Bejegyzés

Kelet-indiai citromfű (Cymbopogon felxuosus) - ffotó: AB, North Carolina, USA

10 dolog, amit az indiai citromfű illóolajról tudnod kell

A ‘lemongrass’, vagy magyarul indiai citromfű illóolaját sokan használják, de valódi terápiás hatását kevesen ismerik. A növény tradicionálisan az ázsiai konyha egyik kedvelt alapanyaga. Az illóolaj fő hatóanyaga a citrál nevű aldehid, ez az az összetevő, amelynek köszönhetően rovarriasztó szerként is alkalmazzák.

Cymbopogon = ‘kymbe’ (hajó) + ‘pogon’ (szakáll)

 

Kelet-indiai citromfűCymbopogon flexuosus (Nees ex. Steud.) J. F. Watson syn. Andropogon citratus

Nyugat-indiai citromfűCymbopogon citratus (DC ex. Nees) Stapf. syn. Andropogon flexuosus

Sanszkrit: bhut-ma (földfű)

Család: pázsitfűfélék (Poaceae syn. Graminaeae)

Cymbopogon citratus fotó: Forrest and Kin Starr - starrenvironmental.com

Nyugat-indiai citromfű (Cymbopogon citratus) fotó: Forrest and Kin Starr – starrenvironmental.com

1 Rokona a pálmarózsa és a citronella

Az indiai citromfű közeli rokona a pálmarózsa (Cymbopogon martinii), mely nevétől eltérően szintén egy fűfajta, illetve a citronella (Cymbopogon nardus), mely szintén sásféle.

2 Nyugati vagy keleti?

Citromfűből több faj létezik, az aromaterápiában kettőt szokás használni, a Kelet-indiai citromfüvet (Cymbopogon flexuosus) és a Nyugat-indiai citromfüvet (Cymbopogon citratus). Hatásukban és illatukban nincs jelentős különbség, mégis halvány különbséget fedezhet fel a gyakorlott orr, mégpedig, hogy a Kelet-indiai citromfű aromája enyhébb és kissé frissebb, mint a nyugati faj illóolaja.

3 Potenciálisan allergén

Az indiai citromfű illóolaja aldehidekben (citrál, gerániál, nerál) gazdag, amely vegyületre az érzékenyebb bőrűek allergiás reakciót mutathatnak. Éppen ezért a bőrön való használata körültekintést és szakértelmet igényel. A natúrkozmetikumok gyártásánál ezt a tényt fokozottan figyelembe kell venni, vagyis, az indiai citromfüvet tartalmazó kozmetikumok használata előtt bőrpróbát javasolt végezni – a könyök belső oldalára kenjük rá az adott krémet, olajat vagy egyéb készítményt, majd várjunk 24 órát és csak akkor használjuk azt, ha nem okozott bőrkiütést.

4 Hatalmas fűcsomó

A lemongrass a pázsitfűfélék családjába tartozik. Hatalmas fűcsomókban, közel két méteres magasságúra is megnőhet.

5 Kiváló fertőtlenítő

Pompás otthoni fertőtlenítőszert készíthetünk indiai citromfű, teafa, citrom és erdei fenyő házasításából, de ebből a keverékből tehetünk akár a folyékony szappanunkba is. Ily módon a kézmosásnál nem csak tiszták lesznek a kezeink, de garantáltan baktérium- és vírusmentesek is.

6 A citromfű olaj kivonása

Az indiai citromfű illóolaját hagyományosan vízgőz desztillációval nyerik ki, általában a friss, néha a száraz fűlevelekből. Olaja napsárga színű, erős füves, citromos illattal.

7 Óvatosan az adagolással

A citromfű friss illata miatt könnyedén túlzásokba eshetünk. Az indiai citromfű olaját bőrirritáns volta miatt csak és kizárólag keverékekben, bázisolajban alkalmazzuk, mégpedig kis mennyiségben, és az első használat előtt mindenképp végezzünk bőrpróbát. Az illóolaja segít az idegi kimerültség esetén csak úgy, mint fejfájáskor vagy stressz esetén. Ám a fejfájás erősebbé, lüktetőbbé is válhat, ha túl nagy dózisban alkalmazzuk.

