Bejegyzés

Eucalyptus dives - fotó: copyright Tony Rodd

Eukaliptusz 4. rész: Eucalyptus dives – a mentolos illatú

‘Eu Kalyptos’

A főként örökzöld, és főként Ausztrália, Tasmánia területén élő fák leveleinek gyógyító erejét az idők kezdete óta használja az emberiség. Egyes változatait Európa déli részén, Madagaszkár szigetén vagy Spanyolországban termesztik. Sokat elárul a koalák kedvencéről, hogy a helyiek csak lázfának hívják, hiszen a leveleiből főzött tea segít a lázas megbetegedésekben is. A megfázásra, meghűlésre készített gyógyszerek és inhalálószerek kedvelt összetevője, erősen antiszeptikus, immunerősítő, nyákoldó, köhögés, influenza, felső légúti fertőzések ellen használt szer. Görög eredetű neve jól (eu) fedett-et (kalyptos) jelent, utalva a bimbót védő membránszerű kalapra, melyet a virágok nyílásukkor ledobnak. Maga a növény igen gyorsan nő, nagy vízigényű, így a mocsarak lecsapolásakor is hasznukat vették. Az eukaliptusz erdők világosak, hiszen a kékeszöld színű levelek élükkel a nap felé fordulnak, hogy ne érje őket a közvetlen, erős fény.

Széleslevelű gumifa (Eucalyptus dives Schauer)

A széleslevelű gumifa, azaz az Eucalyptus dives faj három kémiai típusú (kemotípus) illóolajat produkál. A leggyakrabban kereskedelmi forgalomban kapható a ct. piperiton, amely az illóolaj ‘mentolos’, kissé ‘borsos’ illatáért felelős. Ez a típus akár 50% százalékban is tartalmaz ketonokat, amelyekkel azért nem árt elővigyázatosan bánni. A másik két kémiai típus az E. dives var. ‘C’, amely 1,8-cineolban gazdag és a legtöbbek számára ‘eukaliptuszos’ illatot ad, míg a harmadik típus az E. dives var. ‘A’, amely alfa-fellandrénben gazdagabb (akár 60%) de piperitont is tartalmaz 2-8%-ban.

Kellemes illata miatt a széleslevelű gumifa leveleit már az első ausztrál telepesek is használták, teát ízesítettek velük, amely ‘Billy tea’ néven vált ismertté.

Az Eucalyptus dives főként Ausztrália délkeleti részén, Sydney-től nyugatra, a Kék-hegységben őshonos. Közepes termetű fa, amely átlagosan 25 méteres magasságot ér el. Törzse szürkésbarna, erős, szálas, levelei szélesek és erősen aromásak. Illóolajáért – melyet vízgőz desztillációval nyernek ki – hatalmas ültetvényeken termesztik.

Eucalyptus dives - Fotó: Copyright - Tony Rodd on flickr.com

Eucalyptus dives – fotó: Copyright – Tony Rodd on flickr.com

Gyulladáscsökkentésben az egyik legjobb

Az illóolajat az aromaterapeuták jó eredménnyel használják főként alsó légúti fertőzések kezelésére, hörghurut, vagy tüdőgyulladás esetén. Belégzéskor önbizalom növelő, nyugtató hatású. Lassú, mély belégzésekkel segít a hörgőknek kitágulni.

Ahogy említettem, a széles levelű eukaliptusz illóolaja a legjobb választás, ha alsó légúti megbetegedésekről van szó, de a váladékos köhögésnél nyákoldóként is nagy segítséget jelent, ha például inhalálunk vele. Megfelelő hígításban (3%) hordozóba helyezve bedörzsölő szerként a melléküreg gyulladások kezelésében, a torok- és fülgyulladásnál alkalmazhatjuk sikerrel. Mivel remek gyulladás és fájdalomcsillapító tulajdonságú olajról van szó, húgyúti fertőzésekre, nőgyógyászati problémákra is használják alhasi tájékra bedörzsölve, borogatással esetleg ülőfürdőben.

