Bejegyzés

Pálmarózsa - Cymbopogon martiniii - Picture source: www.essentiaoil.in

10 dolog, amit a pálmarózsa illóolajról tudni illik

Régen a méregdrága rózsa olaj hígítására használták, mára azonban elfoglalta méltó helyét az aromaterápiában. A pálmarózsa rendkívül sokoldalú illóolaj, mely támogatja az immunrendszert, segíti a bőr regenerálódását, széles spektrumú antibakteriális hatással bír, oldja a stresszt, sőt afrodiziákumként sem utolsó a sorban.

 

Cymbopogon = ‘kymbe’ (hajó) + ‘pogon’ (szakáll)

 

Latin név: Cymbopogon martinii Roxb. var. martinii

Család: pázsitfűfélék (Poaceae)

Felhasznált növényi részek: levelek

Kinyert olajmennyiség: 300 kg fűből 1 kg illóolaj lesz (1-1,5%)

Kivonási eljárás: a szárított levelekből gőzlepárlással

Főbb összetevői: geraniol, geranil-acetát, farnezol, linalol, b.ta-ocimén, béta-kariofillén, geranial, kariofillén oxid, béta-mircén, elemol, (Z,Z)-farnezol

Pálmarózsa - Cymbopogon martinii - Picture source: www.asplantasmedicinais.com

Pálmarózsa – Cymbopogon martinii – Picture source: www.asplantasmedicinais.com

1. Szanszkrit nevei

Dhyaamaaka, Dhyamaka, Rohisa, Rohisah, Rohisha, Rosha, Rusha

2. Manapság Madagaszkáron termesztik

Indiában őshonos növény, manapság azonban inkább Madagaszkáron, Brazíliában, Indonéziában és a a Komoro-szigeteken termesztik. Illóolaját gőzdesztillációval nyerik ki szárított növény hosszú leveleiből, melyet a virágzás előtt aratnak le.

3. Régebben a rózsaolaj hígítására használták

A 18. században Indiából Bulgáriába szállították nagy mennyiségben, hogy az ott előállított drága rózsaolajat hígítsák vele. Az ajurvédikus orvoslásban a láz csillapítására, az idegek nyugtatására és afrodiziákumként is használták, sőt füstölőpálcikák előállításakor is hasznát vették.

4. Indiai geránium

Gyakran összetévesztették más illóolajokkal, mert angol hétköznapi nevén török gerániumnak, vagy indiai gerániumnak, sőt rózsagerániumnak is nevezték.

5. Testvére az indiai citromfű

A pálmarózsa botanikailag ugyanabba a családba – pázsitfűfélék (Poaceae) tartozik, mint a citronella (Cymbopogon nardus), és az indiai citromfű (Cymbopogon citratus vagy C. flexuosus).

6. A bőr jó barátja

Az egyik leghatékonyabb bőrápoló szer, így számos natúrkozmetikumban rábukkanhatunk, hiszen majdhogynem minden bőrtípusnak megfelel, szabályozza a faggyútermelést, hidratálja a száraz érzékeny bőrt, kisimítja a ráncokat, huzamosabb alkalmazása esetén eltünteti a régebbi hegeket, megújítja az érett bőrt, és különböző gyulladásos bőrbetegségek esetén is sikerrel alkalmazhatjuk, így kitűnő segítség lehet ekcémára, kipirosodott bőrfelületre, övsömörre.

7. Allergizálhat

Magas geraniol tartalma – amely meghaladhatja akár a 80%-ot is – miatt előfordulhat, hogy az arra érzékenyeknél allergiás reakciók léphetnek fel.

8. Jól keveredik

A pálmarózsa jól keverhető a rozmaringgal (Rosmarinus officinalis minden kemotípus), a gerániummal (Pelargonium graveolens), a citrommal (Citrus limon), vagy a bergamottal (Citrus bergamia).

9. Orr és melléküregi gyulladások esetén is hatásos

Széles spektrumú antibakteriális és antivirális tulajdonságai az olajjal sikeresen kezelhetőek orr és melléküregi gyulladások.

10. Női betegségekre

Hólyaggyulladás esetén, illetve hüvelyi fertőzéskor ülőfürdőbe keverik, melyet naponta többször alkalmaznak.

Pálmarózsa - Cymbopogon martiniii - Picture source: www.essentiaoil.in

Pálmarózsa – Cymbopogon martiniii – Picture source: www.essentiaoil.in

Felhasznált irodalom:

Tisserand. R. and Young, R.: Essential Oil Safety 2nd ed., Churchill Livingstone Elsevier, 2014

Battaglia, S.: The Complete Guide to Aromatherapy, 2002, The International Centre of Holistic Aromatherapy, Brisbane Australia

Narancsvirág (Citrus aurantium va. amara). Fotó: weisserstier on Flickr

Három nélkülözhetetlen hidrolátum, amelyek nem hiányozhatnak aromaterápiás szertárunkból

Az aromaterápia nem csak illóolajokat, hanem hidrolátumokat is alkalmaz, melyek egyfajta „melléktermékei” a lepárlással előállított illóolajoknak. A hidrolátumok nem egyenlőek a virágvizekkel, sem pedig a vízhez adott illóolajokkal. Alkalmazásuk babák és idősebbek esetében is biztonságos, terápiás hatásuk pedig bizonyított. A három leggyakoribb hidrolátum a rózsa, a narancsvirág és a római kamilla hidrolátum, amely nem hiányozhatnak egy otthonból sem.