8 Rovarriasztóként is tökéletes megoldás

Az indiai citromfű olaját nem bírják elviselni a szúnyogok, muslicák és egyéb rovarok citronella olajjal keverve pedig még hatékonyabb keveréket alkot.

9 Remek gombaölő szer

Számos tanulmány és kutatás is alátámasztotta és bizonyította az indiai citromfű gombaölő hatását. A leginkább a bőrön található elváltozásokat kezelték olyan keverékekkel, melynek fő hatóanyaga a citromfű volt.

10 Vigyázat, hamisítványként is használhatják!

Az indiai citromfű gyakori összetevője a parfümöknek, szappanoknak, dezodoroknak, és egyéb kozmetikai, és tisztítószereknek is. Sajnos azonban sokszor a méregdrága melissza, vagy mézelő citromfű (Melissa officinalis) helyett próbálják meg eladni, vagy hígítani.

lemongrass

Kelet-indiai citromfű (Cymbopogon flexuosus) – fotó: AB – North Carolina, USA

EINECS szám.: 289-752-0
CAS szám: 89998-14-1
INCI elnevezések: “Lemon Grass Oil; Indian Verbena Oil; Indian Melissa Oil”.
GRAS: 182.20

Származási hely: Nepál, Srí Lanka, Nyugat-indiai szigetvilág, Fülöp szigetek, Dél-Afrika
Felhasznál növényi rész:
Kivonási eljárás: vízgőz lepárlás
Kivont olajmennyiség: 0,25-0,6%
Szín:, áttetsző, halvány sárga

Illatprofil: citromos, markáns

Jól keverhető a következő olajokkal: ciprus, atlaszcédrus, gyömbér, kubebabors

Biztonság:

Az indiai citromfű olaja bőrirritáns. Hígítatlanul bőrön történő alkalmazását kerüljük!

A citrál önmagában szenzibilizáló hatású, de az egész növénymátrixot tekintve (vagyis a teljes illóolaj) a további összetevőknek köszönhető a citrál szenzibilizáló hatása ‘gyengített’. (Opdyke D. L. J., 1976)

Tengerimalacokon végzett allergiatesztek során a citrál 0,5%-nál nagyobb hígítottság esetén allergén reakciókat váltott ki, amely a hígítottsági mutatóval megegyező limonén mennyiség esetén gyengült. A Kelet-indiai citromfű 4%-os hígítottság esetén sem volt szenzibilizáló hatású, amely valószínűsíthetően nem csupán a jelenlévő limonénnek, hanem az olajban található többi összetevőnek akár a szinergista hatásnak volt köszönhető. (Tisserand, 2003)

Felhasznált irodalom:

Shutes, Jade: Foundations Cultivating an aromatic path to health and healing, The East-West School for Herbal and Aromatic Studies, 2014

Ingeborg, Stadelmann: Bevált aromakeverékeim, Katalizátor, 2007.

Davis, P.: Aromatherapy – An A-Z, Vermilion, UK, 1999.

Harding, J.: Aromatherapy Massage for You, Duncan Baird Publishers Ltd., UK: , 2005.

Lawless, J.: The Illustrated Encyclopedia of Essential Oils, Thorsons, UK, 1995

Sunita Bansod; Mahendra Rai: Antifungal Activity of Essential Oils from Indian Medicinal Plants Against Human Pathogenic Aspergillus fumigatus and A. niger, World Journal of Medical Sciences, 2008, pp. 81–88.

Helichrysum italicum Kép: © Manuel Martin Vicente on flickr.com

Miért olyan drágák egyes illóolajok?

Bizonyos illóolajok igencsak borsos áron találhatóak a piacon. Nem elírás, amikor a citromfű illóolaj 2 milliliterje több mint 15.000 Ft, vagy a damaszkuszi rózsa, hasonló mennyiségben több mint 8000 Ft-ba kerül. Ezeknek az illóolajoknak a növényi részekből való kinyeréséhez ugyanis vagy az alacsony illóolaj tartalom miatt nagyon nagy mennyiségű növényi alapanyagra van szükség vagy a kinyerés speciális technikát igényel. A hagyományos vízgőz lepárlási eljárás mellett a két leggyakoribb módszer az oldószeres kivonás és a szuperkritikus extrakció. Bármelyiket is nézzük, ezekben az esetekben a költséget miatt az egyes illóolajok ára az egeket súrolhatja.