Hétköznapi név: eukaliptusz Dives, széleslevelű gumifa

Latin név: Eucalyptus dives Schauer in Walp.

Angol név: broad-leadved peppermint, blue peppermint, peppermint gum

Botanikai család: Mirtuszfélék (Myrtaceae)

Illóolaj: halványsárga vagy színtelen, élénk, friss, kámforos, fűszeres és mentolos illatú

Tipikus kémiai összetétel: piperiton 50%+, α-fellandrén, alkoholok, terpének és oxidok

Fiatalkori akné

Széleslevelű eukaliptusz (Eucalyptus dives)                                             1ml

Széleslevelű levendula (Lavandula latifolia)                                            1ml

Teafa (Melaleuca alternifolia)                                                                     2ml

Rozmaring ct. verbenon (Rosmarinus officinalis ct. verbenone)         1ml

A keveréket helyileg, pontszerűen alkalmazzuk naponta legalább kétszer.

Felnőttek krónikus hörghurutjára

Széleslevelű eukaliptusz (Eucalyptus dives)                                     2 csepp

Teafa (Melaleuca alternifolia)                                                             2 csepp

Rosalina (Melaleuca ericifolia)                                                           2 csepp

Oldjuk fel az alábbi illóolajokat egy evőkanál bázisolajban, amelyhez jó választás a sárgabarackmag és a mogyoró olaj keveréke, majd masszírozzuk be vele a mellkast és a hátat naponta legalább ötször.

Homloküreg gyulladás

Széleslevelű eukaliptusz (Eucalyptus dives)                                      2 ml

Teafa (Melaleuca Alternifolia)                                                              2 ml

Ravintsara (Cinnamomum camphora)                                              2 ml

Borsmenta (Mentha x piperita) 1 ml

Dörzsöljünk a homlokra és a halántékra két cseppet az alábbi keverékből  naponta legalább négyszer. Szemünket becsukva inhaláljunk a keverékkel.

Eucalyptus dives - Fotó: copyright Donald Hobern on flickr.com

Eucalyptus dives – fotó: copyright Donald Hobern on flickr.com

Biztonság

›  Tisserand és Young szerint használata biztonságos.

›   Nem szenzibilizáló, nem fototoxikus, nem bőrirritáns.

›   Dr. Penoël szerint a piperiton keton tartalma miatt óvatosan kell használni.

›   Terhesség és szoptatás, epilepszia esetén használatát nem javasolják.

Felhasznált irodalom

Battgalia, Salvatore: The Complete Guide To Aromatherapy, The International Centre for Holistic Aromatherapy, Brisbane, Australia, 2003

Tisserand R., Balacs T: Essential Oil Safety, 1st ed., Churchill Livingstone, Edinburgh, UK, 1995

Tisserand R., Young R.: Essential Oil Safety, 2nd ed., Churchill Livingstone, Edinburgh, UK, 2014

Képek forrása / Image source: © Tony Rodd és Donald Hobern on flickr.com

Hindu templomok a Krisna folyónál, Wai Satara, Kép forrása: Flickr.com The Commons, no copyright restrictions

Szantálfa illóolaj – indiai vagy melyik?

Ebben a bejegyzésben a szantálfa illóolajat, pontosítva illóolajokat foglalom össze. Noha a legtöbben a szantálfát mint indiai olajat ismerik, az utóbbi évtizedekben veszélyeztetett státusba sorolt növény botanikai családjába tartozó alternatívákat használja az aromaterápia.
 
