Bejegyzés

Pálmarózsa - Cymbopogon martiniii - Picture source: www.essentiaoil.in

10 dolog, amit a pálmarózsa illóolajról tudni illik

Régen a méregdrága rózsa olaj hígítására használták, mára azonban elfoglalta méltó helyét az aromaterápiában. A pálmarózsa rendkívül sokoldalú illóolaj, mely támogatja az immunrendszert, segíti a bőr regenerálódását, széles spektrumú antibakteriális hatással bír, oldja a stresszt, sőt afrodiziákumként sem utolsó a sorban.

 

Cymbopogon = ‘kymbe’ (hajó) + ‘pogon’ (szakáll)

 

Latin név: Cymbopogon martinii Roxb. var. martinii

Család: pázsitfűfélék (Poaceae)

Felhasznált növényi részek: levelek

Kinyert olajmennyiség: 300 kg fűből 1 kg illóolaj lesz (1-1,5%)

Kivonási eljárás: a szárított levelekből gőzlepárlással

Főbb összetevői: geraniol, geranil-acetát, farnezol, linalol, b.ta-ocimén, béta-kariofillén, geranial, kariofillén oxid, béta-mircén, elemol, (Z,Z)-farnezol

Pálmarózsa - Cymbopogon martinii - Picture source: www.asplantasmedicinais.com

Pálmarózsa – Cymbopogon martinii – Picture source: www.asplantasmedicinais.com

1. Szanszkrit nevei

Dhyaamaaka, Dhyamaka, Rohisa, Rohisah, Rohisha, Rosha, Rusha

2. Manapság Madagaszkáron termesztik

Indiában őshonos növény, manapság azonban inkább Madagaszkáron, Brazíliában, Indonéziában és a a Komoro-szigeteken termesztik. Illóolaját gőzdesztillációval nyerik ki szárított növény hosszú leveleiből, melyet a virágzás előtt aratnak le.

3. Régebben a rózsaolaj hígítására használták

A 18. században Indiából Bulgáriába szállították nagy mennyiségben, hogy az ott előállított drága rózsaolajat hígítsák vele. Az ajurvédikus orvoslásban a láz csillapítására, az idegek nyugtatására és afrodiziákumként is használták, sőt füstölőpálcikák előállításakor is hasznát vették.

4. Indiai geránium

Gyakran összetévesztették más illóolajokkal, mert angol hétköznapi nevén török gerániumnak, vagy indiai gerániumnak, sőt rózsagerániumnak is nevezték.

5. Testvére az indiai citromfű

A pálmarózsa botanikailag ugyanabba a családba – pázsitfűfélék (Poaceae) tartozik, mint a citronella (Cymbopogon nardus), és az indiai citromfű (Cymbopogon citratus vagy C. flexuosus).

6. A bőr jó barátja

Az egyik leghatékonyabb bőrápoló szer, így számos natúrkozmetikumban rábukkanhatunk, hiszen majdhogynem minden bőrtípusnak megfelel, szabályozza a faggyútermelést, hidratálja a száraz érzékeny bőrt, kisimítja a ráncokat, huzamosabb alkalmazása esetén eltünteti a régebbi hegeket, megújítja az érett bőrt, és különböző gyulladásos bőrbetegségek esetén is sikerrel alkalmazhatjuk, így kitűnő segítség lehet ekcémára, kipirosodott bőrfelületre, övsömörre.

7. Allergizálhat

Magas geraniol tartalma – amely meghaladhatja akár a 80%-ot is – miatt előfordulhat, hogy az arra érzékenyeknél allergiás reakciók léphetnek fel.

8. Jól keveredik

A pálmarózsa jól keverhető a rozmaringgal (Rosmarinus officinalis minden kemotípus), a gerániummal (Pelargonium graveolens), a citrommal (Citrus limon), vagy a bergamottal (Citrus bergamia).

9. Orr és melléküregi gyulladások esetén is hatásos

Széles spektrumú antibakteriális és antivirális tulajdonságai az olajjal sikeresen kezelhetőek orr és melléküregi gyulladások.

10. Női betegségekre

Hólyaggyulladás esetén, illetve hüvelyi fertőzéskor ülőfürdőbe keverik, melyet naponta többször alkalmaznak.