Az oldószeres kivonásról

Az olyan növények esetében, mint a magnólia (Michelia spp), mimóza (Mimosa spp.) vagy a tubarózsa (Polianthes tubarosa) virágai, amelyek törékenyek, anyaguk túl finom, vagy a hagyományos lepárlással és a magasabb hőmérséklet miatt illatanyagukat vagy az illóolajat nagy veszteséggel lehetne kinyerni, vagy az illatanyag károsodna, az oldószeres eljárást használják. A kivonás során a növény zsíroldékony alkotóelemeinek kivonásához olyan szerves oldószereket használnak mint például az etanol a hexán vagy a metanol. Az oldószer általában a klorofillt is kivonja, így az extraktum színében is gazdagabb lesz. A kivonás első fázisát konkrétnak hívják, melyben a viaszok is jelen vannak. A második fázisban a konkrétet alkohollal keverik, mely csak az illatokat vonja ki, így ezt már abszolútnak hívjuk. A végeredményben előfordulhat, hogy ugyan igen-igen kis de még mérhető mennyiségben oldószer maradvány lesz – 5-10 ppm mennyiségben. Egyes aromaterapeuták nem szívesen alkalmazzák az abszolútokat, hiszen tartalmazhatnak nem kívánatos anyagokat, mint amilyen a növényvédő szerek. Mindemellett az abszolútok minőségi termékek, ha nem keverik őket tovább alkohollal.

Mimóza (Mimosa spp.)  Fotó: © aiguaclara on flickr.com

Mimóza (Mimosa spp.) Fotó: © aiguaclara on flickr.com

A széndioxidos vagy szuperkritikus extrakcióról

A széndioxidos kivonási módszer másik neve a szuperkritikus extrakció, amely során oldószerként széndioxidot használnak A széndioxid nyomás alatt folyékony halmazállapotúvá válik, így később tökéletesen el lehet választani az olajtól, mégpedig maradék nélkül vagyis a kivonat még nyomokban sem tartalmaz oldószert. A másik nagy előnye ennek a kivonási eljárásnak az, hogy relatíve alacsony hőmérsékleten zajlik a kivonás, tehát a növény hőérzékeny komponensei, hatóanyagai, illatanyagai nem károsodnak. További előnye az eljárásnak, hogy olyan hatóanyagok is kinyerhetőek, amelyek egyébként hagyományos oldószeres kivonással nem, vagy csak kis mennyiségben. A széndioxid mint oldószer nem káros az egészségre, sűrűsége nagy, így viszonylag hatékony, nem lép reakcióba a kezelt anyaggal. Kritikus – vagyis a halmazállapot változási mutató – hőmérséklete 31°C és kritikus nyomása 73 Bar. E módszerrel készült kivonatok összetétele, aromája sokkal gazdagabb és koncentráltabb. A szén-dioxid nem oldja a szénionokat, a termékek pedig gyakorlatilag nem tartalmaznak nehézfémeket, illetve növényvédő szereket, hiszen azok sem oldhatóak a szuperkritikus állapotú széndioxidban. Természetesen elengedhetetlen elvárás, hogy bio vagy vegyszermentes környezetből származó növényi alapanyagokat használjanak A módszer hátulütője csupán annyi, hogy drága.

Rózsa (Rosa damascena)

Az aromaterápiában az egyik legdrágább illóolajnak a rózsa abszolút számít. Ha mégis úgy döntenénk, hogy befektetünk egy kisebb üveg tiszta rózsa olajba, biztosak lehetünk benne, hogy nem fogjuk megbánni, hiszen a rózsa számos terápiás hatással bír. Mindemellett pedig nem csak a nők olaja, a bőrápolásban és a kozmetikában is előszeretettel alkalmazzák, sőt még az egészen kicsi babák esetében is biztonsággal alkalmazhatjuk. A rózsa olajat a virág szirmaiból állítják elő, és 1 ml olajhoz megközelítőleg 100.000 rózsasziromra van szükség. Ez az egyik magyarázat arra, hogy miért olyan drága ez az olaj, melyet általában desztillációval, vagy oldószeres kivonással nyernek ki. Ez utóbbi eljárásnak köszönhetően az abszolút illata sokkal teltebb, testesebb.