A bejegyzés kiemelt képének forrása: Southern Methodist University, Central University Libraries, DeGolyer Library

 

A szantálfa a szantálfafélék családjába tartozó évelő gyökérzeten élősködő parazita növény. A családban több faj is tartozik. A legismertebb és a közelmúltig leggyakrabban használt illóolajat a Santalum album fajból nyerték. A Santalum album Indiában őshonos, de más országokban is megtalálható. A mizori (Mysore) szantálfa számít a legkiemelkedőbb minőségűnek. A szantálfát ősidők óta, de legalább 4000 éve használják spirituális szertartásokhoz – pl. füstölőkhöz – és gyógyításra. Kétségtelenül a meditálók számára alapvető fontossággal bír.

SZANTÁLFA – Santalum ssp.

Hétköznapi név: szantálfa

Szanszkrit neve: chandala¹

Angol neve: sandalwood

Botanikai név: Santalum ssp.

Botanikai család: Szantálfafélék (Santalaceae)

Felhasznált növényi rész: faanyag (geszt)

Kivonási eljárás: gőz- vagy vízlepárlással

Illóolaj színe: halványsárga, sárga

Illatjegy: lábjegy

Eltarthatósága: akár 6-7 év

Santalum album, forrás: Wikipedia, Köhler's Medicinal Planzen

Santalum album, forrás: Wikipedia, Köhler’s Medicinal Planzen

A Santalum album fontos kereskedelmi fafajta, amely leginkább Indiában, Indonéziában, Srí Lankán, Malajziában, Kínában és Ausztráliában elterjedt. Népszerűsége a túlzott kitermeléshez vezetett és a vörös könyves, vagyis veszélyeztetett fajok közé sodródott. Ezért az indiai kormány szigorú intézkedéseket vezetett be védelme érdekében. Az utóbbi negyven évben az indiai szantálfa termelés az új ültetvények létrehozására, és a meglévők kivágására vonatkozó tiltásnak köszönhetően évi 4000 tonnáról mindössze 400 tonnányira esett vissza. Úgy jó tíz éve az indiai kormány rájött, hogy a korlátozások miatt az iparág haldoklásnak indult, ezért lazítottak a szabályozáson és a termelőket újabb ültetvények létrehozására buzdította. Gujarat, Madhya Pradesh és Maharasta államokban lázasan kezdtek az ültetvényezésbe. Sajnos azonban a termelők nem számíthatnak nagy haszonra, hiszen összesen három állami vállalatnak értékesíthetik a faárut fixált, kilogrammonkénti 3500 rúpiás áron, míg azt az állami cégek kilónként 16000 rúpiás áron értékesítik tovább. Mivel az ültetvényeket gyakran fosztogatják, a termelőknek éjjel-nappali őrzést is fizetniük kell. A zárt piac miatt a faanyag és az abból készült termékek ára a csillagos égbe szökött. A helyzetet kihasználva Ausztrália lassan az őshazájában veszélyeztetett státusú indiai szantálfa termelés piacán vezető helyre kerülhet.² Shirley és Len Price Aromatherapy for Health Professionals (Aromaterápia az egészségügyben dolgozóknak) című könyvében Dürbecket idézik, aki a tulajdonképpen a veszélyeztetett státusz miatt hivatalosan nem forgalmazott olajok között sorolja fel az mizori szantálfa olajat is és ezeket az olajokat ‘fantom’ olajakként aposztrofálja, hiszen mégis sok helyen megvásárolhatók.³

A Santalum album illóolaja kb. 70-90%-ban tartalmaz egy szantalol nevű alkoholféleséget (α- és β-szantalol). Ez az az összetevő, amelyet a parfümkészítők édeskés, fás illatáért leginkább értékelnek az olajban. A főleg Ausztráliában és Új-Kaledóniában elterjedt szantálfafaj a Santalum spicatum, amely szantalol tekintetében viszont csupán 20-30 %-nyit tartalmaz. Az ausztrál szantálfa illóolaja édeskés, fás, fűszeres fejjegyekkel kombinált illatú. További népszerű alternatíva az új-kaledóniai szantálfa (Vanutau szantál) – az Új-Kaledónia szigetvilágában és a Csendes óceán délnyugati részén fekvő Vanutau szigetén elterjedt (4) – latin nevén Santalum austrocaledonium amelynek a szantalol tartalma az spicata-éhoz hasonló. Mindhárom fajt vadon gyűjtik. (5)

