Bejegyzés

Kelet-indiai citromfű (Cymbopogon felxuosus) - ffotó: AB, North Carolina, USA

10 dolog, amit az indiai citromfű illóolajról tudnod kell

A ‘lemongrass’, vagy magyarul indiai citromfű illóolaját sokan használják, de valódi terápiás hatását kevesen ismerik. A növény tradicionálisan az ázsiai konyha egyik kedvelt alapanyaga. Az illóolaj fő hatóanyaga a citrál nevű aldehid, ez az az összetevő, amelynek köszönhetően rovarriasztó szerként is alkalmazzák.

Cymbopogon = ‘kymbe’ (hajó) + ‘pogon’ (szakáll)

 

Kelet-indiai citromfűCymbopogon flexuosus (Nees ex. Steud.) J. F. Watson syn. Andropogon citratus

Nyugat-indiai citromfűCymbopogon citratus (DC ex. Nees) Stapf. syn. Andropogon flexuosus

Sanszkrit: bhut-ma (földfű)

Család: pázsitfűfélék (Poaceae syn. Graminaeae)

Cymbopogon citratus fotó: Forrest and Kin Starr - starrenvironmental.com

Nyugat-indiai citromfű (Cymbopogon citratus) fotó: Forrest and Kin Starr – starrenvironmental.com

1 Rokona a pálmarózsa és a citronella

Az indiai citromfű közeli rokona a pálmarózsa (Cymbopogon martinii), mely nevétől eltérően szintén egy fűfajta, illetve a citronella (Cymbopogon nardus), mely szintén sásféle.

2 Nyugati vagy keleti?

Citromfűből több faj létezik, az aromaterápiában kettőt szokás használni, a Kelet-indiai citromfüvet (Cymbopogon flexuosus) és a Nyugat-indiai citromfüvet (Cymbopogon citratus). Hatásukban és illatukban nincs jelentős különbség, mégis halvány különbséget fedezhet fel a gyakorlott orr, mégpedig, hogy a Kelet-indiai citromfű aromája enyhébb és kissé frissebb, mint a nyugati faj illóolaja.

3 Potenciálisan allergén

Az indiai citromfű illóolaja aldehidekben (citrál, gerániál, nerál) gazdag, amely vegyületre az érzékenyebb bőrűek allergiás reakciót mutathatnak. Éppen ezért a bőrön való használata körültekintést és szakértelmet igényel. A natúrkozmetikumok gyártásánál ezt a tényt fokozottan figyelembe kell venni, vagyis, az indiai citromfüvet tartalmazó kozmetikumok használata előtt bőrpróbát javasolt végezni – a könyök belső oldalára kenjük rá az adott krémet, olajat vagy egyéb készítményt, majd várjunk 24 órát és csak akkor használjuk azt, ha nem okozott bőrkiütést.

4 Hatalmas fűcsomó

A lemongrass a pázsitfűfélék családjába tartozik. Hatalmas fűcsomókban, közel két méteres magasságúra is megnőhet.

5 Kiváló fertőtlenítő

Pompás otthoni fertőtlenítőszert készíthetünk indiai citromfű, teafa, citrom és erdei fenyő házasításából, de ebből a keverékből tehetünk akár a folyékony szappanunkba is. Ily módon a kézmosásnál nem csak tiszták lesznek a kezeink, de garantáltan baktérium- és vírusmentesek is.

6 A citromfű olaj kivonása

Az indiai citromfű illóolaját hagyományosan vízgőz desztillációval nyerik ki, általában a friss, néha a száraz fűlevelekből. Olaja napsárga színű, erős füves, citromos illattal.

7 Óvatosan az adagolással

A citromfű friss illata miatt könnyedén túlzásokba eshetünk. Az indiai citromfű olaját bőrirritáns volta miatt csak és kizárólag keverékekben, bázisolajban alkalmazzuk, mégpedig kis mennyiségben, és az első használat előtt mindenképp végezzünk bőrpróbát. Az illóolaja segít az idegi kimerültség esetén csak úgy, mint fejfájáskor vagy stressz esetén. Ám a fejfájás erősebbé, lüktetőbbé is válhat, ha túl nagy dózisban alkalmazzuk.

8 Rovarriasztóként is tökéletes megoldás

Az indiai citromfű olaját nem bírják elviselni a szúnyogok, muslicák és egyéb rovarok citronella olajjal keverve pedig még hatékonyabb keveréket alkot.

