Bejegyzés

Pálmarózsa - Cymbopogon martiniii - Picture source: www.essentiaoil.in

10 dolog, amit a pálmarózsa illóolajról tudni illik

Régen a méregdrága rózsa olaj hígítására használták, mára azonban elfoglalta méltó helyét az aromaterápiában. A pálmarózsa rendkívül sokoldalú illóolaj, mely támogatja az immunrendszert, segíti a bőr regenerálódását, széles spektrumú antibakteriális hatással bír, oldja a stresszt, sőt afrodiziákumként sem utolsó a sorban.

 

Cymbopogon = ‘kymbe’ (hajó) + ‘pogon’ (szakáll)

 

Latin név: Cymbopogon martinii Roxb. var. martinii

Család: pázsitfűfélék (Poaceae)

Felhasznált növényi részek: levelek

Kinyert olajmennyiség: 300 kg fűből 1 kg illóolaj lesz (1-1,5%)

Kivonási eljárás: a szárított levelekből gőzlepárlással

Főbb összetevői: geraniol, geranil-acetát, farnezol, linalol, b.ta-ocimén, béta-kariofillén, geranial, kariofillén oxid, béta-mircén, elemol, (Z,Z)-farnezol

Pálmarózsa - Cymbopogon martinii - Picture source: www.asplantasmedicinais.com

Pálmarózsa – Cymbopogon martinii – Picture source: www.asplantasmedicinais.com

1. Szanszkrit nevei

Dhyaamaaka, Dhyamaka, Rohisa, Rohisah, Rohisha, Rosha, Rusha

2. Manapság Madagaszkáron termesztik

Indiában őshonos növény, manapság azonban inkább Madagaszkáron, Brazíliában, Indonéziában és a a Komoro-szigeteken termesztik. Illóolaját gőzdesztillációval nyerik ki szárított növény hosszú leveleiből, melyet a virágzás előtt aratnak le.

3. Régebben a rózsaolaj hígítására használták

A 18. században Indiából Bulgáriába szállították nagy mennyiségben, hogy az ott előállított drága rózsaolajat hígítsák vele. Az ajurvédikus orvoslásban a láz csillapítására, az idegek nyugtatására és afrodiziákumként is használták, sőt füstölőpálcikák előállításakor is hasznát vették.

4. Indiai geránium

Gyakran összetévesztették más illóolajokkal, mert angol hétköznapi nevén török gerániumnak, vagy indiai gerániumnak, sőt rózsagerániumnak is nevezték.

5. Testvére az indiai citromfű

A pálmarózsa botanikailag ugyanabba a családba – pázsitfűfélék (Poaceae) tartozik, mint a citronella (Cymbopogon nardus), és az indiai citromfű (Cymbopogon citratus vagy C. flexuosus).

6. A bőr jó barátja

Az egyik leghatékonyabb bőrápoló szer, így számos natúrkozmetikumban rábukkanhatunk, hiszen majdhogynem minden bőrtípusnak megfelel, szabályozza a faggyútermelést, hidratálja a száraz érzékeny bőrt, kisimítja a ráncokat, huzamosabb alkalmazása esetén eltünteti a régebbi hegeket, megújítja az érett bőrt, és különböző gyulladásos bőrbetegségek esetén is sikerrel alkalmazhatjuk, így kitűnő segítség lehet ekcémára, kipirosodott bőrfelületre, övsömörre.

7. Allergizálhat

Magas geraniol tartalma – amely meghaladhatja akár a 80%-ot is – miatt előfordulhat, hogy az arra érzékenyeknél allergiás reakciók léphetnek fel.

8. Jól keveredik

A pálmarózsa jól keverhető a rozmaringgal (Rosmarinus officinalis minden kemotípus), a gerániummal (Pelargonium graveolens), a citrommal (Citrus limon), vagy a bergamottal (Citrus bergamia).

9. Orr és melléküregi gyulladások esetén is hatásos

Széles spektrumú antibakteriális és antivirális tulajdonságai az olajjal sikeresen kezelhetőek orr és melléküregi gyulladások.