Santalum austrocaledonium, kép forrása: Copyright 2006, Permanent Agriculture Resources

Santalum austrocaledonium, kép forrása: Copyright 2006, Permanent Agriculture Resources

Az aromaterápiában legújabban a hawaii szantálfa fajokat kezdik felfedezni: Santalum ellipticum, S. freycinetianum, S. haleakalae, S. paniculatum.

Az indiai szantálfa olaja ma már elképesztően drága, a másik két olaj ára azonban megfizethetőbb. Mivel az olajok terápiásan többek között a bőrápolásra kiválóak. Az illóolajat kozmetikai termékek, parfümök és piperecikkek előállításához, a faanyagot többféle módon, a vallási rituáléktól kezdve a szépészeti kezelésekig, valamint a gyógyszeriparban hasznosítják. Az indiai változat nagyon magas ára miatt széles körben hamisítják. Az olcsó, szintetikus másolatok, amelyek poli-szantalolt, β-szantalolt vagy izobornil ciklohexanolt tartalmaznak vonzóbb alternatívát jelentenek a piperecikkeket gyártó cégek számára.

A S. spicatum a szantalol mellett bizabololt is tartalmaz, ami különösen a bőr gyulladásainak kezelésénél erősebb gyulladáscsökkentő hatást biztosít. A szantálfa illóolaját régóta alkalmazzák genitourináris pl. húgyhólyaggyulladás (cisztitisz) esetén. A S. spicatum illóolajáról in vitro a herpes simplex 1 és 2 típusok elleni antivirális tulajdonságot mutatták ki. A vizsgálatok megállapították, hogy az illóolaj valószínűsíthetően a vírus szaporodását gátolja. (6)

A szantálfa illóolaj főbb terápiás felhasználási területei a bőrápolás (repedezett, száraz bőr, érzékeny bőr, bőrgyulladás, ekcéma 7), idegrendszeri panaszok (idegnyugtatás, álmatlanság, ideges állapotok 8, klinikai tanulmányok mutatták ki, az α- és β-szantalol összetevők szedatív vagyis nyugtató hatását 9), a légúti problémák (felső légúti fertőzések, krónikus bronchitis 10, gégegyulladás 11),

Terápiás hatások: gyulladáscsökkentő, antiszeptikus, görcsoldó, bőr feszesítő, vízhajtó, szélhajtó, köptető, nyugtató, tonik

Főbb kémiai összetevői (minden típusnál, kivéve ahol egyébként jelölt): alkoholok (α- és β-szantalol, cisz-transz-α-bergamotol, β-bizabolol és nuciferol – S. spicatum), terpének (α- és β-szantalén)

Biztonság:

Nem fototoxikus, nem szenzibilizáló, nem irritáns. (12,13)

Santalum album, kép forrása: Copyright 2006, Permanent Agriculture Resources

Santalum album, kép forrása: Copyright 2006, Permanent Agriculture Resources

Ayurvéda

Az Ajurvéda évezredek óta alkalmazza a szantálfát különböző kezelésekben. Az ayurvédikus filozófia szerint a szantálfa illóolaja nyugtató, hűsítő, hőt szétoszlató, szárító és tápláló, főleg a Pitta típusú személyiségeknek megfelelő. A jógik szerint használata a meditációs állapot elérését segíti, valamint az istennel való kapcsolatot erősíti.

HKO (Hagyományos Kínai Orvoslás)

A HKO szerint a szantálfa hűsítő és blokkoldó, ezért a forró, meleg állapotokra, gyulladásos és hurutos jellegű, különösen a vizeletkiválasztó és légzőrendszerrel kapcsolatos betegségekre ajánlja. Eleme a Föld.

