Bejegyzés

Kelet-indiai citromfű (Cymbopogon felxuosus) - ffotó: AB, North Carolina, USA

10 dolog, amit az indiai citromfű illóolajról tudnod kell

A ‘lemongrass’, vagy magyarul indiai citromfű illóolaját sokan használják, de valódi terápiás hatását kevesen ismerik. A növény tradicionálisan az ázsiai konyha egyik kedvelt alapanyaga. Az illóolaj fő hatóanyaga a citrál nevű aldehid, ez az az összetevő, amelynek köszönhetően rovarriasztó szerként is alkalmazzák.

Cymbopogon = ‘kymbe’ (hajó) + ‘pogon’ (szakáll)

 

Kelet-indiai citromfűCymbopogon flexuosus (Nees ex. Steud.) J. F. Watson syn. Andropogon citratus

Nyugat-indiai citromfűCymbopogon citratus (DC ex. Nees) Stapf. syn. Andropogon flexuosus

Sanszkrit: bhut-ma (földfű)

Család: pázsitfűfélék (Poaceae syn. Graminaeae)

Cymbopogon citratus fotó: Forrest and Kin Starr - starrenvironmental.com

Nyugat-indiai citromfű (Cymbopogon citratus) fotó: Forrest and Kin Starr – starrenvironmental.com

1 Rokona a pálmarózsa és a citronella

Az indiai citromfű közeli rokona a pálmarózsa (Cymbopogon martinii), mely nevétől eltérően szintén egy fűfajta, illetve a citronella (Cymbopogon nardus), mely szintén sásféle.

2 Nyugati vagy keleti?

Citromfűből több faj létezik, az aromaterápiában kettőt szokás használni, a Kelet-indiai citromfüvet (Cymbopogon flexuosus) és a Nyugat-indiai citromfüvet (Cymbopogon citratus). Hatásukban és illatukban nincs jelentős különbség, mégis halvány különbséget fedezhet fel a gyakorlott orr, mégpedig, hogy a Kelet-indiai citromfű aromája enyhébb és kissé frissebb, mint a nyugati faj illóolaja.

3 Potenciálisan allergén

Az indiai citromfű illóolaja aldehidekben (citrál, gerániál, nerál) gazdag, amely vegyületre az érzékenyebb bőrűek allergiás reakciót mutathatnak. Éppen ezért a bőrön való használata körültekintést és szakértelmet igényel. A natúrkozmetikumok gyártásánál ezt a tényt fokozottan figyelembe kell venni, vagyis, az indiai citromfüvet tartalmazó kozmetikumok használata előtt bőrpróbát javasolt végezni – a könyök belső oldalára kenjük rá az adott krémet, olajat vagy egyéb készítményt, majd várjunk 24 órát és csak akkor használjuk azt, ha nem okozott bőrkiütést.

4 Hatalmas fűcsomó

A lemongrass a pázsitfűfélék családjába tartozik. Hatalmas fűcsomókban, közel két méteres magasságúra is megnőhet.

5 Kiváló fertőtlenítő

Pompás otthoni fertőtlenítőszert készíthetünk indiai citromfű, teafa, citrom és erdei fenyő házasításából, de ebből a keverékből tehetünk akár a folyékony szappanunkba is. Ily módon a kézmosásnál nem csak tiszták lesznek a kezeink, de garantáltan baktérium- és vírusmentesek is.

6 A citromfű olaj kivonása

Az indiai citromfű illóolaját hagyományosan vízgőz desztillációval nyerik ki, általában a friss, néha a száraz fűlevelekből. Olaja napsárga színű, erős füves, citromos illattal.

7 Óvatosan az adagolással

A citromfű friss illata miatt könnyedén túlzásokba eshetünk. Az indiai citromfű olaját bőrirritáns volta miatt csak és kizárólag keverékekben, bázisolajban alkalmazzuk, mégpedig kis mennyiségben, és az első használat előtt mindenképp végezzünk bőrpróbát. Az illóolaja segít az idegi kimerültség esetén csak úgy, mint fejfájáskor vagy stressz esetén. Ám a fejfájás erősebbé, lüktetőbbé is válhat, ha túl nagy dózisban alkalmazzuk.