Pálmarózsa - Cymbopogon martiniii - Picture source: www.essentiaoil.in

Pálmarózsa – Cymbopogon martiniii – Picture source: www.essentiaoil.in

Felhasznált irodalom:

Tisserand. R. and Young, R.: Essential Oil Safety 2nd ed., Churchill Livingstone Elsevier, 2014

Battaglia, S.: The Complete Guide to Aromatherapy, 2002, The International Centre of Holistic Aromatherapy, Brisbane Australia

Kelet-indiai citromfű (Cymbopogon felxuosus) - ffotó: AB, North Carolina, USA

10 dolog, amit az indiai citromfű illóolajról tudnod kell

A ‘lemongrass’, vagy magyarul indiai citromfű illóolaját sokan használják, de valódi terápiás hatását kevesen ismerik. A növény tradicionálisan az ázsiai konyha egyik kedvelt alapanyaga. Az illóolaj fő hatóanyaga a citrál nevű aldehid, ez az az összetevő, amelynek köszönhetően rovarriasztó szerként is alkalmazzák.

Cymbopogon = ‘kymbe’ (hajó) + ‘pogon’ (szakáll)

 

Kelet-indiai citromfűCymbopogon flexuosus (Nees ex. Steud.) J. F. Watson syn. Andropogon citratus

Nyugat-indiai citromfűCymbopogon citratus (DC ex. Nees) Stapf. syn. Andropogon flexuosus

Sanszkrit: bhut-ma (földfű)

Család: pázsitfűfélék (Poaceae syn. Graminaeae)

Cymbopogon citratus fotó: Forrest and Kin Starr - starrenvironmental.com

Nyugat-indiai citromfű (Cymbopogon citratus) fotó: Forrest and Kin Starr – starrenvironmental.com

1 Rokona a pálmarózsa és a citronella

Az indiai citromfű közeli rokona a pálmarózsa (Cymbopogon martinii), mely nevétől eltérően szintén egy fűfajta, illetve a citronella (Cymbopogon nardus), mely szintén sásféle.

2 Nyugati vagy keleti?

Citromfűből több faj létezik, az aromaterápiában kettőt szokás használni, a Kelet-indiai citromfüvet (Cymbopogon flexuosus) és a Nyugat-indiai citromfüvet (Cymbopogon citratus). Hatásukban és illatukban nincs jelentős különbség, mégis halvány különbséget fedezhet fel a gyakorlott orr, mégpedig, hogy a Kelet-indiai citromfű aromája enyhébb és kissé frissebb, mint a nyugati faj illóolaja.

3 Potenciálisan allergén

Az indiai citromfű illóolaja aldehidekben (citrál, gerániál, nerál) gazdag, amely vegyületre az érzékenyebb bőrűek allergiás reakciót mutathatnak. Éppen ezért a bőrön való használata körültekintést és szakértelmet igényel. A natúrkozmetikumok gyártásánál ezt a tényt fokozottan figyelembe kell venni, vagyis, az indiai citromfüvet tartalmazó kozmetikumok használata előtt bőrpróbát javasolt végezni – a könyök belső oldalára kenjük rá az adott krémet, olajat vagy egyéb készítményt, majd várjunk 24 órát és csak akkor használjuk azt, ha nem okozott bőrkiütést.

4 Hatalmas fűcsomó

A lemongrass a pázsitfűfélék családjába tartozik. Hatalmas fűcsomókban, közel két méteres magasságúra is megnőhet.

5 Kiváló fertőtlenítő

Pompás otthoni fertőtlenítőszert készíthetünk indiai citromfű, teafa, citrom és erdei fenyő házasításából, de ebből a keverékből tehetünk akár a folyékony szappanunkba is. Ily módon a kézmosásnál nem csak tiszták lesznek a kezeink, de garantáltan baktérium- és vírusmentesek is.

6 A citromfű olaj kivonása

Az indiai citromfű illóolaját hagyományosan vízgőz desztillációval nyerik ki, általában a friss, néha a száraz fűlevelekből. Olaja napsárga színű, erős füves, citromos illattal.