10. Női betegségekre

Hólyaggyulladás esetén, illetve hüvelyi fertőzéskor ülőfürdőbe keverik, melyet naponta többször alkalmaznak.

Pálmarózsa - Cymbopogon martiniii - Picture source: www.essentiaoil.in

Pálmarózsa – Cymbopogon martiniii – Picture source: www.essentiaoil.in

Felhasznált irodalom:

Tisserand. R. and Young, R.: Essential Oil Safety 2nd ed., Churchill Livingstone Elsevier, 2014

Battaglia, S.: The Complete Guide to Aromatherapy, 2002, The International Centre of Holistic Aromatherapy, Brisbane Australia

Tamanu - Calophyllum inophyllum - fotó: copyright Ahmad Fuad Morad, flickr.com

Tamanu olaj – egy hordozó a déltengerről

Ebben a bejegyzésben egy olyan növényi olajról olvashatnak, amely egyenlőre a hazai aromaterápiában kevésbé ismert sőt a legtöbbek számára ismeretlen. Ez pedig a tamanu olaj. A tamanu név a polinéziai szigetvilág őslakosainak nyelvéből ered. Európában leginkább ‘alexandriai babér’ néven ismert. Több egyéb elterjed néven is ismeretes magyarul pedig hívjuk csak eredeti megbecsült nevén tamanunak. A latin névben a Calophyllum jelentése ‘szép levél’, amely a görög kalos (szép) és phullon (levél) szavakból ered.

Calophyllum inophyllum, szerző: Ahmad Fuad Morad, copyright, Flickr.com

Calophyllum inophyllum, szerző: Ahmad Fuad Morad, copyright, Flickr.com

A tamanu fa Ázsia trópusi vidékein őshonos pontosabban Polinézia és Melanézia szigetvilágában de Ausztráliában, Vanutaun, Thaiföldön, Vietnamban, Mianmarban, Malajziában, Dél-Indiában, Srí Lankán de még Afrika egyes részein is fellelhető. A déltengeri szigeteken elsősorban a tengerparti sávokban és a megfelelően vizes területeken termesztik. A fa 2-3 méterre, esetenként akár 8 méterre is megnőhet. Kérge sötétbarna és vastag, erősen barázdált, levelei elegánsak, húsosak és vastagok. Virágai fehérek és illatosak, erősen a hárs virágaira emlékeztetnek. Gyümölcse az almára hasonlít, amelynek vékony sárga héja van. A puha magházban található a halványsárgás színű mag, amelyből az olajat nyerik. Éréskor ráncosodik és bebarnul.

Calophyllum inophyllum éret gyümölcse - szerző: David Eickhoff, copyright, Flickr.com

Calophyllum inophyllum éret gyümölcse – szerző: David Eickhoff, copyright, Flickr.com

A vizsgálatok szerint a növény legtöbb része valamilyen terápiás felhasználásra alkalmas. A kéregből zöldes gyantát vonnak ki, amelyet calaba balzsamnak neveznek és vérzéscsillapításra, valamint helyi fájdalomcsillapításra használnak. Az olaj a magok napon szárítása során képződik. A száradás során a magok bebarnulnak és jellegzetes szagot bocsájtanak ki. A termés kb. 75%-nyi olajat ad. A tamanu olaj finomítatlanul sötétzöld, erős és jellegzetes szagú. A fixált vagy finomítatlan olaj világosabb sárgászöld. Alacsonyabb hőmérsékleten besűrűsödik, megdermed.

Összetevők: 92%-ban természetes lipideket, ezen belül monoacil-glicerolokat (1,8%), telítetlen zsírsavakat (7,4%), triacil-glicerolokat (82.3%) és szterolokat, szterol-észtereket valamint szénhidrogéneket (3,5%), 6,4%-ban glükolipideket és 1,6%-ban foszfolipideket tartalmaz.