8 Rovarriasztóként is tökéletes megoldás

Az indiai citromfű olaját nem bírják elviselni a szúnyogok, muslicák és egyéb rovarok citronella olajjal keverve pedig még hatékonyabb keveréket alkot.

9 Remek gombaölő szer

Számos tanulmány és kutatás is alátámasztotta és bizonyította az indiai citromfű gombaölő hatását. A leginkább a bőrön található elváltozásokat kezelték olyan keverékekkel, melynek fő hatóanyaga a citromfű volt.

10 Vigyázat, hamisítványként is használhatják!

Az indiai citromfű gyakori összetevője a parfümöknek, szappanoknak, dezodoroknak, és egyéb kozmetikai, és tisztítószereknek is. Sajnos azonban sokszor a méregdrága melissza, vagy mézelő citromfű (Melissa officinalis) helyett próbálják meg eladni, vagy hígítani.

lemongrass

Kelet-indiai citromfű (Cymbopogon flexuosus) – fotó: AB – North Carolina, USA

EINECS szám.: 289-752-0
CAS szám: 89998-14-1
INCI elnevezések: “Lemon Grass Oil; Indian Verbena Oil; Indian Melissa Oil”.
GRAS: 182.20

Származási hely: Nepál, Srí Lanka, Nyugat-indiai szigetvilág, Fülöp szigetek, Dél-Afrika
Felhasznál növényi rész:
Kivonási eljárás: vízgőz lepárlás
Kivont olajmennyiség: 0,25-0,6%
Szín:, áttetsző, halvány sárga

Illatprofil: citromos, markáns

Jól keverhető a következő olajokkal: ciprus, atlaszcédrus, gyömbér, kubebabors

Biztonság:

Az indiai citromfű olaja bőrirritáns. Hígítatlanul bőrön történő alkalmazását kerüljük!

A citrál önmagában szenzibilizáló hatású, de az egész növénymátrixot tekintve (vagyis a teljes illóolaj) a további összetevőknek köszönhető a citrál szenzibilizáló hatása ‘gyengített’. (Opdyke D. L. J., 1976)

Tengerimalacokon végzett allergiatesztek során a citrál 0,5%-nál nagyobb hígítottság esetén allergén reakciókat váltott ki, amely a hígítottsági mutatóval megegyező limonén mennyiség esetén gyengült. A Kelet-indiai citromfű 4%-os hígítottság esetén sem volt szenzibilizáló hatású, amely valószínűsíthetően nem csupán a jelenlévő limonénnek, hanem az olajban található többi összetevőnek akár a szinergista hatásnak volt köszönhető. (Tisserand, 2003)

Felhasznált irodalom:

Shutes, Jade: Foundations Cultivating an aromatic path to health and healing, The East-West School for Herbal and Aromatic Studies, 2014

Ingeborg, Stadelmann: Bevált aromakeverékeim, Katalizátor, 2007.

Davis, P.: Aromatherapy – An A-Z, Vermilion, UK, 1999.

Harding, J.: Aromatherapy Massage for You, Duncan Baird Publishers Ltd., UK: , 2005.

Lawless, J.: The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils, Thorsons, UK, 1995

Sunita Bansod; Mahendra Rai: Antifungal Activity of Essential Oils from Indian Medicinal Plants Against Human Pathogenic Aspergillus fumigatus and A. niger, World Journal of Medical Sciences, 2008, pp. 81–88.

Grapefruit (Citrus x paradisi)

Minden citrus illóolaj fototoxikus?

tt a nyár, és a nap hét ágra süt. Bizonyos illóolajok azonban napfény hatására elváltozásokat okoznak a bőrünkön, mely jelenséget fototoxicitás vagy fotoszenzibilizáló hatásként ismerünk. Az ökölszabály szerint a citrusos illóolajak általában fototoxikusak. Azonban léteznek kivételek. Ahhoz, hogy megfelelően tudjunk dönteni, mely illóolajakat alkalmazzuk bizonyos krémekbe, masszázsolajokba, akár napozás szoláriumozás előtt is, íme, egy gyors áttekintés a citrusfélékből kivont, ám fényérzékenységet (fototoxicitás) nem okozó illóolajokról, illetve a toxikus illóolajokról.