Olasz szalmagyopár (Helichrysum italicum)

Az olasz szalmagyopár illóolaját a növény apró, gombszerű illatos virágaiból és virágos hajtásaiból nyerik ki. Az illóolaj megéri az árát, hiszen igen kis mennyiségben is rendkívül hatékony. Az aromaterápiában és kozmetikában gyulladás és fájdalomcsökkentő, sejtmegújító tulajdonságai miatt közkedvelt illóolaj.

Kép: Manuel Martín Vicente on flickr.com

Helichrysum italicum  Kép: © Manuel Martín Vicente on flickr.com

Jázmin (Jasminum officinale)

A jázminból kivonatokat gyakran megtévesztő módon illóolajnak nevezik pedig helyesen kivonatnak vagy abszolútnak nevezik. A törékeny, buja illatú virágokból oldószerrel vonják ki a „lényeget”. A jázmint nem csak a parfümipar használja, hanem az aromaterápiában is dobogós. Szorongásra, fejfájásra, női bajokra tökéletes választás de a szülés utáni tejfakasztáshoz is sok recept ajánlja.

Jázmin - Jasminum officinale   Kép: © Sarah on flickr.com

Jázmin – Jasminum officinale Kép: © Sarah on flickr.com

Más drága olajok

A ‘luxus’ illóolajok kategóriába tartozik még a szantálfa olaja (Santalum album), a mézelő citromfű (Melissa officinalis), a neroli (Citrus aurantium var. amara), a kék kamilla (Matricaria recutita), a római kamilla (Chamaemelum nobile) és a peremizs (Inula graveolens) is.

Neroli vagy narancsvirág (Citrus aurantium var. amara)   Kép: © Ladahlauts on flickr.com

Neroli vagy narancsvirág (Citrus aurantium var. amara) Kép: © Ladahlauts on flickr.com

Kétféle gyömbér egy kínai piacon, kép: Wikioedia szabad felhasználás

Gyömbér – Zingiber officinale – a melegítő erő

A hideg napokban, amikor a természet néma és megdermed, mint a kaméleon, amikor veszélyt érez nincs is jobb, mint egy forró tea. Annál pedig nincs jobb, amikor ez a tea friss gyömbérből, mézelő citromfűből (Melissa officinalis) és kerti kakukkfűből (Thymus vulharis) de még jobb, a mezei változatbó (Thymus serpyllum) ha készül. Citrommal és mézzel ízesítve pedig egyenesen szív- és gyomormelengető. Akkor pedig megjön az étvágy egy jó gyömbéres, mustáros, szójaszószos, fokhagymás, almával és frissen szeletelt póréhagymával elkészített csirkemellre, amit frissen főtt, illatos Basmati rizzsel tálalhatunk.

A gyömbért évszázadok óta használják számos kultúrában, különösképpen Ázsiában kulináris és gyógyászati célokra. A gyömbér elsők között érkezett Európába Ázsiából a ‘fűszer úton’, s mind a rómaiak mind a görögök nagy becsben tartották. A görög orvos Dioszkoridész i.sz. 77-ben írt De Materia Medica (’A gyógyító anyagról’) című gyűjteményes kötetében mint emésztőrendszeri stimulánst említi. A gyömbér illóolaja meleg, friss és fás fűszeres beütéssel majdnem balzsamos, gyümölcsre emlékeztető – esetenként citrusos – édeskés aláfestéssel és mély súlyosabb tónusokkal.

 Hétköznapi név: gyömbér

Latin név: Zingiber officinale

Egyéb nevek: tévesen gyömbérgyökérnek is nevezik, amely igazából a Geum urbanum, vagyis az erdei gyömbérgyökér, ami viszont a rózsafélék (Rosaseae) családjába tartozik.