7 Óvatosan az adagolással

A citromfű friss illata miatt könnyedén túlzásokba eshetünk. Az indiai citromfű olaját bőrirritáns volta miatt csak és kizárólag keverékekben, bázisolajban alkalmazzuk, mégpedig kis mennyiségben, és az első használat előtt mindenképp végezzünk bőrpróbát. Az illóolaja segít az idegi kimerültség esetén csak úgy, mint fejfájáskor vagy stressz esetén. Ám a fejfájás erősebbé, lüktetőbbé is válhat, ha túl nagy dózisban alkalmazzuk.

8 Rovarriasztóként is tökéletes megoldás

Az indiai citromfű olaját nem bírják elviselni a szúnyogok, muslicák és egyéb rovarok citronella olajjal keverve pedig még hatékonyabb keveréket alkot.

9 Remek gombaölő szer

Számos tanulmány és kutatás is alátámasztotta és bizonyította az indiai citromfű gombaölő hatását. A leginkább a bőrön található elváltozásokat kezelték olyan keverékekkel, melynek fő hatóanyaga a citromfű volt.

10 Vigyázat, hamisítványként is használhatják!

Az indiai citromfű gyakori összetevője a parfümöknek, szappanoknak, dezodoroknak, és egyéb kozmetikai, és tisztítószereknek is. Sajnos azonban sokszor a méregdrága melissza, vagy mézelő citromfű (Melissa officinalis) helyett próbálják meg eladni, vagy hígítani.

lemongrass

Kelet-indiai citromfű (Cymbopogon flexuosus) – fotó: AB – North Carolina, USA

EINECS szám.: 289-752-0
CAS szám: 89998-14-1
INCI elnevezések: “Lemon Grass Oil; Indian Verbena Oil; Indian Melissa Oil”.
GRAS: 182.20

Származási hely: Nepál, Srí Lanka, Nyugat-indiai szigetvilág, Fülöp szigetek, Dél-Afrika
Felhasznál növényi rész:
Kivonási eljárás: vízgőz lepárlás
Kivont olajmennyiség: 0,25-0,6%
Szín:, áttetsző, halvány sárga

Illatprofil: citromos, markáns

Jól keverhető a következő olajokkal: ciprus, atlaszcédrus, gyömbér, kubebabors

Biztonság:

Az indiai citromfű olaja bőrirritáns. Hígítatlanul bőrön történő alkalmazását kerüljük!

A citrál önmagában szenzibilizáló hatású, de az egész növénymátrixot tekintve (vagyis a teljes illóolaj) a további összetevőknek köszönhető a citrál szenzibilizáló hatása ‘gyengített’. (Opdyke D. L. J., 1976)

Tengerimalacokon végzett allergiatesztek során a citrál 0,5%-nál nagyobb hígítottság esetén allergén reakciókat váltott ki, amely a hígítottsági mutatóval megegyező limonén mennyiség esetén gyengült. A Kelet-indiai citromfű 4%-os hígítottság esetén sem volt szenzibilizáló hatású, amely valószínűsíthetően nem csupán a jelenlévő limonénnek, hanem az olajban található többi összetevőnek akár a szinergista hatásnak volt köszönhető. (Tisserand, 2003)

Felhasznált irodalom:

Shutes, Jade: Foundations Cultivating an aromatic path to health and healing, The East-West School for Herbal and Aromatic Studies, 2014

Ingeborg, Stadelmann: Bevált aromakeverékeim, Katalizátor, 2007.

Davis, P.: Aromatherapy – An A-Z, Vermilion, UK, 1999.

Harding, J.: Aromatherapy Massage for You, Duncan Baird Publishers Ltd., UK: , 2005.

Lawless, J.: The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils, Thorsons, UK, 1995

Sunita Bansod; Mahendra Rai: Antifungal Activity of Essential Oils from Indian Medicinal Plants Against Human Pathogenic Aspergillus fumigatus and A. niger, World Journal of Medical Sciences, 2008, pp. 81–88.

Teafa (Melaleuca alternifolia), kép forrása: Jade Shiutes courtesy of Kent Goodwin McKay

Teafa – Melaleuca alternifolia

A teafa illóolaj rendkívül sokoldalú és talán a legtöbbet kutatott illóolajok egyike. Számos laboratóriumi kísérlettel bizonyították terápiás hatásait és egy sor kereskedelmi forgalomban is kapható készítményben alkalmazzák Read more