9 Remek gombaölő szer

Számos tanulmány és kutatás is alátámasztotta és bizonyította az indiai citromfű gombaölő hatását. A leginkább a bőrön található elváltozásokat kezelték olyan keverékekkel, melynek fő hatóanyaga a citromfű volt.

10 Vigyázat, hamisítványként is használhatják!

Az indiai citromfű gyakori összetevője a parfümöknek, szappanoknak, dezodoroknak, és egyéb kozmetikai, és tisztítószereknek is. Sajnos azonban sokszor a méregdrága melissza, vagy mézelő citromfű (Melissa officinalis) helyett próbálják meg eladni, vagy hígítani.

lemongrass

Kelet-indiai citromfű (Cymbopogon flexuosus) – fotó: AB – North Carolina, USA

EINECS szám.: 289-752-0
CAS szám: 89998-14-1
INCI elnevezések: “Lemon Grass Oil; Indian Verbena Oil; Indian Melissa Oil”.
GRAS: 182.20

Származási hely: Nepál, Srí Lanka, Nyugat-indiai szigetvilág, Fülöp szigetek, Dél-Afrika
Felhasznál növényi rész:
Kivonási eljárás: vízgőz lepárlás
Kivont olajmennyiség: 0,25-0,6%
Szín:, áttetsző, halvány sárga

Illatprofil: citromos, markáns

Jól keverhető a következő olajokkal: ciprus, atlaszcédrus, gyömbér, kubebabors

Biztonság:

Az indiai citromfű olaja bőrirritáns. Hígítatlanul bőrön történő alkalmazását kerüljük!

A citrál önmagában szenzibilizáló hatású, de az egész növénymátrixot tekintve (vagyis a teljes illóolaj) a további összetevőknek köszönhető a citrál szenzibilizáló hatása ‘gyengített’. (Opdyke D. L. J., 1976)

Tengerimalacokon végzett allergiatesztek során a citrál 0,5%-nál nagyobb hígítottság esetén allergén reakciókat váltott ki, amely a hígítottsági mutatóval megegyező limonén mennyiség esetén gyengült. A Kelet-indiai citromfű 4%-os hígítottság esetén sem volt szenzibilizáló hatású, amely valószínűsíthetően nem csupán a jelenlévő limonénnek, hanem az olajban található többi összetevőnek akár a szinergista hatásnak volt köszönhető. (Tisserand, 2003)

Felhasznált irodalom:

Shutes, Jade: Foundations Cultivating an aromatic path to health and healing, The East-West School for Herbal and Aromatic Studies, 2014

Ingeborg, Stadelmann: Bevált aromakeverékeim, Katalizátor, 2007.

Davis, P.: Aromatherapy – An A-Z, Vermilion, UK, 1999.

Harding, J.: Aromatherapy Massage for You, Duncan Baird Publishers Ltd., UK: , 2005.

Lawless, J.: The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils, Thorsons, UK, 1995

Sunita Bansod; Mahendra Rai: Antifungal Activity of Essential Oils from Indian Medicinal Plants Against Human Pathogenic Aspergillus fumigatus and A. niger, World Journal of Medical Sciences, 2008, pp. 81–88.

Illóolaj vagy illatolaj? Illóolajok hamisítása nagyipari szinten

A következő történet újabb adalék lehet azok számára, akik a ‘tudatos vásárlás’ hívei, újra bizonyosságot nyerhetnek afelől, hogy milyen könnyen becsapják a jó szándékú, ám a ‘valódit’ kevésbé ismerő gyanútlan vásárlót. Néhány hónapja egy indiai cég keresett meg e-mailben és az általuk előállított illóolajok terméklistáját ajánlotta figyelmembe. Legtöbbször az ilyen jellegű e-mailek a postaládám kukájában végzik de ez alkalommal vettem a fáradtságot és érdeklődéstől vezérelve letöltöttem a listát. Számos olyan illóolajat kínálnak, amelyet ugyan hallomásból ismertem, némelyikkel találkoztam is már de a mindennapokban nem használom. A lista 137-féle terméket tartalmazott. Első látásra komoly kínálat, a neveken végigfutva azonban rögtön ráncolni kezdtem a szemem, mert inkább több, mint kevesebb illóolaj latin neve sajnos nemhogy elírásként de konzisztens módon helytelenül szerepelt. A muskotályzsálya például Salvia Sclaris néven futott – helyesen Salvia sclarea – vagy a pálmarózsa a Cymbonium Martini nevet kapta – helyesen Cymbopogon martinii – és ez így ment sorokon keresztül. Egy komoly, illóolajokkal foglalkozó cég ilyet nem engedhet meg magának.

