

Kazanlak az úgynevezett Rózsa-völgy keleti végén található Karlovótól kb. 20 kilométerre. Karlovón csak átsuhanunk, de Mariana rámutat az úttól alig néhány száz méterre mementóként álló, lepusztult, vasbeton vázas gyárkomplexumra. A rendszerváltozás előtt az a gyár volt a bolgár rózsaolaj előállítás központja., mára elhagyatott, üres csontvázként suttog az illatosabb időkről.

Kazanlakba érve egy kiadós zuhé után érünk. Keskeny, kátyúkkal teli út kacskaringózik a Balkán felé, amikor feltűnik a Damascena lepárlóüzeme a rózsaföldek tőszomszédságában. Már az ablakot leeresztve érezzük a rózsaillatot, amely az eső utáni párával lengedezi be a környéket, a központi épület pedig misztikus párába burkolózva sejlek fel.

Mariana előzetesen egyeztetett a kapcsolattartóval, hogy meglátogatnánk a lepárlót, így már vártak bennünket. Ezen a területen a rózsát május közepétől július elejéig szedik majd párolják. Ebben az évben a jó időjárásnak köszönhetően korábban kezdték a munkát, így tulajdonképpen az utolsó napokra érkeztünk, de nem volt hiány látnivalóban. Ahogy befordultunk a komplexumhoz, egy kis hídon haladtunk át, ami a Balkánról érkező tiszta hegyi patakon vezetett át. Ahogy a későbbiekben megtudtuk, a patak kristálytiszta vizét használják a lepárlókban…

Rosa damascena földek a Damascena lepárlónál, fotó: Aroma Botanica

Rosa damascena földek a Damascena lepárlónál, fotó: Aroma Botanica

 

Szólj hozzá te is!

Hozzászólás