 

Felhasznált irodalom:

1. Battaglia, S.: The Complete Guide To Aromatherapy, The International Centre of Holistic Aromatherapy, Brisbane, Australia, 2003, p. 264.

2 forrás: http://timesofindia.indiatimes.com/city/bangalore/Demise-of-sandalwood/articleshow/12078008.cms?intenttarget=no, India Times, letöltve: 2013. október 1.

3 Price, S., Price, L.: Aromatherapy for Health Professionals, 4th ed., Elsevier Churchill Livingstone, 2012, p. 40.

4 Santalum austrocaledonicum and S. yasi (sandalwood), Traditional Tree Initiative – Species Profiles for Pacific Island Agroforestry, www.traditionaltree.org, letöltve: 2013. 06.15.

5 Professional Reference Guide, Essential Therapeutics, Melverton Drive, Australia, 2012, p. 30-31.

6 HerbalGram #57.,American Botanical Council, Austin, Texas, USA, 2003, p. 50-56 .

7,8,9,10 lsd ¹ uo.

11 Lawless, J.: The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils, Element Books ,Rockport, Massachusetts, USA, 1995, p. 56-67.

12 ld ¹ p. 264-265.

13 Tisserand, R.: Essential Oil Safety, Churchill Livingstone, United Kingdom, 1995, p. 210.

14 Irani, F.: An Encounter With Ayurveda Aromatherapy, Aromatherapy Journal, 2003 (3-4), NAHA, USA, 2003, p. 29.

15 Mojay, G.: Aromatherapy for Healing the Spirit, Healing Arts Press, Rochester, Vermont, USA, 1997, p. 116.

Eucalyptus smithii, Fotó: Tony Rodd on Flickr.com

Eukaliptusz 2. rész: Smithii, a gyerekek eukaliptusza

‘Eu Kalyptos’

A főként örökzöld, és főként Ausztrália, Tasmánia területén élő fák leveleinek gyógyító erejét az idők kezdete óta használja az emberiség. Egyes változatait Európa déli részén, Madagaszkár szigetén vagy Spanyolországban termesztik. Sokat elárul a koalák kedvencéről, hogy a helyiek csak lázfának hívják, hiszen a leveleiből főzött tea segít a lázas megbetegedésekben is. A megfázásra, meghűlésre készített gyógyszerek és inhalálószerek kedvelt összetevője, erősen antiszeptikus, immunerősítő, nyákoldó, köhögés, influenza, felső légúti fertőzések ellen használt szer. Görög eredetű neve jól (eu) fedett-et (kalyptos) jelent, utalva a bimbót védő membránszerű kalapra, melyet a virágok nyílásukkor ledobnak. Maga a növény igen gyorsan nő, nagy vízigényű, így a mocsarak lecsapolásakor is hasznukat vették. Az eukaliptusz erdők világosak, hiszen a kékeszöld színű levelek élükkel a nap felé fordulnak, hogy ne érje őket a közvetlen, erős fény.

Smith gumifa (Eucalyptus smithii)

Az Eucalyptus smithii illóolaját a levelekből lepárlással nyerik. 1,7 kg levél három órás lepárlást követően kb. 11,50 g tiszta olajat ad.

A legenyhébb összetételű az eukaliptusz-félék olajai közül. Nem szenzibilizáló, nem fototoxikus, akár az egészen kis gyerekeken is biztonságosan alkalmazható! Az eukaliptusz `Smithii’ hétköznapi nevei angol nyelvterületen a `gully gum’ és `white iron bark’, azaz `árokparti gumifa‘ vagy `fehér nyersvas kérgű‘. H.G. Smith, az illóolajok első ausztrál úttörőjének neve után `Smith gumifának‘ is nevezik. Ezt a fajt sikeresen termesztik Dél-Afrikában, leveléből gőzlepárlással állítják elő az illóolajat.