Az olaj terpéneket és fenolvegyületeket – pl. benzoesav – az elszappanosíthatatlan összetevők pedig kumarin származékokat is tartalmaznak – pl. calophyllic sav.

Hétköznapi név: tamanu

Latin név: Calophyllum inophyllum

Botanikai család: Calophyllaceae

Calophyllum inophyllum azaz tamanu - szerző: Forestt & Kim Starr, http://www.starrenvironmental.com/

Calophyllum inophyllum azaz tamanu – szerző: Forestt & Kim Starr, http://www.starrenvironmental.com/

Terápiás felhasználás

Mivel bőrregeneráló és sejtmegújító tulajdonságokkal rendelkező növényi olaj ezért elsősorban sebgyógyításhoz kiváló, de ajánlott vágások, horzsolások, égések, rovarcsípések, akné okozta hegek, psoriasis, cukorbetegség miatt kialakult fekélyek, aranyér, leégés, száraz vagy repedezett bőr, kiütések, ekcéma, szájherpesz kezelésére, illetve a kellemetlen lábszag elfedésére. Ülőzsába, idegzsába, reuma, neuralgia és ideggyulladás okozta fájdalmak enyhítésére.Antimikrobiális tulajdonságai miatt a bőr gombás fertőzéseinek (pl. tinea) kezelésére is kipróbálható. Magas antioxidánstartalma miatt védi a bőrt a szabad gyököktől. Több aromaterápiás szakember szerint a sebgyógyulás támogatására a legkiválóbb keverék a tamanu és a csipkerózsamag olaj kombinációja. Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, ezért a Herpes zoster kezelésénél Ravintsara (Ravensara – Cinnamonum camphora) és/vagy teafa (Melaleuca alternifolia) illóolajokkal kombinálva alkalmazzák. Schnaubelt a Ravintsara (Ravensara) illóolajjal kombinálva az övsömör (Varicella zoster) kezelésére javasolja.A visszér kezeléséhez Schnaubelt a tamanu, a csipkerózsamag olajok és a babér (Laurus nobilis) illóolaj keverékét ajánlja, amelyet külsőleg 7-14 napos kúrával javasol alkalmazni.

A gyógyszeripar repedezett bőrre, égési sérülésekre és operáció utáni hegkezelésre összeállított készítményekben alkalmazza. Az olaj terpéneket és fenolvegyületeket – pl. benzoesav – is tartalmaz.

Gyulladáscsökkentő, antibiotikus és antiszeptikus tulajdonságai miatt a kozmetikai ipar kedvelt összetevője krémek, testápolók és kenőcsök, szőrtelenítés utáni kezelésekre készült krémek, naptejek, rovarcsípés elleni készítmények összetevőjeként. A tamanu olajat nem használják masszázsolajnak viszont specifikus panaszokra összeállított készítmények alapanyagaként kiváló.

Calophyllum inophyllum virága - szerző: David Eickhoff, copyright, Flickr.com

Calophyllum inophyllum virága – szerző: David Eickhoff, copyright, Flickr.com

A tamanu és a legendák

Számos legenda kering a fa gyógyító és mágikus erejéről. A polinéz őslakók ‘szent ligetet’ ültettek belőle. Az istenek a kerekre kialakított hely fáinak árnya alatt figyelték a helyiek kannibál rituáléit, akiknek az áldozat egyik szemét tamanu levélen kínálták fel, majd a testet a fára lógatták fel. Ez a történet nem éppen romantikus vetülete!

Biztonság

Helyi vérbőséget okoz.

Belsőleges alkalmazásra nem alkalmas, különösen a vérhígítókkal kombinált terápiák esetén nem javallott.

TAMANU OLAJ AZ AROMA BOTANICA-TÓL ITT

Felhasznált irodalom

Kilham, C.: Tamanu oil: A Tropical Topical Remedy. Herbal Gram, 63, 2004, 26-31. p.