‘fototoxikus – phos+toxikon’

 

A nyár közeledtével egyre több időt tölthetünk végre a szabadban. Azonban ezzel egy időben át is kell gondolnunk, milyen natúrkozmetikai termékeket használunk, és azokban milyen illóolajak vannak. Hiszen ha az arcbőrünkre, kezünkre, dekoltázsra olyan testápolót, krémet, olajat teszünk, melyekben fényérzékenyítő olajak is jelen vannak, akkor sajnos akár maradandó bőrelváltozások jelenhetnek meg az érintett területeken, foltok formájában.

Mi az a fototoxicitás?

A fototoxikus vagy fotoszenzibilizáló, magyarul fényérzékenységet bizonyos vegyületek UV (UVA tartományban) sugárzás hatására produkálnak, amelyek viszkető kiütésekben, piros, barnás foltokban jelenhetnek meg. Az illóolajok esetében a fényérzékenységet a furanokumarin (FC) vegyületek okozzák, melyek egyes citrus olajokban akár 1-2%-ban is előfordulhatnak.

A fényérzékenyítésért felelős bergaptén molekula képe - Kép: Wikimedia Commons

A fényérzékenyítésért felelős bergaptén molekula képe – Kép: Wikimedia Commons

Bergaptol, amely egy alkohol és nem okoz fényérzékenységet - Kép: Wikimedia Commons

Bergaptol, amely egy alkohol és nem okoz fényérzékenységet – Kép: Wikimedia Commons

A fényérzékenység kialakulása erősen függ attól is, hogy ezek a vegyületek milyen mennyiségben találhatóak meg a bőrben, amikor az UV sugárzás éri a kezelt felületet. A fényérzékenység azért alakul ki, mert miközben a bőrben a 310 nm és e feletti hullámhosszúságú UV-sugarak elnyelődnek, sejtmembránt károsító oxigén gyökök keletkeznek. Ez okozza az irritációt. A folyamat a reakciót követő 36-72 órában csúcsosodik ki, és hiperpigmentációt okoz, amely hetekig, akár hónapokig is eltarthat, szélsőséges esetekben hosszú évekig.

Éppen ezért fontos, hogy ha napozni, szoláriumozni, vagy csak hosszabb ideig szeretnénk a szabadban tartózkodni, akkor a nap érte szabad bőrfelületeken ne alkalmazzunk semmiféleképpen fényérzékenyítő illóolajokat, még bázisolajban hígítva sem. Ha pedig fényérzékenyítő olajakat használtunk, akkor legalább 12 órán át ne menjünk a napra, vagy szoláriumba.

A legtöbb fototoxikus vegyületet a citrusfélék illóolajai tartalmazzák, azonban nem mindegyik. A toxikus vegyületek jelenlétét továbbá meghatározza az is, hogy az adott illóolajat milyen technológiával nyerték ki. Bizonyos citrus olajok eltérő kinyerési technológiával akár a fényérzékenyítő hatásukat is elveszíthetik. A lepárlással kinyert limett olaj például nem tartalmaz fototoxikus vegyületeket, és fura módon, még az illata is intenzívebb, mint a hideg sajtolással kinyert olajnak.

Limett (Citrus aurantium) - Fotó: Phuong Tran on flickr.com https://www.flickr.com/photos/phuonglovejesus2782010/

Limett (Citrus aurantium) – Fotó: Phuong Tran on flickr.com
https://www.flickr.com/photos/phuonglovejesus2782010/

Nem fényérzékenyítő citrus illatok

Alapjában véve a citrus olajok tartalmaznak fototoxikus vegyületeket, de nem mindegyik. Így bizonyos citrus olajok nem fényérzékenyítőek. Ezek közül néhány példa:

  • Sajtolt édes narancs (Citrus sinensis); fontos tudni, hogy a desztillált édes narancs olaja viszont fototoxikus. Az édes narancsot nem szabad összekevernünk a keserű naranccsal (Citrus aurantium var. amara) mely szintén fototoxikus.
  • Desztillált lime (Citrus aurantifolia) – jegyezzük meg, hogy a hidegen sajtolt lime olaj fototoxikus!
  • Bergapténmentes bergamott -FCF vagy BF (Citrus bergamia)
  • Desztillált citrom (Citrus limon)
  • Citrom levél v. citrom petitgrain (Citrus limon)
  • Mandarin (Citrus reticulata) – sem a desztillált sem a sajtolt
  • Yuzu (Citrus junos)
Yuzu (Citrus junos) - fotó: Edsel Little on flickr.com https://www.flickr.com/photos/edsel_/