Az aromaterápiában többek között izomfájdalmakra, légúti panaszokra, lázcsillapításra és fejfájásra alkalmazzák. Igazi immunrendszeri stimuláns, hiszen több mint 80% 1,8 cineol-t tartalmaz. Citrusos illata vonzó, a citromos eukaliptuszéra emlékeztető. Kiváló szaunaolaj, légfrissítő és fertőtlenítő, különösen az influenzás, köhögős időszakokban. Párologtatásra, és inhalálásra is kiváló!

Francia nyelvterületen velúrkesztyűbe bújtatott vaskéznek nevezik, mert hatékonysága elismerésre méltó, míg illata és aromája annyira lágy, annyira friss.

Hétköznapi név: eukaliptusz Smitthii, árokparti gumifa, fehér nyersvas kérgű

Latin név: Eucalyptus smitthii

Angol név: white ironbark, gully gum,

Botanikai család: Mirtuszfélék (Myrtaceae)

Illóolaj: halványsárga, színtelen, kellemesen citrusos, eukaliptuszra emlékeztető, lágy illatú

Tipikus kémiai összetétel: 1,8-cineol (syn. eukaliptol) 70-80%, α-pinén, globulol, terpinén-4-ol és egyéb mono- és szeszkviterpének

Eucalyptus smithii - Fotó: Rony Rodd on Flickr.com

Eucalyptus smithii – Fotó: Rony Rodd on Flickr.com

Térfertőtlenítő

Nátha, köhögés, kifejezetten téli betegségek idején érdemes 4-5 csepp E. smithii illóolajat párologtatni, vagy még inkább a levegőbe porlasztani. Nem csak fizikai panaszokat enyhíti, hanem rendet tesz a gondolatok között, és visszaadja az önbizalmat.

Mellkas-kenőcs nem csak gyerekeknek (50 ml)

20% kókuszolaj

20% sheavaj

40% szőlőmagolaj

15% méhviasz (kb. 3-3,5 gramm)

2,5% illóolaj szinergia (kb. 25 csepp)

3 csepp niaouli (Melaleuca quinquinervia)

10 csepp Eucalyptus smithii

2 csepp borsmenta (Mentha x piperita)

7 csepp ravintsara (Cinnamomum camphora)

2 csepp mezei kakukkfű (Thymus serpyllum)

2 csepp mirtusz (Myrtus communis)

Olvasszuk fel a növényi vajakat, olajokat és a méhviaszt. Adjuk hozzá az illóolajokat. Tegyük tégelybe és tároljuk hűtőszekrényben. Megelőzésként naponta kétszer, reggel és este kenjük a napfonat csakra területére, illetve végig a gerincoszlop mentén. Akut esetben akár kétóránként is használhatjuk.

Házi fertőtlenítőszer

Antibakteriális, fertőtlenítő, főleg munkafelületekre. Vegyünk egy alaposan kimosott régi szórópisztoly fejű flakont, melyet töltsünk meg 2/3-ad-ig háztartási alkohollal, és 1/3-ad vízzel, majd adjunk hozzá 10 csepp Eucalyptus smithii illóolajat és 10 csepp másik hasonló hatással bíró olajat (pl.: citrom, levendula, teafa). Rázzuk össze, permetezzük a tisztítandó felületre, majd hagyjuk hatni 20 percen keresztül.

Biztonság

›   Az illóolaj gyermekeken is biztonsággal alkalmazható!

›   Nem szenzibilizáló, nem fototoxikus, nem bőrirritáns.

›   A homeopátiás szerek hatását gyengítheti.