Angol neve: ginger

Botanikai család: gyömbérfélék (Zingiberaceae)

Származási hely: hagyományosan India, Srí lanka, Madagaszkár, Kína, Ausztrália

Illóolaj: színtelentől a borostyánszínűig, a hígabbtól akár igen sűrű állagig változhat

Tipikus kémiai összetétel: szeszkviterpénekben (zingiberén 20-51%) gazdag, monoterpénekkel és nem-irritáns aldehidekkel gazdagítva

Illatprofil: bázisjegy

Terápiás tulajdonságok: hányást, émelygést csillapító, köptető, melegítő, fájdalomcsillapító, görcsoldó, szélhajtó, emésztést segítő, afrodiziákum, gyomorerősítő

Előállítása: vízgőz lepárlással vagy CO2-kivonásos eljárással a rizómából (gyökértörzsből) nyerik.

Biztonság: igen biztonságosan használható illóolaj de érzékeny bőrűeknél bőrirritáns lehet, a perubalzsamra érzékenyeknél keresztirritációt okozhat.

Hagyományos kínai gyógyászat

A friss gyökeret – sheng jiang – hagyományosan meghűlésekre és megfázásra, elsősorban izzasztásra és köptetésre a lép, szív, gyomor, tüdő és vesék yang energiájának stimulálására és tonizálására használják. Emésztőrendszeri stimulánsként és melegítőként emésztési problémákra, hastáji panaszokra és puffadásra ajánlják. A keringéssel kapcsolatos panaszok esetén a hideg kéz és lábak melegítésére, a bezárkózó személyiség kibontakoztatására javallják. A légzőrendszeri panaszokra és immunrendszeri stimulánsként használja a HKO. (TCM in English).

Ayurvéda

A gyömbér az ayurvédikus gyógyításban hagyományosan az émelygésre és utazással kapcsolatos panaszokra felírt gyógynövény de általában a csak univerzális gyógyszerként emlegetik. A Hagyományos Kínai Gyógyászathoz hasonlóan a szárított és a friss gyömbér között különbséget tesz hatásmechanizmus tekintetében. Kifinomult jelentéstartalom: A gyömbér érzelmileg melegít, szexuális zavarok, irányvesztés, összpontosítás hiánya, apátia, magány  és rezignáltság esetén segíthet. A gyömbér illóolaja jó érzéssel, gyönyörrel és kiegyensúlyozottság érzésével tölt el.

Élelmiszer ipari, parfümipari felhasználás

(FEMA 2522) általánosan elterjedt adalékanyagként használja fel mindkét ipar. Mivel a gyömbér általában elérhető fűszernövény, ezért illóolaját kevésbé hamisítják, amikor viszont igen akkor a galangál gyökérből nyert olajjal keverik.

Gyömber - Zingiber officinale - a melegítő erő

Gyömber – Zingiber officinale – a melegítő erő

Keverék fájdalmas ízületekre

  • 12 csepp gyömbér illóolaj (Zingiber officinale)
  • 10 csepp feketebors illóolaj (Piper nigrum)
  • 10 csepp kardamom illóolaj (Elettaria cardamomum)
  • 60 ml aloe vera (Aloe barbensis) gél (lehetőleg bio)
  • 10 ml körömvirág (Calendula officinalis) macerátum
  • 15 ml levendula (Lavandula angustifolia) hidrolátum

Felvidító illatkeverék belélezésre

  • 4 csepp gyömbér illóolaj (Zingiber officinale)
  • 7 csepp mandarin illóolaj (Citrus reticulata)
  • 4 csepp ciprus illóolaj (Cupressus sempervirens)

Irodalom

Mojay, Gabriel: Aromatherapy for Healing the Spirit, Healing Arts Press; Rochester, Vermont, USA, 1997

Lis-Balchin, Maria: Aromatherapy Science, Pharmaceutical Press, London, England, 2006,

Battaglia, Salvatore: The Complete Guide To Aromatherapy, The International Centre of Holistic Aromatherapy, Australia, 2003