A rövid bemutatkozóban az is szerepelt, hogy többek között ISO 9001:2008, WHO GMP és HACCP tanúsítványokkal is rendelkeznek, tehát a laikus azt is gondolhatja, hogy ez a cég megbízható. Az üzletkötő jelezte, hogy néhány héten belül Budapestre utazik és ha nem venném rossz néven szívesen találkozna, hogy személyesen is megismerkedjünk. Ezen felül, felajánlotta, hogy bármelyik termékből mintát küld részemre, mert így a személyes találkozó alkalmával már konkrét dolgokról beszélhetünk. Nem zárkóztam el a felajánlás elől, hiszen kíváncsiságom nem hagyott nyugodni. 14 terméket ki is választottam – illóolajokat, hordozókat és kozmetikai agyagot. A mintákat egy héten belül ingyenesen kézhez vehettem. Az üvegeken csak angolul szerepelt a benne található anyag megnevezése, latin név nem volt feltüntetve. Minden olajféleségből 10 milliliter mintát kaptam. A kiválasztott termékek között volt 3 jázminféle is. A jázmin csodálatos olaj, amit többféleképpen állítanak elő, de egy közös minden változatban: a valódi jázminok ára a csillagos eget súrolja!

A három jázminos üvegen a következők szerepeltek: Jasminum grandiflorum essential oilJasmin sambac essential oil és Jasmine PG oil. A csomag tartalmának azonnal nekiestem és nagy várakozással kezdtem szagolgatni az üvegcséket. Egyiket a másik után bontottam ki és szagoltam bele. Meg kell mondjam, hogy a sokat használt és valódi olajokhoz szokott orromnak kifejezetten facsaró szagokat kellett átélnie. A harmadik jázminnál pedig már émelygés fogott el.

Jázmin - Jasminum officinalis - fotó:: Aroma Botanica, Pozzuoli, Olaszország

Jázmin – Jasminum officinalis – fotó:: Copyright 2013 Aroma Botanica, Pozzuoli, Olaszország

Aki egy kicsit is ért az illóolajokhoz, már első pillantásra gyanús lehet a történet, hiszen a megbízható és hamisítatlan olajokat forgalmazó cégek a milliliter töredékét adják mintának, a legtöbben azt is pénzért.

Két héttel később az indiai üzletkötő megérkezett Budapestre és egy jó nevű belvárosi szállodában találkoztunk kora délután. Az anonimitást tiszteletben tartva nevezzük barátunkat Billunak. A találkozóra elvittem egyik volt amerikai tanítványomat Sherrit is. Billu megnyerő modorú, szimpatikus indiai fiatalember, aki a kedélyes bemutatkozást követően laptopján rögtön elkezdte a prezentációt, amelyben a céget és annak tevékenységét mutatta be. Elmondta, hogy milyen sok partnerük van Európában, mekkora forgalmat bonyolítanak stb. Úgy tíz perc múlva érdeklődve kérdeztem rá a jázmin olajokra. A mintákkal küldött szállítólevélen ugyanis mindössze 75 dollár kilónkénti ár szerepelt. Billu felnevetett és közölte, hogy azok természetesen nem valós árak, csak a vámolás elkerülése miatt kellett ennyit ráírniuk. No és innen lett érdekes a beszélgetés…