‘Hidro + lait’

A hidrolátum nem más, mint a növény, illetve annak adott részének (egész növény, faanyag, termés, levél, gyökér, virág) gőz-, vízgőz desztillációja során keletkező melléktermék. A hidrolátum szót eredetileg a hidro (víz) és a francia lait vagyis tej szóból képezték, mivel a legtöbb hidrolátum a lepárlást követően egy ideig enyhén fehér színű, amolyan ködös. Sokszor használják a hidroszol megnevezést is, amely viszont a vegyészek nyelvét idézi. A szó a hidro (víz) és szol vagyis solutio, azaz oldat szavakból képzett és pontosan vizes oldatot jelent. A két megnevezés teljesen felcserélhető, habár a második bármilyen vizes oldatra használható a hidrolátum egyértelmű magyarázata a terméknek. Gyakran aromavíznek is nevezik, a virágvíz pedig már csak azért sem megfelelő, mert nem minden hidrolátum készül virágokból. Az illóolajok a növények lipofil vagyis zsírban oldódó alkotóelemei, a hidrolátumok a lepárlás során a növény vízben oldódó részeit tartalmazzák. A hidrolátum lényegegében tehát víz, viszont literenként 0,05-0,2 milliliternyi illóolajat is tartalmaznak oldott formában. A hidrolátumok nem egyenlők víz és az ahhoz adott illóolajok vagy szintetikus összetevők keverékével!

Kívánatos, hogy a hidrolátumok előállításához bio vagy vegyszermentes környezetből származó alapanyagokat kell használjanak. Ne lepődjünk meg, hogy bizonyos hidrolátumoknak egyáltalán nem olyan az illatuk, mint azt az illóolaj vagy a növény ismerete alapján várnánk. A hidrolátumokat nyugodtan használhatjuk önmagukban, hígítás nélkül is a bőrön, szemben az illóolajokkal, amelyeket – eltekintve egy két kivételtől – az aromaterápiában nem alkalmaznak hígítatlan formában, hiszen igen tömény koncentrátumok, ezért valamilyen hordozó olajban kell feloldani azokat. A hidrolátumokkal permet formájában otthonunkat illatosíthatjuk, sőt a konyhában főzésnél is hasznukat vehetjük. Nem mellékes, hogy a természetes kozmetikumok alkotóelemeiként is szerepelhetnek különböző maszkokban, parfümökben, tonikokban, testápolókban vagy krémekben. A hidrolátumoknak bizonyítottan van terápiás hatásuk, tehát erősíthetik az immunrendszert, vagy konkrét gyógymódként is használhatjuk főként az irritált, érzékeny bőrre, sebekre, gyulladt szemekre stb. A hidrolátumok egymással keverhetők, így a terápiás hatásokat kombinálhatjuk, az alkotóelemek szinergiában működnek együtt. A hidrolátumokat életkortól függetlenül fürdővízhez is adhatjuk, de sose feledjünk a mennyiségre figyelni. A hidrolátumok teljesen biztonságosan alkalmazhatóak mind gyerekek, mind idősek mind pedig betegek esetében is.

Számos hidrolátumot belsőlegesen is fogyaszthatunk. Terápiás hatásuk igen hasonló a lepárlással előállított illóolajéhoz.

Hidrolátum, a „törékeny” gyógyír

A hidrolátum igencsak „törékeny” anyag, hőre, fényre érzékeny. Mint ismert, a víz a baktériumoknak ideális élettér, ezért könnyen elszaporodhatnak, ha a hidrolátumba jutnak. A hamisítatlan és eredeti hidrolátum nem tartalmaz tartósítószereket, csak növényi kivonatot és az illóolaj igen csekély, vízoldékony, molekuláit. A hidrolátumoknak leginkább azonban a pH értékben beállt változás árthat. A hidrolátumokra jellemzően a savas spektrum jellemző – 2,9 és 6,5 között. A hidrolátumok jellemzően – természetesen a tárolástól is függően – egy-két évig állnak el. Ha az illatban, állagban a megszokottól eltérnek, inkább váljunk meg tőlük. A hidrolátumok vásárlása során ügyeljünk a megfelelő forrásra, és inkább kisebb mennyiséget raktározzunk. Fontos, hogy az összetevők között ne szerepeljen se alkohol, se adalékanyag, se pedig tartósítószer, csak a tiszta, növényi kivonat. A hiteles forrásból származó termék céduláján latinul is szerepel a növény neve, A használat során kerüljük az tárolóedény szájával való közvetlen érintkezést.