Yuzu (Citrus junos) – fotó: Edsel Little on flickr.com
https://www.flickr.com/photos/edsel_/

Fototoxikus citrus illóolajok

  • Citrom (Citrus limon) – hidegen sajtolt
  • Mandarin levél v. mandarin petitgrain (Citrus reticulata)
  • Bergamot (Citrus bergamia) – hidegen sajtolt, nem frakcionált
  • Grapefruit (Citrus x paradisi) – sajtolt
  • Keserű narancs (Citrus aurantium var. amara) – sajtolt változat
  • Sajtolt lime (Citrus aurantifolia)
  • Desztillált édes narancs (Citrus sinensis)

 

Bergamott (Citrus bergamia) - fotó: Vincenzo_ Caico on flickr.com https://www.flickr.com/photos/kokopelli71/

Bergamott (Citrus bergamia) – fotó: Vincenzo_ Caico on flickr.com
https://www.flickr.com/photos/kokopelli71/

Továbbá lényeges ismernünk más, nem citrusos illóolajat, melyek szintén fototoxikusak, vagy esetlegesen fototoxikus illóolajokat, például:

Ismerten fototoxikusak:

  • Orvosi angyalgyökér (Angelica archangelica) – gyökér illóolaja
  • Fűszerkömény (Carum carvi)
  • Római kömény (Cuminum cyminum)
  • Verbéna (Aloysia triphylla)
  • Orvosi lestyán (Levisticum officinale)

Esetlegesen fototoxikusak:

  • Combava levél v. petitgrain (Citrus hystrix) – egyéb neve: kaffír lime
  • Petrezselyem levél (Petroselinum crispum)

 Felhasznált irodalom:

Tisserand, R. & Young, R.: Essential Oil Safety, 2nd ed., Churchill Livingstone Elsevier, 2014

 

Kék gumifák a mocsárban - Powerhouse Museum-Collection Fflick.com - no know copyright restrictions

Borús nedves őszi napok? A válasz: eukaliptusz 1. rész a kék gumifa (Eucalyptus globulus)

Eukaliptusz? Igen ám, de melyik. A Mirtuszfélék családjába tartozó Eukaliptusz nemzettség több mint 700 különböző fajt számlál. Minden egyes fajnak megvan a csak rá jellemző aromája, illóolajuk, pedig a főbb összetevők mennyiségére nézve is különbözhetnek, tehát felhasználásuk is eszerint változik. Az aromaterápiában a következő hat faj, a levelekből lepárlással nyert illóolaját használják: kék gumifa (Eucalyptus globulus); keskenylevelű gumifa (Eucalyptus radiata); citromillatú eukaliptusz (Eucalyptus citriodora); széleslevelű gumifa (Eucalyptus dives); Smith gumifa (Eucalyptus smithii); vaskérgű citromos gumifa (Eucalyptus staigeriana). Sorozatomban egyesével bemutatom őket.

 

‘Eu kalyptos’

 

A főként örökzöld, főleg őshazájában Ausztráliában és Tasmániában élő fák leveleinek gyógyító erejét az idők kezdete óta használják a kontinens őslakói. Egyes fajait Európa déli részén, Madagaszkár szigetén vagy Spanyolországban is termesztik, de Olaszországban is megtaláljuk, sőt Dél-Amerikától egészen Kínáig elterjedt. Sokat elárul a koalák kedvencéről, hogy a helyiek csak lázfának hívják, hiszen a leveleiből főzött tea segít a lázas megbetegedések kezelésében is. Eredetileg megfázásra, meghűlésre készített gyógyszerek és inhalálószerek kedvelt összetevője volt, azonban ma már inkább az egyik fő összetevőjének laboratóriumban előállított változatát alkalmazzák. Erősen antiszeptikus, immunerősítő, nyákoldó, köhögés, influenza, felső légúti fertőzések ellen használt szer. Görög eredetű neve jól (eu) fedett-et (kalyptos) jelent, utalva a bimbót védő membránszerű kalapra, amelyet a virágok nyílásukkor ledobnak.