Elmondta, hogy a számomra küldött illóolajok az úgynevezett ‘commercial grade’, vagyis a kereskedelmi minőség kategóriájába tartoznak, mert én aromaterápiával foglalkozom! Értetlenkedve néztem és úgy tettem, aki jóhiszemű módon semmit nem ért. Ekkor kifejtette, hogy természetesen más termékeik is vannak. Az illóolajok többségét lepárlással nyerik. Az első lepárlásból nyert olajok, amelyek az ‘industrial grade’ vagy ipari minőségbe sorolnak csak a piperecikkekbe, tisztítószerekbe ajánlja, hiszen nyers, vagyis primér olajok. Ezeket a gyárban ‘megszabadítják’ a különböző viaszoktól és egyéb szerinte felesleges összetvőktől. Ez lesz a kereskedelmi minőség! Elárulta, hogy van még persze egy ‘pharmaceutical grade’, azaz gyógyszerkönyvi minőség is, de az persze valamivel drágább kategória. Na jó, jó kérdeztem, de melyik gyógyszerkönyvre gondol? A magyarra, az britre, a németre vagy…? Ó, mondta, hát amelyikre szükség van! Na de mégis hogyan is van ez most érdeklődtem. Hát úgy, hogy olyat csinálnak, amilyen az éppen hatályos előírás megkíván. Vagyis, ha a egy gyógyszerkönyv azt írja például, hogy a borsmenta illóolajnak a mentol tartalma 45-55% közt kell legyen és az ő olajuk csak 35%-ot tartalmaz, akkor ‘kiegészítik‘ mesterséges mentollal, hogy az előírásoknak megfeleljen.

A Jasmine PG mintára is rákérdeztem Billunál. A PG az angol nyelvű szakmai körökre a ‘perfumery grade’ rövidítése, vagyis a parfümipari minőséget jelöli, ez pedig gyakorta jelenti a teljes szintetikumokat. Elmondta, hogy a korábbi évekről megmaradt jázminolajaikat összekeverték, majd a keveréket ‘stabilizálták’, hogy állandó minőséget állítsanak elő. Bele sem szeretnék gondolni mit csinálhattak az olajokkal. Az illóolajok és a természet szépsége, hogy évről-évre, éghajlattól, időjárástól és számos más tényezőtől függően ugyanazok a növények más és más összetételű illóolajat produkálnak. Vannak kiemelkedően jó évek és vannak átlagosnak mondhatóak, de egy biztos, hogy az olajok sosem lesznek ugyanolyanok. Tehát ha valaki azt állítja, hogy az általa forgalmazott olajok mindig ugyanolyanok, akkor valótlant állít, vagy hamisított, mesterségesen beállított anyagokat kínál a vásárlónak.

Itt nem volt vége a csodás termékek listájának. A hidrolátumokat említve elmondta, hogy van egy különleges termékük is. A hidrolátumok részben a terapeuták, részben pedig a kozmetikai ipar igényi miatt a legutóbbi két évtized során lettek népszerűek. A hidrolátumok – magyarul gyakran aromavizeknek nevezik – tulajdonképpen a desztilláció ‘melléktermékei’ és mivel nevükben is vizek, ezért súlyuk is a vízzel megegyező. A hidrolátumok a desztillációhoz használt növényi alapanyag vízben oldható összetevőit és nagyon kis mennyiségben illóolajokat is tartalmaznak. A mai világban a szállítási költségek miatt nemigen kifizetődő hidrolátumot szállítani. Ezért Billuék kidolgozták a ‘hidrolattét‘, ami elmondása szerint egy tejszínű készítmény. Először nem hittem a fülemnek, de volt tanítványom Sherri, aki amerikai felfogta a szójátékot. Billu elmagyarázta a technológiát. Mivel a hidrolátumból 1 liter kb. 1 kilogrammnak felel meg, így a szállítási költségek magasra rúgnak. Ők azonban olyan technológiát alkalmaznak, amellyel a hidrolátumot magas hőfokon és magas nyomáson kezelik, amely során a térfogat az egytizedére csökken, színe pedig tejfehérre változik. Ezt a koncentrátumot aztán vízzel ismét a kívánt mennyiségre hígíthatjuk.

Fontos megjegyezni, hogy a természetes összetevőket tartalmazó hidrolátumok, csakúgy, mint az illóolajok – és ez általában minden természetes alapanyagra elmondható – hőre kifejezetten érzékeny, szerves kémiai összetevőket tartalmazó anyagok. Egy magas hőt és nyomást alkalmazó technológia gyakorlatilag ‘kiheréli’ a természet e csodáit. A desztilláció, amelyet több mint ezer éve tökéletesítettek Indiában és Perzsiában, olyan technológia, amely egyben művészet és tudomány is. A forráspont alatt tartott hőtartomány biztosítja, hogy a hőre érzékeny és bomlékony terpének és egyéb molekulák a lehető legkisebb mértékben károsodjanak.