Damaszkuszi rózsa hidrolátum

(Rosa damascena)

Ha egyszer a saját bőrünkön érezzük, többé nem vágyunk más arctonikra, ez majdnem biztos. Megfizethető áru hidrolátum, amely karakteres rózsa illatával elvarázsolja, és jó kedvre deríti az embert. A megtisztított arcbőrön egy mogyorónyi mennyiségű rózsa hidrolátumot oszlassunk el. Mélyen hidratálja, felfrissíti a megfáradt bőrt. Kitűnő ránctalanító hatással rendelkezik, a legjobb reggel és este is használni. Nem allergén, és nem pirosodik ki tőle az arcbőr, magában, hígítás nélkül alkalmazhatjuk. Az sem baj, ha az orrunkba, vagy a szemünkbe megy, nem okozunk vele bajt.

Nem csak pompás bőrápoló, hanem a stressz, az idegesség és a nyugtalanság ellen is jól alkalmazhatjuk. Ha dühösek vagyunk, vagy éppen letörtnek érezzük magunkat akkor is hasznát vehetjük a rózsa hidrolátumnak. Többfázisú krémek vizes fázisaként is alkalmazható. A konyhában eperből készült desszertek ízének a fokozására, kiemelésére adagolhatjuk, továbbá egyéb édességekhez vagy pezsgőhöz. Megfelelő tárolási körülmények között relatív hosszú ideig, két évig, esetleg ennél is tovább eltartható.

Rosa damascena - fotó: © Emilian Robert Vicol on Flickr.

Rosa damascena – fotó: © Emilian Robert Vicol on Flickr.

Római kamilla hidrolátum

(Chamaemelum nobile syn. Anthemis nobilis)

A római kamilla hidrolátum igazán multifunkcionális. Hatékony segítség a fáradt, gyulladt szemek ápolására, az irritált bőr gyógyítására, de a túlzott feszültség és idegesség elleni szerként is megállja a helyét. Igazi bőrápoló szer, jó tesz a kipirosodott, érzékeny bőrnek, csillapítja a hámszövetben elindult gyulladásos folyamatokat, kitűnő megoldást jelent a pattanásos, zsíros bőrre, de ekcéma és psoriasis esetén is jótékony hatású. Tökéletes sminklemosó, mely újra ragyogóvá teszi a fáradt arcbőrt.

A római kamilla hidrolátum belsőleg alkalmazva emésztést javító, jótékonyan hat a hasfájásra. A gyerekápolásban a levendula hidrolátummal kéz a kézben kell említeni. A fogzáskor a duzzadt ínyt a hidrolátummal naponta többször is ecsetelni szokták. A szoptató anyák a mellbimbó körüli területet, a babáknál pedig a pelenkázás miatt kipirosodott bőrfelületet kezelik a hidrolátummal. Az idegrendszerre nyugtató hatású, megkönnyíti az elalvást, a hisztis, túlpörgött gyerekek számára éppúgy gyógyírt jelenthet, mint a túlhajszolt, dühös, stresszes felnőtteknek. Lefekvés előtt, a gyógynövény teába is tehetünk a hidrolátumból pár cseppet, így biztosítva a nyugodt pihenést.

Chamaemelum nobile - Római kamilla - fotó: © Melanie Shaw on Flickr.

Chamaemelum nobile – Római kamilla – fotó: © Melanie Shaw on Flickr

Narancsvirág hidrolátum

(Citrus aurantium var. amara)

A narancsvirág hidrolátum kellemesen gyümölcsös, édes és virágos illatú. Kifejezetten hosszú ideig eltartható, két évig vagy annál is tovább. Észak-Afrikában közkedvelt hozzávalója a mentateának, de bizonyos édességeket is ezzel a hidrolátummal ízesítenek, fűszereznek.

Az aromaterápiában nem csupán jó illata miatt alkalmazzák. Az idegrendszerre nyugtatólag hat, ezért gyakran emlegetik, mint az első számú antistressz hidrolátumot. Az érzékeny, töredezett bőrre és zsíros bőrre is kiváló, hiszen összehúzó tulajdonságú. A fáradt arcbőrt puhává teszi, viszont túl száraz bőrre nem szokták ajánlani. A babák bőrének ápolására is használhatjuk, a popsitörlő kendőkön is bátran alkalmazhatjuk. Az esti teánkat ne felejtsük el a narancsvirág hidrolátummal és egy kanál mézzel ízesíteni.

Intenzív illata miatt gyakran a neroli illóolaj alternatívájaként használják, ebben nem mellesleg az illóolaj ára és gyakran a hamisítása is közre játszik.

Keserű narancs (neroli) Citrus aurantium var. amara - Fotó: © weisserstier on Flickr

Keserű narancs (neroli) Citrus aurantium var. amara – Fotó: © weisserstier on Flickr

 

Felhasznált irodalom:

Bataglia, S.: The Complete Guide to Aromatherapy, 2nd ed., The International Centre of Holistic Aromatherapy, Brisbane, Australia, 2002

Catty, S.: Hydrosols: The next Aromatherapy, Healing Arts Press, Novato, CA, USA, 2001