Maga a növény igen gyorsan nő, nagy vízigényű, így az Ausztrál mocsarak lecsapolásakor is hasznukat vették.

Kék gumifák a mocsárban - Powerhouse Museum-Collection Fflick.com - no know copyright restrictions

Kék gumifák a mocsárban – Powerhouse Museum-Collection Fflick.com – no know copyright restrictions

Nagy vízigénye miatt azonban sok helyen nem kedvelik, mert a többi dísznövénytől és a környező vegetációtól túl sok vizet von el. Az eukaliptusz erdők világosak, hiszen a kékeszöld színű levelek élükkel a nap felé fordulnak, hogy ne érje őket a közvetlen, erős fény. A túl erős napfénynél a növény a leveleken keresztül fehér viaszt csap ki, vagyis ‘izzad’. Illóolaját a levelekből lepárlással nyerik. 1,7 kg levél három órás lepárlást követően kb. 11,50 g tiszta olajat ad.

Eukaliptusz - Eucalytus globulus, fotó: Aroma Botanica

Viaszt izzadó eukaliptuszfa – Eucalyptus globulus, fotó: Aroma Botanica

A kék gumifa (Eucalyptus globulus)

Eucalyptus globulus, Cabrillo Beach. San Pedro California – fotó: Anthony Mendoza, Flickr.com

Az Eucalyptus globulus gyorsan és magasra nő, elérheti a 35 méteres magasságot is. A növény Ausztráliában őshonos, de Franciaország déli területein, és Spanyolországban is találkozhatunk vele. Leveleiből, lepárlással nyerik értékes olaját, mely általában színtelen, karakterisztikus illatú. Az olaj legfőbb összetevője az 1,8 cineol, (más néven eukaliptol), amelyet átlagban 70%-ban tartalmaz.

Két fő betegségcsoportban alkalmazható jól. Egyrészről a kék gumifa olaja antibakteriális, antiszeptikus, antivirális, fungisztatikus (gombák növekedését gátló) mind a megelőzésben, mind pedig a kezelések során jól használható. Fertőtlenítő hatása révén bizonyos fertőző, járványos megbetegedések elleni egyik legkedveltebb olaj. Fájdalomcsillapító, jó köptető és légúti stimulálószer mely kiváló a légzőszervi megbetegedések kezelésére (torokgyulladás, influenza, köhögés, nátha, hörghurut).

2004 óta a WHO (World Health Organistaion) is elismeri hivatalosan az Eucalyptus globulus illóolajat, mint olyan szert mely lázcsillapító, nyákoldó, köptető hatású.¹

Másrészről remek antireumatikus szer. Frissítő, stimuláló hatású. Végül, de nem utolsó sorban a levegőbe porlasztva a rovarok, főként a szúnyogok ellen is hatásosnak tartott illóolaj.

Héköznapi név: eukaliptusz, kék gumifa

Latin név: Eucalyptus globulus

Angol név: Eucalyptus, blue gum tree

Botanikai család: Mirtuszfélék (Myrtaceae)

Illóolaj: színtelen, halványsárga színű. intenzív, enyhén kámforos-cineolos, balzsamos, karakteres

Tipikus kémia összetétel

oxidokban (1,8-cineol syn. eucalyptol) és monoterpénekben gazdag (α-pinén, δ-limonén, kamfén, ρ-cymén stb.) valamint szeszkviterpánek (aromadendrén, globulol) és egyéb triterpének, adehidek és ketonok

 

Ízületi gyulladás és reuma ellen

Keverjünk el 10 ml növényi olajban (lehet a napraforgó is) öt csepp Eucalyptus globulus-t, öt csepp gyömbér (Zingiber officinale) olajat és öt csepp borsmentát (Mentha x piperita), majd a keveréket naponta masszírozzuk be finoman a fájó tagokba, ízületekbe.