Miért osztom meg ezt a történetet Önökkel? Azért, mert Billu azt is elárulta, hogy Magyarországon is vannak partnereik. Olyan partnereik, amelyek jó nevű cégek, és amelyekről az átlagember sosem gondolná, hogy nem a megfelelő minőséget árulják, viszont a marketingjük kiváló és első ránézésre hihető is. Csak ha a színfalak mögé nézünk jövünk rá, hogy mi az igazság… Csak remélni tudom, hogy a jövőben ez változni fog.

Zárszóként Kurt Schanubelt szavait idézem: „A holisztikus aromaterápia gyakorlatának előfeltétele a kizárólag eredeti és hamisítatlan illóolajok használata. Az ilyen olajok alapvetően különböznek a piacon oly gyakran található nagyiparilag előállított, természetazonos vagy teljesen szintetikus olajoktól. Miután a természetazonos vagy szintetikus olajok anyagi természetükben különböznek az eredeti illóolajoktól, fiziológiai hatásuk is különböző. Talán a legfontosabb, hogy az eredeti olajok sokkal kevésbé allergének, mint iparilag vagy laboratóriumban előállított társaik.

 

Kurkuma virágja

Kurkuma – gyulladáscsökkentés mesterfokon

A kurkuma igen erős antiszeptikus hatású, az Ájurvéda gyógyításban fontos, széleskörűen használt gyógy- és fűszernövény. Akár 1 méterre is megnövő évelő növény. Eredetileg Dél-Ázsiában őshonos, ma elsősorban Indiában, Kínában és Indonéziában termesztett, vadon nem igazán él meg. Elsősorban bőrápoláshoz (zsíros, olajos bőrtípusok), méregtelenítő programokban használatos, emellett az indiai konyha elengedhetetlen fűszere. A curry por erős aromáját is az illóolajnak köszönheti.

Hétköznapi név: kurkuma, hamis sáfrány

Latin név: Curcuma longa

Angol neve: turmeric

Szanszkrit, hindi neve: harida, haldi

Botanikai család: Gyömbérfélék (Zingiberaceae)

Illóolaj

mélysárga színű, csípős, kesernyés ízű viszkózus, sűrű, a gyömbérre és agalangal-ra emlékeztető aromájú olaj

Tipikus kémiai összetétel

(szeszkviterpének, ketonok) tumeron (30%), α-tumeron (23,6%), zingiberon (25%), 1,8-cineol (1%), alfa-fellandrén (1%), szabinén (0,6%), borneol (0,5%)

Illatprofil:

lábjegy

Tulajdonságok

gyulladásgátló, antioxidáns, emésztést serkentő, enyhe vízhajtó, vérnyomáscsökkentő, baktériumölő

A Haldi-ceremónia

Indiában a házasságkötés előkészületek része, lényege, hogy a menyasszony teljes testét csicseriborsó lisztből, kurkuma és szantálfa őrleményből készült péppel borítják. Miután a pakolás megszárad, fürdő után a menyasszony bőre bársonyosan simává és üdévé varázsolódik.

Kurkuma por - aranysárga egészség

Kurkuma por – aranysárga egészség

Hagyományosan selyem és gyapjú színezésére, festésére használják Indiában, a buddhista papok narancssárga ruhájának festéséhez is kurkumát használnak.

Klinikai tesztek

Amerikai kutatók szerint a kurkuma – a curry porok egyik alap összetevője – jellegzetes élénksárga színanyagát biztosító kurkumin az in vitro vizsgálatokban a melanoma sejtek szaporodását gátolja. A texasi egyetem (University of Texas) a laboratóriumban tenyésztett melanoma sejtekhez kurkumint adagoltak és megfigyelték, hogy minél többet adagoltak a tenyészethez annál több rákos sejt pusztult el. A kutatók véleménye szerint a kurkumin egy olyan aktív fehérje működését gátolja. amely abnormális gyulladásokért felelős, amelyek végül olyan betegségek kialakulásához vezetnek, mint a rák vagy ízületi gyulladások (artritizmus) és a köszvény.

Felhasznált irodalom:

Battaglia, Salvatore: The Complete guide to Aromatherapy, Second Edition, The International Centre of Holistic Aromatherapy, Brisbane, Australia, 2003 Farida Irani: Turmeric, Aromatherapy Today,  Vol.48. August, 2010, Australia