Schanubelt, K.: Advanced Aromatherapy, Healing Arts Press, 1995

Kusmirek, J.: Liquid Sunshine, Floramicus, Glastonbury, England, 2002

Szauna - az illóolajok kedvező hatásaikat sokszorozottan fejthetik ki szaunázás közben

Aromaterápia a szaunában

A szaunázás régi gyógymód, amit már a klasszikus korban is élveztek az emberek. A közfürdők világa már a római korban is népszerű és elfogadott egészségmegőrzési módnak számított. A szaunázás célja lehet: egészségmegőrzés, relaxáció, szociális program, sprituális gyakorlat. A szaunázás számos, jótékony hatása többek között:

  • a salakanyagok bőrön keresztüli eltávolítása
  • a keringési rendszer tréningezése
  • könnyebb légzés
  • a tüdő kapacitásának megnövekedése
  • az immunrendszer erősítése
  • légúti problémák javítása
  • stresszoldás
  • hangulatjavítás

Az aromaterápia és a szaunázás tökéletesen kiegészítik egymást. Az aromaterápia és az illóolajok terápiás hatásainak köszönhetően még felkészültebben támogathatjuk egészségünket, de nem mellékes, hogy aktívan javíthatjuk hangulatunkat is.

Az illóolajok szaunában történő alkalmazása elsősorban belégzéssel történik, de a sós- vagy cukros-illóolajos bedörzsölésekkel az olajok jótékony hatásaikat a bőrön keresztül is kifejthetik.

Az illóolajok terápiás hatásai többek között

  • Antiszeptikus
  • Antibakteriális
  • Antivirális
  • Nyákoldó
  • Köhögéscsillapító
  • Simaizom lazító (köhögéseknél fontos)
  • Stresszoldó
  • Idegrendszeri nyugtató
  • Köptető
  • Fájdalomcsillapító
  • Gyulladáscsökkentő
  • Vízhajtó
  • Izzasztó
  • Értágító

Az illóolajok használata a szaunában

Elterjedt szokás, hogy a szaunában vízhez adagolva az illóolajokat rálocsolják a szaunakályhára, vagyis a felforrósodott kövekre. Ez nem túl jó megoldás, hiszen az illóolajok hőre kifejezetten érzékenyek. Ilyenkor a lehető legrosszabbat tesszük az illóolajokkal, hiszen a forróság tulajdonképpen ‘megégeti’ vagyis összetételükben roncsolja az olajokat, tehát pont a terápiás tulajdonságaiktól fosztjuk meg e finom esszenciákat. Ideálisabb megoldás, ha egy langyos vízzel teli üveg vagy kerámia tálkát helyezünk a kályha vagy fűtőtest mellé és abba cseppentjük az olajokat.

Lógatható tálka párologtatáshoz - nem 'ég' meg az olaj

Lógatható tálka párologtatáshoz – nem ‘ég’ meg az olaj

Talán nem lesz annyira intenzív és ‘sokkoló’ hatású az eredmény de az biztos, hogy nem fosztjuk meg az olajokat azon tulajdonságaiktól, amiért használni szeretnénk azokat. Egyes helyeken már alkalmaznak olyan megoldást, amikor egy erre a célra készült üveg vagy kerámia ‘kaspót’ lógatnak a kályha fölé közvetlenül, ebbe tesznek vizet, illetve illóolajat csepegtetnek bele.

Légúti tisztító / antiszeptikus keverékek szaunázáshoz

1.

Borsmenta (Mentha x piperita) 2 csepp

Kerti kakukkfű ct. linalol (Thymus vulgaris) 2 csepp

Lavandin Grosso (Lavandula x intermedia) 4 csepp

2.

Eukaliptusz (Eucalyptus globulus) 3 csepp

Jegenyefenyő (Abies alba) 5 csepp

Mandarin, sárga (Citrus reticulata Blanco) 5 csepp

3.

Erdei fenyő (Pinus sylvestris) 3 csepp

Fekete luc (Picea mariana) 3 csepp

Szibériai fenyő (Abies sibirica) 4 csepp