Hörghurut

Kezdődő hörghurut esetén keverjünk 4 csepp Eucalyptus globulus, 3 csepp ravintsara (Cinnamonum camphora) illóolajat 5 milliliternyi növényi hordozóba, majd a keveréket masszírozzuk a hátba és a mellkasba naponta legalább három alkalommal.

Lázcsillapítás

Lázas állapotban keverjünk össze 3 csepp Eucalyptus globulus-t 5 csepp ravintsara (Cinnamonum camphora) olajjal és ezt a keveréket masszírozzuk gyengéden a torok és a fül mögötti felületekre, illetve a talpakba.

Melléküreg-gyulladások és nátha

A halántékra, torok tájékra készíthetünk bedörzsölőszert 1 csepp Eucalyptus globulus-ból, 1 csepp rozmaringból (cineol kémiai típus) és 3 csepp ravintsara (Cinnamonum camphora) olajból. Naponta négyszer ötször alkalmazzuk.

Sebek, horzsolások

Keverjünk össze 4 csepp Eucalyptus globulus-t, 2 csepp bergamott (lehetőleg a bergaptén mentes változatból), 10 csepp valódi levendulát (Lavandula angustifolia) 25 ml növényi hordozó olajban (pl. makadámia vagy körömvirág macerátum) majd óvatosan kenjük rá az érintett felületre és kössük be.

Remek inhaláló szer

A nátha és megfázás tüneteinek enyhítésére cseppentsünk 1 csepp Eucalyptus globulus olajat, 2 csepp Eucalyptus dives (ct. piperiton) és 3 csepp borsmenta (Mentha x piperita) olajat kb 60 fokosra visszahűlt felforralt vízbe, majd egy törölközővel a fejünket leterítve lélegezzük be mélyen a gyógyító illatokat, naponta kétszer háromszor, tíz percnél ne tovább. Ügyeljünk rá, hogy szemünket tartsuk becsukva!

Szúnyogriasztónak sem utolsó

Keverjünk el 10 ml növényi olajban (pl. édesmandula) 5 csepp Eucalyptus globulus illóolajat, majd a keverékkel kenjük be a karjainkat, lábainkat, hogy távol tarthassuk a vérszívókat!

 

Biztonság:

Az Eucalyptus globulus illóolaja nem fototoxikus, nem irritáló és nem szenzibilizáló, viszont használatát várandós nők, szoptatós anyák és 7 év alatti gyermekek esetén nem javasolják. A homeopátiás készítményeket használók figyelmét felhívják rá, hogy az igen finom információkat hordozó készítmények hatását az olaj gyengítheti!

 

Felhasznált irodalom

Battgalia, Salvatore: The Complete Guide To Aromatherapy, The International Centre for Holistic Aromatherapy, Brisbane, Australia, 2003

Blumenthal et al.: Expanded Commission E monographs: Eucalyptus oil, American Botanical Council, Integrative Health Communications, Austin, Texas, USA, 2000

Shutes, J. –  Weaver C.: Aromatherapy Bodyworkers, Pearson Prenctice Hall, Upper Saddle River,  New Jersey, USA, 2008

Rácz János: A növénynevek enciklopédiája, Tinta Könyvkiadó, Budapest, 2010

 

Mentás csoki truffel

Illóolajok a konyhában

Többen használják az illóolajokat különböző ételek elkészítéséhez. Az illóolajok moderált mennyiségben kellemes ízfokozók lehetnek, sőt egyenesen zöld alternatívái a mesterséges ízesítőszereknek. Azonban sokan kérdezik, hogy milyen mennyiséget használjanak. Általánosan elfogadott nézet a szakértők körében, hogy az illóolajok kifejezetten potens és koncentrált anyagok, így vannak olyan olajok, amelyekből már 1 csepp is bőven elegendő. Néhány a legtöbb terapeuta által javasolt biztonságos használatra vonatkozó használati tanács:

1. Az illóolajokat mindig moderált mennyiséget ajánlott használni. Az ‘erősebb’ összetételű olajokat csak kis mennyiségben javasolják alkalmazni. Ilyen olajok a bazsalikom – linalol típus (Ocimum basilicum), fekete bors (Piper nigrum), szegfűszeg (Eugenia caryophyllata), koriander (Coriandrum sativum), indiai citromfű (Cymbopogon flexuosus), borsmenta (Mentha x piperita), oregánó (Origanum vulgare var. hirtum), fodormenta (Mentha viridis), gyömbér (Zingiber officinale), szerecsendió (Myristica fragrans), kapor (Anethum graveolens).