Felhasznált irodalom

Battgalia, Salvatore: The Complete Guide To Aromatherapy, The International Centre for Holistic Aromatherapy, Brisbane, Australia, 2003

Tisserand R., Balacs T: Essential Oil Safety, 1st ed., Churchill Livingstone, Edinburgh, UK, 1995

Képek forrása / Image source: © Tony Rodd on Flickr.com

Szauna - az illóolajok kedvező hatásaikat sokszorozottan fejthetik ki szaunázás közben

Aromaterápia a szaunában

A szaunázás régi gyógymód, amit már a klasszikus korban is élveztek az emberek. A közfürdők világa már a római korban is népszerű és elfogadott egészségmegőrzési módnak számított. A szaunázás célja lehet: egészségmegőrzés, relaxáció, szociális program, sprituális gyakorlat. A szaunázás számos, jótékony hatása többek között:

  • a salakanyagok bőrön keresztüli eltávolítása
  • a keringési rendszer tréningezése
  • könnyebb légzés
  • a tüdő kapacitásának megnövekedése
  • az immunrendszer erősítése
  • légúti problémák javítása
  • stresszoldás
  • hangulatjavítás

Az aromaterápia és a szaunázás tökéletesen kiegészítik egymást. Az aromaterápia és az illóolajok terápiás hatásainak köszönhetően még felkészültebben támogathatjuk egészségünket, de nem mellékes, hogy aktívan javíthatjuk hangulatunkat is.

Az illóolajok szaunában történő alkalmazása elsősorban belégzéssel történik, de a sós- vagy cukros-illóolajos bedörzsölésekkel az olajok jótékony hatásaikat a bőrön keresztül is kifejthetik.

Az illóolajok terápiás hatásai többek között

  • Antiszeptikus
  • Antibakteriális
  • Antivirális
  • Nyákoldó
  • Köhögéscsillapító
  • Simaizom lazító (köhögéseknél fontos)
  • Stresszoldó
  • Idegrendszeri nyugtató
  • Köptető
  • Fájdalomcsillapító
  • Gyulladáscsökkentő
  • Vízhajtó
  • Izzasztó
  • Értágító

Az illóolajok használata a szaunában

Elterjedt szokás, hogy a szaunában vízhez adagolva az illóolajokat rálocsolják a szaunakályhára, vagyis a felforrósodott kövekre. Ez nem túl jó megoldás, hiszen az illóolajok hőre kifejezetten érzékenyek. Ilyenkor a lehető legrosszabbat tesszük az illóolajokkal, hiszen a forróság tulajdonképpen ‘megégeti’ vagyis összetételükben roncsolja az olajokat, tehát pont a terápiás tulajdonságaiktól fosztjuk meg e finom esszenciákat. Ideálisabb megoldás, ha egy langyos vízzel teli üveg vagy kerámia tálkát helyezünk a kályha vagy fűtőtest mellé és abba cseppentjük az olajokat.

Lógatható tálka párologtatáshoz - nem 'ég' meg az olaj

Lógatható tálka párologtatáshoz – nem ‘ég’ meg az olaj

Talán nem lesz annyira intenzív és ‘sokkoló’ hatású az eredmény de az biztos, hogy nem fosztjuk meg az olajokat azon tulajdonságaiktól, amiért használni szeretnénk azokat. Egyes helyeken már alkalmaznak olyan megoldást, amikor egy erre a célra készült üveg vagy kerámia ‘kaspót’ lógatnak a kályha fölé közvetlenül, ebbe tesznek vizet, illetve illóolajat csepegtetnek bele.

Légúti tisztító / antiszeptikus keverékek szaunázáshoz

1.

Borsmenta (Mentha x piperita) 2 csepp

Kerti kakukkfű ct. linalol (Thymus vulgaris) 2 csepp

Lavandin Grosso (Lavandula x intermedia) 4 csepp

2.

Eukaliptusz (Eucalyptus globulus) 3 csepp

Jegenyefenyő (Abies alba) 5 csepp

Mandarin, sárga (Citrus reticulata Blanco) 5 csepp

3.

Erdei fenyő (Pinus sylvestris) 3 csepp

Fekete luc (Picea mariana) 3 csepp

Szibériai fenyő (Abies sibirica) 4 csepp