Worwood, Valerie Ann: The Fragrant Mind, New World Library, California, USA, 1996

Shutes, Jade, Weaver, Chrstina: Aromatherapy for Bodyworkers, Pearson Prentice Hall, New Jersey, USA, 2008

Melissza officinalis vagy mézelő citromfű

Mézelő citromfű vagy méhfű művésznevén Melissa: méregdrága de csodákra képes illóolaj

Számos klinikai kísérletben bebizonyították antivirális tulajdonságait, több forrás szerint hatásos a herpesz ellen (Herpes simplex és Herpes zoster, – Robert Tisserand,, Dr Wabner német orvos kísérleteiről 1989) amely saját tapasztalataim is alátámasztanak, több ismerősnek segítet már az aktuálisan kiújuló kellemetlen szerzeményeket visszaszorítani teafa és niaouli (Melaleuca quinquenervia) kombinációjával. Kiemelkedően hatásos idegrendszeri nyugtató és antidepresszáns (Fisher-Rizzi, 1990, Arctander 1994). A klinikai vizsgálatok kimutatták, hogy a növényből készített forrázat hatásosnak bizonyult a mumpsz, a herpesz és más vírusokkal szemben, amelyet a növényi drogban található tanninoknak és polifenoloknak tulajdonítanak. (Leung, A, Foster S, 1996)

Hétköznapi név: méhfű, citromszagú mézfű, mézelke, melissafű, orvosi méhfű

Latin név: Melissa officinalis

Angol neve: melissa, lemon balm, common balm, bee balm

Botanikai család: ajakosak (Lamiaceae)

Illóolaj: halványsárga vagy enyhén borostyános színű, vékony olaj, intenzíven friss, édes-citrusos és aromás illattal.

Az illóolaj tipikus kémiai összetétele: (aldehidek, szeszkviterpének) neral (24,1%), geranial (37,2%), kariofillén (9,5%), kopaén (4%), trans-ocimén, cis-ocimén, 3-oktanon, metil-hepenon, cisz-3-hexanol, 3-oktanol, citronellal, linalool, béta-burbonén, alfa-humulén, geranil-acetát stb.

Illatprofil: fejjegy

Tulajdonságok: antidepresszáns, antivirális, antibakteriális, görcsoldó, szélhajtó, lázcsillapító, élénkítő, féreghajtó, idegnyugtató, izzasztó, tonik,

A méhfű illóolaja igen erős antivirális és szedatív, antidepresszáns illetve nyugtató hatású hatású

Előállítása: vízgőz lepárlással a növény leveleiből és virágzó hajtásaiból nyerik. Mivel a növény illóolaj tartalma meglehetősen alacsony – 0,01-0,02% – ezért rengeteg drog alapanyagot kell felhasználni akár 1 ml előállításához is. Ebből következőleg az eredeti olaj rendkívül drága. Ennek pedig egyenes következménye, hogy előszeretettel hamisítják, illetve vágják más olcsóbban kivonható olajokkal, amelyek összetevőikben hasonlóak pl.: indiai citromfű, citromos verbéna, citronella stb.

Biztonság
Nem toxikus viszont esetlegesen szenzibilitást és bőrirritációt okozhat, különösen ha a hamisított változatokat tekintjük, sérült bőrfelületen egyáltalán nem ajánlott használni.

Energetika és kifinomult jelentéstartalom

A méhfű a gyásszal való megküzdésnél kiemelkedően hatékony segítséget nyújthat, a szívcsakra támogatója, útmutató a feltétel nélküli szeretethez. A Hagyományos Kínai Orvoslás rendszerében a méhfű hűvös és száraz, a stagnáló csí elmozdítását segíti. Nicholas Culpeper angol herbalista a mézelő citromfüvet a Rák csillagképhez rendelte.

melissa

Irodalom
Mojay, Gabriel: Aromatherapy for Healing the Spirit, Healing Arts Press, USA, 1997
Rácz János: A növénynevek enciklopédiája, Tinta könyvkiadó, Budapest, 2010
Battgalia, Salvatore: The Complete Guide To Aromatherapy, The International Centre for Holistic Aromatherapy, Brisbane, Australia, 2003