Gyengédebb olajoknak számítanak – a legtöbb citrusféle és virágos növény – pl. a mandarin (Citrus reticulata Blanco), citrom (Citrus limon), grapefruit (Citrus x paradisi), édeskömény (Foeniculum vulgare var. dulce), édes narancs (Citrus sinensis), levendula (Lavandula angustifolia), petitgrain (Citrus aurantium). Ne felejtsük, hogy az élelmiszer-, vegyi- és gyógyszeriparban előállított és a boltokban kapható számos ételben, italban, teákban, fogkrémekben és röviditalokban de gyógyszerekben is alkalmazzák az illóolajokat, tehát azokat már amúgy is fogyasztjuk.

2. Kizárólag bio, ecocert vagy más minősített, vegyszer mentes környezetből származó és vadon gyűjtött alapanyagból készült illóolajokat tanácsos felhasználni.

3. A felhasznált illóolajokat mindig valamilyen más, zsírban vagy alkoholban ajánlják először hígítani., pl.. vajban, valamilyen növényi olajban, mint az olívaolaj vagy napraforgóolaj, estleg mézben. Az illóolajok alkoholban és likőrökben is kiválóan oldódnak. A felhasználás előtt mindenképpen először az olajban vagy alkoholban érdemes az illóolajat hígítani, tehát elkerülni a túlzott mennyiséget. Ez azért fontos, mert bizonyos olajok, pl. a citrusolajok eléggé hígak, mobilak, így előfordulhat, hogy a tervezettnél több csepp kerül a keverékbe. Ilyenkor érdemes a mennyiséget megfelezni, vagy végső esetben újra keverni.

4. Az illóolajokat mindig gondosan le kell zárni és fénytől és hőtől elzárt helyen tárolni. A citrusolajokat az eltarthatóságuk korlátozottsága miatt érdemes hűtőben tárolni.

5. Az illóolajokat gyermekektől gondosan elzárva kell tartani, valamint azokat terhesség alatt különösen óvatosan javasolt alkalmazni!

Mandy Apfel és Daniel Patterson Aroma című könyvéből egy kellemes receptet választottam gondolatindítónak

Mentás csokoládé truffle

Mérettől függően 40-80 golyócskára

A csokoládé és a menta klasszikus kombinációja a fodormenta intenzív aromájával feldobva, amely a csokoládé kesernyés ízét megfelelően ellensúlyozza. Ha nem azonnal kerülnek elfogyasztásra, a golyók megfelelően csomagolva, akár két hétig is elállnak a hűtőben.

Hozzávalók

  • 45 dkg jó minőségű étcsokoládé (pl. Vairhona)
  • 500 ml sűrű főzőtejszín
  • 15 csepp fodormenta illóolaj
  • 250 ml nem édesített kakaópor (pl. Vairhona)

Az előzőleg apróbb darabokra tört csokoládét egy rozsdamentes tálban, vízgőz fölött olvasszuk meg, adjuk hozzá a tejszínt és a fodormenta olajat és keverjük egyenletesre. A masszát töltsük jénaiba vagy porcelán edénybe és hagyjuk megdermedni, majd helyezzük hűtőbe kb. 2 órára.

Fodormenta (Mentha viridis), akár a Wrigley's-ben

Fodormenta (Mentha viridis), akár a Wrigley’s-ben

Egy először langyos vízbe mártott kiskanállal vagy kisebb fagylaltszedővel gombócokat kanyarítsunk a masszából, majd az egy tálcára szórt kakaóporban forgassuk meg őket. Ha kell akár szabályos golyókat is formázhatunk, majd ismét forgassuk meg azokat egyenletesen a kakaóporban. Kis időre helyezzük vissza az elkészült golyócskákat és szobahőmérsékleten apró fodormenta levelekkel díszítve szervírozzuk.

Irodalom

Mandy Aftel, Daniel Patterson: Aroma, Artisan, New York, USA, 2004 The International Journal of Professional Holistic Aromatherapy, Vol. I., spring 2013